Műszaki mentési verseny Pest vármegyében

2024. március 28. 11:34

A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki mentési versenyt szervezett március 27-én a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A versenyen a vármegyében található öt kirendeltség hat fős csapatai mérték össze tudásukat, hiszen a végső cél az országos versenyre történő felkészülés és a döntőbe jutás volt.

A megmérettetés teszt kitöltésével kezdődött. A tesztfeladatokat a csapatok közösen oldották meg, számot adva az elméleti tudásukról. A kitöltést követően Gödöllőn, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem sportpálya melletti területen került sor a műszaki mentési feladatok végrehajtására. 

A feltételezés szerint kettő személyautó ütközött össze, forgalmi akadályt okozva. Az ütközés következtében egy ember az egyik roncs alá, a másik ember a roncsba szorult. A csapatoknak mindkét sérült embert ki kellett menteni, a mentőszolgálat szakemberinek átadni. 

A versenyzők „életszerűen”, ahogy egy-egy káreset során szokták, hajtották végre a feladataikat. A bírák figyelemmel kísérték a csapatok szakszerű beavatkozását, a sérült ember elsődleges ellátását, a tűzoltó medic munkáját, a visszajelzéseket és a megtett intézkedéseket. Az elvégzett feladatok külön-külön pontot értek, a nem elvégzett munkálatok pedig levonásra kerültek. Ezek, illetve a tesztfeladatok alapján szoros eredmény született. A versengést Juhász Károly tű. alezredes, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője zárta, valamint adta át a helyezetteknek a díjakat.

A műszaki mentő verseny Pest vármegyei selejtezőjét a gödöllői hivatásos tűzoltók nyerték, akik majd képviselik az igazgatásunkat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltó Műszaki Mentő versenyén áprilisban.

Helyezettek:

  1. Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  2. Nagykáta Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  3. Vác Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Gratulálunk a díjazottaknak!

Fotó: Pest VMKI