Leégett egy áruház Szentendrén

2021. április 08. 11:03

Tűz keletkezett egy Dunakanyar körúti áruházban Szentendrén, a vasúti pálya mentén keletkeztek tüzek a Dunakeszi-Vác vasútvonalon, nagy területen égett az aljnövényzet Hévízgyörkön

Tűz keletkezett Szentendrén, egy Dunakanyar körúti áruházban szerdán este. A megyei és fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, ahol a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, nyolc vízsugárral sikerült körülhatárolniuk tüzet. Az oltásban huszonnégy egység, hetvenegy tűzoltója vett részt: tizenhat járművel, negyvenhat hivatásos tűzoltó, nyolc járművel pedig huszonöt önkéntes tűzoltó, valamint a Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat is segítette munkájukat. Az épület körülbelül kétezer négyzetméteren égett, a belső része és a tetőszerkezete egyaránt. Az üzlet Szentendre egy frekventált környékén található, a közelben benzinkút, HÉV megálló, busz pályaudvar, illetve kisebb bolthelyiségek vannak, így rendkívül fontos volt a tűz átterjedésének megakadályozása. A helyszínen a katasztrófavédelem két mobil laborja is folyamatosan méréseket végzett, a levegőben található káros anyag koncentrációja azonban egészségügyi határérték alatt volt kimutatható. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.(fotó: Pest KMSZ)

Dabason a Luther utcában szerdán délelőtt egy családi ház gáz bekötő vezetékébe ásóval belevágtak. A dabasi hivatásos tűzoltók a területet kordonnal lezárták, majd egy vízsugárral biztosították. Az illetékes gázszolgáltató munkatársai a gázszivárgást megszüntették, a hibát kijavították. A szolgáltatás kiesés egy ingatlant érintett, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Egy gőzmozdony okozta azokat a kisebb-nagyobb kiterjedésű tüzeket a vasúti sínpálya mentén, amely végighaladt Dunakeszi, Göd, Sződliget állomásokon, majd végül a MÁV munkatársai a váci vasútállomáson megállították. A több helyszínes oltásban a váci hivatásos tűzoltók két egysége, valamint a váci önkéntes tűzoltók egy járművel vettek részt. Dunakeszi területén a fővárosi hivatásos illetve a fóti önkéntes tűzoltók avatkoztak be. A tüzeket, - parázslásokat fecskendővel, kéziszerszámok segítségével, illetve puttonyfecskendők használatával oltották el. Volt olyan terület, amely csak gyalogosan volt megközelíthető.  Az oltás után az érintett pályaszakaszon megindulhatott a vasúti közlekedés. 

Nagy területen, közel húsz hektáron égett az aljnövényzet szerdán kora délután a hévízgyörki Felső-Homok területen. A tüzet az aszódi és gödöllői hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával határolták körbe, majd oltották el. A tűz veszélyeztette a környező házakat és erdőt is. (fotó: Pest KMSZ)