A fennállásának hetvenedik évét ünnepelte a dabasi tűzoltóság

2024. május 26. 07:57

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte május 25-én a Dabas Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Az ünnepi megemlékezés a dabasi laktanyában, a város főterén és a település sportcsarnokában történt.

Az ünnepi megemlékezés a Dabas Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épületén elhelyezett márványtábla avatásával és koszorúzásával vette kezdetét. Ezt követően a hivatásos állomány tagjai ünnepélyes felvonulással átvonultak a város főterére. A főtéren Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője köszöntette a megjelent állományt. A köszöntőjében kiemelte, hogy elengedhetetlen a múlt tisztelete, hiszen ez alapozza meg a jelent. Az, hogy most itt lehetünk, az a korábbi tűzoltókollégáknak is köszönhetjük. A fejlődés nem áll meg, hiszen szükség van a megújulásra, így számítunk a jövő generációjára, akik szintén tovább öregbítik majd a tűzoltók tiszteletét. 

A főfelügyelőt követően a Kőszegi Zoltán Dabas Város polgármestere emelkedett szólásra. Izgalmas és eseményekben gazdag hetven éven vannak túl a település tűzoltói. Megemlítette, hogy a tűzoltók mindig is a biztonsággal köthetőek egybe. Ez így volt a múltban is és így lesz a jövőben is. Mint a település első számú embere kötelessége segíteni és egyben támogatni a tűzoltók fejlődését, hiszen ezt a város biztonságát is szolgálja. 

Balogh Zsolt tűzoltó őrnagy, a Dabas Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka megköszönte a polgármester méltató szavait és a támogatását. A támogatásra mindig szükség van, hiszen a tűzoltóknak folyamatosan fejlődni kell, egyben a kor vívmányainak megfelelni. A laktanyát a korábbi tűzoltók két kezükkel építették, megteremtve ezzel a város tűzvédelmét. Az elődeinktől mindig tanulnunk kell. 

A parancsnok szavait követően az arra méltóak elismeréseket vehettek át. Az elismeréseket követően Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója oltólándzsát adott át a helyi tűzoltóság vezetőjének. Az átadást követően az igazgató gratulált az elismerésben részesülteknek és egyben megköszönte az országos szerv és a város vezetésének a támogatását. A tűzoltók oda mennek, ahonnan mások menekülnek, így volt ez 56’-ban és így van ez a jelenben, akár a háború sújtotta szomszédos országban is. 70 év megannyi történelmi viszontagság áll mögöttünk. A korábbi önszerveződő önkéntesekből ma már egy professzionális szervezeti egységé alakult a tűzoltóság és egyben a város, a régió meghatározó értéke lett. A térségben élőktől a tábornok azt kérte, hogy legalább annyira szeressék a tűzoltókat, mint amennyire ők gyakorolják a hivatásukat és szeretik az embertársaikat. 

Az ünnepi megemlékezést követően a város sportcsarnoka előtt látványos és színes bemutatókkal tarkított programok várták az oda látogató vendégeket. Lovas bemutató, tűzoltási és műszaki mentési gyakorlat, néptánc és a helyi népi zenekar műsora gazdagította a napi állandó programokat. A bátrabbak kipróbálhatták a tájékozódást egy füsttel teli sátorban, valamint a tálcatűz során gyakorolhatták a lángok oltását. Az egész napi rendezvény sorozatot tűzijáték zárta. (Fotó: PVMKI)