Heten megsérültek egy pénteki robbanásban – figyeljünk, ha gázpalackot használunk!

2021. március 30. 09:51

Pénteken egy csepeli gyros-osnál felrobbant egy gázpalack, heten megsérültek. A pénteki nem egyedi eset, a tűzoltók évente átlagosan hétszáz olyan esetnél avatkoznak be, amelynek a helyszínén gázpalack van. Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt propánbutángáz-palackok adnak munkát a tűzoltóknak. A tűzzel érintett helyszínen lévő gázpalackok az esetek 15 százalékában fel is robbannak, nem ritkán súlyos személyi sérülést és jelentős károkat okozva. Egy égő lakásban vagy garázsban egy perc alatt felrobbanhat egy gázpalack.

Sok helyen használnak palackos gázt, az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. A gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik, és könnyen robbanáshoz vezethet. A palackban magas nyomáson folyékony a gáz, általában 11,5 és 23 kilogrammos alumíniumpalackokban lehet velük találkozni. A palackon körbefutó egy, két vagy három vörös színű csíkból lehet következtetni a palack falvastagságára (3-2,1 milliméter), ezáltal áttételesen a palack biztonságosságára (minél vastagabb a palack fala, annál ellenállóbb a különböző hatásokra).

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még robbanásveszélyesebbek.

Mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt, a legfontosabb, hogy ezeket a palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a palackot pedig zárjuk el. Csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk. Minden palackcserénél új tömítést kell használni. Csere közben pedig tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni. A gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek (reduktornak) kell lennie. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzunk szakemberre. A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert (a legjobb, ha egy 27-es villáskulcsot használunk).

Ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében, illetve szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a meleg hatására nő benne a nyomás, ami robbanáshoz vezethet. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után mindig zárjuk el a palackot. 

Ha olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor említsük meg a palackokat is.

Forrás : BM OKF