A Duna felső szakaszán és a Körösöknél folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés

2021. május 11. 08:02

A következő napokban a Duna felső szakaszán a Szigetközben és Komárom térségében, valamint Körösök vidékén lesz biológiai szúnyoggyérítés. A szakemberek összesen 1800 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a kizárólag a csípőszúnyogok lárváit elpusztító természetes készítményt.

Az elmúlt két hét esős időjárása miatt számos területen alakultak ki szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas, ideiglenes tenyészőhelyek. Ezeket Győr-Moson-Sopron és Komárom Esztergom megyében autóra rögzített nagynyomású permetezővel kezelik, Békés megyében autókon kívül még repülőről is permetezik a nehezen megközelíthető helyeket.

A csípőszúnyogok lárváin kívül más élőlény nem érzékeny a speciális biológiai készítményre. A kijuttatott baktérium által termelt fehérje az egyetlen olyan rovarölő szer, amelyet élővízben is biztonságosan lehet alkalmazni.

Egy eső után fontos, hogy az otthonunk körüli vízgyűjtőkből öntsük ki a vizet, vagy fedjük be ezeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot készített, ami az alábbi linken érhető el:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/633/2020.06.23.%20szúnyogposzter%20javított%20tiszta.pdf

Forrás: BM OKF