Katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlatot tartott a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy személyszállító hajón a hajózási társaság és a társszervek közreműködésével.

2023. november 10. 11:57

Vízen és hajón is gyakorlatoztak a tűzoltók 2023. november 09-én a Duna váci szakaszán.

Katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlatot tartott a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy személyszállító hajón a hajózási társaság és a társszervek közreműködésével.

Vízen és hajón is gyakorlatoztak a tűzoltók 2023. november 09-én a Duna váci szakaszán. Az eseményen a társ- és rendvédelmi szervek szakemberei mellett a nagymarosi és a visegrádi önkéntes tűzoltó egyesület, a váci és a szentendrei hivatásos tűzoltóság egységei, továbbá a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a Szent Flórián tűzoltóhajó vett részt. 

A látványos és a nem mindennapi gyakorlatot Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. A tábornok kiemelte, hogy a Duna Pest vármegyei szakaszán jelentős a vízi forgalom, amely összetett feladat elé állítja az állományt. A személyszállító hajókon tartózkodó utasok mentését, az esetlegesen kialakuló tűz oltását olyan speciális tűzvédelmi követelmények között kell végrehajtani, amelyeket a hajón tartózkodóknak és a mentésben résztvevőknek jól kell ismerniük.

Igazgató úr megköszönte a közreműködő társ- és rendvédelmi szervek, továbbá az önkéntes erők munkáját, a gyakorlat szervezésében és részvételében történő aktív szerepvállalást.

A feltételezés szerint a Vác hajóállomás közelében egy szállodahajó gépházában az aggregátor meghibásodik, tűz keletkezik. A hajón működésbe lép a tűzjelző rendszer, pánikhelyzet alakul ki, több ember a vízbe ugrik. A kigyulladt hajónak sikerül a kikötőbe kiérnie és azt biztonságosan rögzíteni. Ezt követően a hajón tartózkodó utasok, valamint a személyzet mentése kezdődik. A hivatásos tűzoltók, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek szakemberei kishajóikkal kimentik a Dunába ugrott személyeket. Ezzel párhuzamosan a partról, illetve az időközben megérkező tűzoltóhajóról a hajón kialakult tűz oltását megkezdik, valamint átvizsgálják a járművet az esetlegesen bennrekedt személyek után kutatva.  A tűzoltás után a füsttel telítődött helyiségeket átszellőztették, majd ismét átvizsgálták a vízi járművet. A tűzoltók munkáját a társ- és a rendvédelmi szervek szakemberei segítették. A kárfelszámolás teljes időtartama alatt a vízirendőrség, valamint a Váci Rendőrkapitányság érintett állománya támogatta a beavatkozást, fenntartotta annak biztonságát. Az Országos Mentőszolgálat helyszíni egysége a vízből kimentett sérülteket átvette és egészségügyi ellátásukról gondoskodott. A terület biztosításában közreműködött a Váci Fegyház és Börtön kijelölt állománya.

Az ilyen gyakorlatok során a beavatkozó állományt felkészítik a balesetek, tűzesetek felszámolására, egyúttal bővíthetik a helyismereti tudásukat, valamint a társ-szervekkel közösen gyakorolhatják a kommunikációt a sikeres mentés érdekében. 

A gyakorlat végén Andor Máté tűzoltó alezredes megbízott igazgató-helyettes értékelte a tűzoltók és a mentésben résztvevő állománytagok felkészültségét, kiemelve, hogy a hasonló, nem mindennapi körülmények között végrehajtott gyakorlatok mind a résztvevő beavatkozók, mind a helyszínen jelen lévő Pest vármegyei tűzoltás-vezetői állomány felkészültségét és ismereteit bővítik.