Már hat Pest megyei önkéntes egyesület avatkozhat be önállóan

2020. szeptember 25. 19:59

Október elsejétől már hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is beavatkozhatnak a Kis-Sziget Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, hatodikként Pest megyében. Az erről szóló dokumentumot szeptember 25-én adta át az országos tűzoltósági főfelügyelő Szigetújfalun.

A járványhelyzet körülményeihez igazított rendezvényen először dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő mondott köszöntőt. Mint fogalmazott, számos egyesület nagyobb múltra tekint vissza, mint a szigetújfalui, mégis, a Pest megyei csapatnak két év alatt sikerült olyan szintre jutnia, amihez máshol évtizedek kellenek, és jövő héttől már önállóan beavatkozhatnak. Ez a teljesítmény, tette hozzá a főfelügyelő, országosan egyedülálló. Bérczi László kijelentette, nemcsak az egyesület fiatal, a tagság is az, ambiciózus csapat jött létre, amelynek munkáját a hivatásos katasztrófavédelem országosan és területi szinten is támogatja, pályázatokon keresztül és oktatással is. A tábornok emlékeztetett arra, hogy az október elsejétől önállóan beavatkozó egyesület már az ötvennyolcadik ebben a kategóriában. Hozzátette, az önkéntesség áldozattal jár, hiszen bevetéskor a tagok szabadidejüket, nem egyszer a családdal töltött idejüket áldozzák fel. Az önállóvá válás mindemellett felelősséget is jelent: azt vállalták, hogy tíz percen belül elindulnak Szigetújfalura, Szigetszentmártonra, illetve Szigetcsépre. Végezetül Bérczi László átadta az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumot.

Ezután Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője emelkedett szólásra. Arról beszélt, hogy a megyére mindig is jellemző volt az önkéntesség, számos önkéntes tűzoltó egyesületük van, ezek tagsága erőt meríthet abból a lelkesedésből is, amely a szigetújfaluiakat eljuttatta az önálló beavatkozásig. Emlékeztetett arra, hogy például a hónap elején kivették a részüket a megyét sújtó vihar okozta károk felszámolásából, sokat dolgoztak például Gödön is. Az ezredes hozzátette, az egyesület megbízható, szakszerű munkát végez, mindig lehet rájuk számítani, ahogy a csapat is számíthat az igazgatóság segítségére.

Harmadikként Bredák Katalin, a csapat elnöke beszélt. Megköszönte a Kis-Sziget Önkéntes Tűzoltó Egyesületet méltató szavakat, majd elmondta, valóban erőn felül teljesítve jutottak el a mostani szintjükig úgy felszerelésben, mint elhelyezésben. A szertárukban például mindannyian sokat dolgoztak, benne van a két kezük munkája. Az elnök hozzátette, céljuk a további fejlődés, igyekeznek minden pályázati lehetőséget kihasználni.

A Kis-Sziget Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy nagyon fiatal, de annál ambíciósabb egyesület: 2018-ban alakult tizennégy fővel, és hamar jó kapcsolatokat épített ki a helyi civil szervezetekkel, a környező települések önkormányzataival és a szomszédos önkéntes tűzoltó egyesületekkel. Évente több elméleti és gyakorlati oktatást szerveznek, képzések elvégzésére sarkallják tagjaikat tudásuk fejlesztése és a tapasztalatszerzés érdekében. Évente többször is részt vesznek a szigetszentmiklósi hivatásos és a ráckevei önkormányzati tűzoltóság gyakorlatain. Az egyesület saját maga is szervez tréningeket, amelyeket a szigetszentmiklósi parancsnokság szakmai ellenőrzése és iránymutatása mellett tart meg. Ilyen volt az idén januárban a jégről mentési gyakorlat Szigetcsépen. Az egyesület 2019 óta tagja a Kis-Duna Mentőcsoportnak, amely minősítése szerint alapvető vízkárelhárítási tevékenység, árvízi és vízi mentési képességek, vezetésirányítás, logisztikai képesség birtokában van. 

2019 júniusában magánterületen, a tagság és a támogatók segítségével kétszerállásos szertár építésébe kezdtek, mostanra a földszinti szerállások és a szociális blokk készült el. A tetőtérben lévő háló- és oktatóterem kialakítása még tart. Az egyesület jelenleg huszonöt fővel, egy MB TLF L608 D gépjárműfecskendővel három vállalt településen, több mint hétezer ember biztonságára ügyel. A riasztást követően tíz percen belül megkezdik a vonulást, tömeges eseményeknél, illetve az úgynevezett kettes vagy annál magasabb riasztási fokozatú eseteknél akár a szigetszentmiklósi hivatásosok teljes működési területére is. 2019-ben száztizenkét alkalommal, az idén pedig hatvannyolcszor nyújtottak segítséget a hivatásos és az önkormányzati tűzoltóknak káresemények felszámolásában. 

Forrás: BM OKF

Fotó: PMKI