Minősítő gyakorlat Gyömrőn

2020. augusztus 04. 13:14

A hétvégén került sor a Gyömrői Polgárőr- és Önkéntes Tűzoltó Egyesület minősítő gyakorlatára, Gyömrőn. A gyakorlat célja nem volt más, minthogy az önálló beavatkozást vállaló egyesület szakmai felkészültségének, eszközeinek, felszereléseinek bevethetőségének, valamint a beavatkozást irányító személy tűzoltásvezetői feladatainak ellátására vonatkozó alkalmasságának megállapítása, ellenőrzése.

A tűzvédelmi törvény változása lehetővé tette, hogy az mind technikailag, mind a szigorú szakmai kritériumoknak megfelelő egyesületek önálló beavatkozást vállalhattak. A lehetőséggel élve Pest megyében ma már több egyesület, is mint önálló egységként vannak jelen egy-egy káresemény helyszínén. A gyömrői önkéntes tűzoltók 2018-ban vehették át az erről szóló dokumentumokat és azóta számtalan esetben bizonyították a szakmai tudásukat, a legtöbb esetben önállóan felszámolva az eseményeket. A beavatkozáshoz viszont több feltételt is kellett teljesíteniük, felkészültségüket gyakorlatok során kell évről-évre bizonyítaniuk. A hétvégén a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakmai felügyelet jelenlétében bizonyították, hogy technikai-, mind pedig személyi feltételrendszernek megfelelnek, valamint sikeresen teljesítették az önálló beavatkozóként történő feladatvállalás és végrehajtás követelményrendszerét.

Az egyesület szaktevékenysége nagy segítséget jelent a hivatásos tűzoltók munkájában, hiszen a vállalt két településen, több mint harmincezer lakos biztonságára ügyelnek, és ezzel javítják a megye tűzbiztonságát.

Fotó: PMKI Monor KvK.