Megháromszorozódott a szabadtéri tüzek száma

2022. július 27. 13:42

Idén az elmúlt éveknél korábban kezdődött a szabadtéri tüzek időszaka, február 1-től eddig összesen 11 146 szabadtéri tűznél avatkoztak be a tűzoltók. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest háromszor több alkalommal kellett ilyen jellegű káreseménynél beavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek. Minderről szerdán sajtótájékoztatót tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháznál dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet a drámai statisztikai adatokra, és arra, hogy a környezet megóvása nemcsak a hivatásos szervek feladata, hanem minden állampolgáré is.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy idén eddig összesen 47 ezer 364 hektáron pusztított tűz. A vizsgált szűk hat hónap eseményszámai és a leégett terület nagysága már most többszörösen meghaladják az elmúlt tíz év adatait, a mostaninál több eset csak 2012-ben volt. Az eddigi legnagyobb területű szabadtéri tűz július 19-én a Hortobágyon keletkezett, ahol több mint 750 hektárnyi terület égett le. A tüzet száztíz tűzoltó huszonnyolc tűzoltó járművel, csaknem négy napon át oltotta. A legtöbb erőt és eszközt július 21-én a Kiskunhalas melletti erdőtűznél kellett bevetni, ahol összesen negyvennyolc tűzoltójárművel majdnem száznyolcvan tűzoltó dolgozott.

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy a sérültek száma is duplájára nőtt az előző évhez képest. Eddig idén szabad területen keletkezett tűzesettel összefüggésben 55 ember sérült meg, és heten haltak meg.

Mint a tájékoztatón Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a szabadtéri tüzek oltása rendkívül idő-, létszám- és technikaigényes. Az idei kiemelkedő eseményszámok rendkívüli módon megterhelik a tűzoltói állományt, és igénybe veszik az alkalmazott technikai felszereléseket, járműveket. Az idén már kétszer annyi tűzoltószert kellett szabadtéri tűzesetekhez riasztani, mint tavaly. A szabadtéri tűzesetek felszámolásánál a hivatásos egységek munkáját önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint önkéntes mentőszervezetek is támogatják.

Az ezredes ismertette, hogy idén a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve már kétszer vezettek be országos tűzgyújtási tilalmat. A legtöbb ideig Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében volt érvényben fokozottan tűzveszélyes időszak, összesen százhárom napon át, vagyis az eddig eltelt időszak felében. 

A miniszterhelyettes és a tűzoltósági főfelügyelő a tények ismertetése után egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az aszály különösen tűzveszélyes időszakában közös felelősség a természeti és épített környezet megóvása, aki viszont hanyagságból vagy szándékosan kárt okoz, az óriási értékek pusztításáért felelős. Végezetül a miniszterhelyettes megköszönte a tűzoltók és a társzervek munkáját. 

Kapcsolódó dokumentumok:

szabadteri letszam (2022.07.27.) 

szabadteri esetszam (2022.07.27.) 

szabadteri terulet (2022.07.27.) 

Forrás: BM OKF