Villanyoszlopnak ütközött egy gépkocsi Kiskunlacházán

2020. március 19. 10:20

Tűz keletkezett egy iker családi ház egyik felében Cegléden, villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi Kiskunlacháza külterületén, kisebb-nagyobb területen égett a száraz aljnövényzet a tegnapi napon Pest megyében.

Tűz keletkezett egy iker családi ház egyik felében szerdán reggel Cegléden, az Orgona utcában. A tűzoltók kiérkezésekor az épület egy helyisége égett, a ház füsttel telítődött. A tüzet a ceglédi hivatásos tűzoltók eloltották, majd átszellőztették és átvizsgálták a lakóházat.(fotó: PMKI Cegléd HTP)

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi szerdán délután Kiskunlacháza külterületén. Az ütközés következtében az autó kigyulladt, az oszlop megrepedt. A tüzet az arra közlekedők részben eloltották. A ráckevei önkormányzati és a dabasi hivatásos tűzoltók átvizsgálták a személyautót, a még izzó részeket eloltották, majd biztosították a helyszínt.(fotó:Ráckeve ÖTP)

Kisebb-nagyobb területen égett a száraz aljnövényzet a tegnapi napon Pest megyében. Szerdán délben Kiskunlacházán, a Komárom utca közelében csaptak fel a lángok. A szárazság miatt a tűz gyorsan terjedt, erdőt és lakóházakat veszélyeztetett. A közel húsz hektáron pusztító lángokat a ráckevei önkormányzati, a kis-szigeti, dömsödi, délegyházi önkéntes, szigetszentmiklósi, fővárosi, dabasi hivatásos tűzoltók oltották el, majd vizsgálták át a leégett területet. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is segítette. Kiskunlacházán kívül Abony közelében kettőszáz méter hosszan, Kókán a Dózsa György utcában kettőszáz ötven négyzetméteren, Törökbálint külterületén háromezer négyzetméteren, Verseg közelében nyolcszáz négyzetméteren, Domony közelében négyszáz négyzetméteren és Tápiószecső külterületén ötszáz méter hosszan égett a száraz aljnövényzet. A károk felszámolásában számos esetben a hivatásos tűzoltók mellett az önkéntes tűzoltók is segédkeztek.(fotó:  Ráckeve ÖTP, Kis-Sziget ÖTE, PMKI Törökbálint Őrs)

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:  

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
  • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
  • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes katasztrófavédelmi területi szervnél írásban jelezni.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.