Tizenöt megyébe keresnek kéményseprőket

A katasztrófavédelem Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyei munkára keres kéményseprő szakembereket és -mestereket. Jelentkezni április 15-ig lehet, a munka július 1-én kezdődik.

Az év második felétől jelentős mértékben átalakul a kéményseprés rendszere Magyarországon. A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény, valamint a kéményseprőipari szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet alapján ugyanis július elsejétől a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége látja el a tevékenységet azokon a településeken, ahol jelenleg a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosítja az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat e nappal felmondja a közszolgáltatási szerződését. A katasztrófavédelem ellátási körébe várhatóan 15 megye 1830 településének 1 millió 829 ezer 358 kéménye tartozik majd.
 
A szolgáltatói feladatokra történő felkészülés ütemterv szerint zajlik. A katasztrófavédelem illetékesei az elmúlt hónapokban egyeztettek a kéményseprőket foglalkoztató piaci szereplőkkel és a kéményseprőket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel annak érdekében, hogy a szakemberállomány további foglalkoztatása biztosított legyen. A folyamat újabb lépéseként a katasztrófavédelem közvetlenül szólítja meg a kéményseprőket, március huszonnegyedikén az érintett megyék és a főigazgatóság honlapján megjelenik az az álláshirdetés, amely alapján július elsejétől elegendő kéményseprő szakember kezdheti meg a munkát.
 
A jelentkezőknek rendelkezniük kell kéményseprő szakmunkás végzettséggel, a mestereknek értelemszerűen mestervizsgával. Emellett feltétel az egészségügyi alkalmasság, a hatósági erkölcsi bizonyítvány megléte, az állást betölteni kívánótól elvárás, hogy tudja kezelni a táblagépeket. Az elbírálásnál előnyt jelent a szakmai gyakorlat és a B kategóriás jogosítvány.
 
Az állásra pályázóktól április 15-ig egyebek mellett részletes szakmai önéletrajzot, a végzettséget igazoló iratok másolatát, harminc napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt vár a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja. A dokumentumokat levélben, elektronikus úton, illetve személyesen is be lehet nyújtani. A munkakör betöltésének kezdete július elseje.
 
Letölthető dokumentum(ok):