Viharkárok Pest megyében

2021. július 19. 13:29

Vasárnap és hétfőn is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok elhárításán.

Vasárnap Pest megyében a vihar fákat tépázott meg vagy döntött ki, illetve pincéket árasztott el. A legtöbb esemény Maglódon illetve Budaörsön történt. Maglódra hat esetben riasztották a hivatásos és önkéntes tűzoltókat kidőlt fákhoz illetve leszakadt faágakhoz, egy esetben egy épületre dőlt fát kellett eltávolítaniuk. Gyömrőn és Budaörsön pincébe betörő csapadékvizet kellett szivattyúzni, Verőcén egy fa dőlt keresztbe az úton melyet a váci hivatásos tűzoltók távolítottak el. Személyi sérülés egyik esemény kapcsán sem történt.

Hétfőn hajnalban ismét vihar csapott le Pest megyére, és hirtelen, nagy mennyiségű csapadék zúdult egy adott területre. A rendkívüli időjárással kapcsolatban eddig közel 200 bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba. Folyamatosan dolgozzuk fel a hívásokat. Főként Szigetszentmiklós, Érd, Törökbálint, Halásztelek, Diósd, Maglód és Budaörs területéről kértek segítséget, jellemzően vízzel elöntött garázsok, alagsorok, pincék kiszivattyúzásához, leszakadt faágak eltávolításához illetve kidőlt fákhoz. A műszaki mentési munkálatokban a szigetszentmiklósi, törökbálinti és érdi hivatásos tűzoltók, valamint a helyi önkormányzati és önkéntes tűzoltó egyesületek vesznek részt. A mielőbbi kárfelszámolás érdekében a ceglédi, a monori és a váci hivatásos egységeinket is a térségbe irányították. 

A nyár folyamán gyakran előfordulnak a maihoz és a hétvégihez hasonló viharok. Hogy ne érjen váratlanul minket egy nagyobb szélvihar vagy zápor-zivatar, figyeljük folyamatosan az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit illetve figyelmeztetéseit. Ilyenkor érdemes a pincéket vagy alagsori helységeket, garázsokat áramtalanítani, értékeinket onnan elhozni. Ha van a kertben olyan tárgy amit a viharos szél könnyen felkaphat, azt tegyük biztonságos, szélvédett helyre. Fontos szerepe van a vízelvezető árkoknak is, melyet egész évben szükséges karbantartani és tisztítani, hogy az ilyenkor lezúduló, nagy mennyiségű esővíz ne árassza el ingatlanjainkat. A települések árokrendszerei csak akkor tudják hatékonyan elvezetni a felgyülemlő és lefolyó vizet, ha karbantartásuk folyamatos. A tisztítással elérhető, hogy a kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat érvényben lévő figyelmeztető előrejelzései, riasztásai