Közlemény a veszélyes áru szállítással foglalkozó vállalkozások részére

2017. június 22. 13:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Pest megyében hosszantartó hőség, illetve szélsőséges időjárás várható a napokban. A biztonságos üzemelés érdekében kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

Az előrejelzések alapján hosszantartó hőség, illetve szélsőséges időjárás kapcsán, a szállítási biztonság fenntartása érdekében kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

Az elkövetkező napok szélsőséges időjárására tekintettel felhívom a figyelmét, hogy az extrém időjárási körülmények megszűnéséig terjedő időszakban, a veszélyes áruk szállítását lehetőség szerint korlátozni, illetve átütemezni szíveskedjen annak érdekében, hogy nagy biztonsággal elkerülhetőek legyenek a veszélyes áru szállítás kapcsán bekövetkező esetleges balesetek.

Amennyiben a szállítások felfüggesztésére ezen időszak alatt nincs mód, úgy kérem, hogy fokozott figyelmet fordítson egyrészt a magas környezeti hőmérsékletre érzékeny veszélyes áruk kezelésére (pl. folyadékok, hőmérsékletszabályozással szállított anyagok, stb.), másrészt a veszélyes árut szállító járművek biztonságos, üzembiztos üzemeltetésére, valamint a közlekedési előírások fokozott betartására.

Tegyen intézkedéseket továbbá a járművek nyári időjárásra való felkészítésére, a szállításra vonatkozó szabályok fokozott betartására (különös tekintettel – a szivárgások megelőzése érdekében – a töltési fok betartása, a kötelező pihenőidő szigorú betartása, a járműszemélyzet részére védőital biztosítása).

Az esetlegesen bekövetkezett balesetek, forgalmi torlódások esetén kövessék figyelemmel a közlekedési információkat az elkerülő utak igénybevételi lehetőségéről.

Javasolom továbbá, hogy az elkövetkező napok során kísérje fokozott figyelemmel a médiákban megjelenő katasztrófavédelmi közleményeket, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is.

Kérem továbbá, hogy a nyár folyamán fellépő extrém időjárási körülmények között, a biztonságos üzemeltetés érdekében fordítsanak különös figyelmet a fentiekre.