Current Page aloldal fejlécképe

pest.katasztrofavedelem.hu közlemények

Hasznos tanácsok az ünnepekre
2021. november 29.

Az advent a keresztény kultúrkör legismertebb ünnepe, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Szomorú tény azonban, hogy a leggyakoribb lakástüzek az adventi koszorúkhoz és gyertyákhoz köthetők.

Két ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Dunakeszin
2021. november 12.

Szén-monoxid-mérgezés miatt riasztották a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltókat pénteken reggel Dunakeszire, a Kossuth közbe. A tűzoltók két, a földön fekvő embert találtak a társasházi lakásban, kihozták őket, de sajnos már nem lehetett rajtuk segíteni, a helyszínen életüket vesztették. A lakásban egy gázkonvektor működött, a tűzoltók szén-monoxid-koncentrációt mértek az ingatlanban. A szomszédos lakásba is átszivárgott a szén-monoxid, itt három felnőtt és egy gyermek könnyebben megsérült.

Gázvezeték szakítás Gyömrőn
2021. november 10.

Gázvezetéket vágott egy munkagép kedden délelőtt Gyömrőn, a Dózsa György úton. A megvágott vezetékből szivárgott a gáz, ezért annak környezetét száz méteres körben a helyi önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók lezárták, majd biztosították a helyszínt. A gázművek szakemberi megszüntették a szivárgást, majd gondoskodtak a végleges javításról. A lezárt terület hat ingatlant érintett, a műszaki mentés idejére az ott tartózkodó hat embert a tűzoltók biztonságos helyre kísértek, akik a javítást követően visszatérhettek a lakásaikba.

Halálos lakástűz Tóalmáson
2021. november 09.

Kedd este fél kilenckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy családi ház a Pest megyei Tóalmáson a Fő utcában. A 150 négyzetméteres egyszintes családi ház 25 négyzetméteres hálószobájában lévő konvektoron száradó ruhák, a konvektor melletti fotel és a fotel alatt a parketta égett egy négyzetméteren. A bejelentő egy magatehetetlen személyt kihúzott a füsttel telítődött szobából, az életét azonban már nem lehetett megmenteni. Két járművel tíz tűzoltó érkezett a helyszínre, akik eloltották a még izzó részeket.

Halálos lakástűz Szentlőrinckátán
2021. október 22.

A családi ház egyik szobájában keletkezett a tűz.

Előzzük meg a kazánrobbanást!
2021. október 08.

A hűvösebb idő beköszöntével megkezdődött a fűtési szezon. A háztartások zömében vegyes tüzelésű kazánt használnak. Önmagában ez nem okozhatna gondot, ha mindenki a megfelelő karbantartást követően és rendeltetésszerűen alkalmazná ezen eszközöket.

Indul a fűtési szezon – Előzzük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést
2021. október 08.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye
2021. augusztus 27.

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon.

125 településen és hat budapesti kerületben folytatódik a szúnyoggyérítés
2021. július 12.

Az elmúlt hét változékony időjárása nehezítette a szúnyogok elleni védekezést. Esős, szeles időben nem hatékony a munkavégzés, ezért a kezeléseket sok esetben el kellett halasztani, és a meghirdetett pótnapokon kellett megvalósítani. Néhány terület kezelését a múlt hétről erre a hétre kellett halasztani, ilyen pótlásra kerül sor Szolnok környékén.

Halálos lakástűz Nagymaroson
2021. július 06.

Kedden délben riasztották a tűzoltókat egy lángokban álló nagymarosi házhoz. A nyolcvan négyzetméteres, egyszintes családi ház egyik húsz négyzetméteres szobájában keletkezett tűz, az ágy és annak környezete égett.

Szerda éjfélig újabb hőséghullám
2021. június 28.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. június 28-án 12 órától 2021. június 30-án 24 óráig.

Több mint ötszáz településen gyérítik a szúnyogokat a héten
2021. június 28.

Az elmúlt hetekhez hasonlóan a következő napokban is intenzív kezelésekkel védekeznek a szakemberek a csípőszúnyogok ellen. Az országos szúnyoggyérítési program keretében tavasz óta kiterjedt biológiai lárvagyérítés történt, június elején pedig a kifejlett szúnyogok elleni kezelések is megkezdődtek. Ezen a héten 110 ezer hektáron, 14 megye 516 településén számíthatunk a csípőszúnyogok számának csökkentését célzó beavatkozásokra.