Továbbra is tart a másodfokú hőségriasztás

2017. június 27. 09:50

Dr. Szentes Tamás, országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéseit, illetve az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve 2017. június 28. (szerda) 24.00 óráig meghosszabbította a 2017. június 22-én kiadott másodfokú hőségriasztást. A másodfokú hőségriasztás az ország egész területére vonatkozik.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, vagyis bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívjuk a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra. A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kérjük a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban!

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken: 
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls