Tejesdobozokkal a szabadtéri tüzek megelőzéséért

2021. március 24. 08:35

Magyarországon évente nagyjából tízezer szabadtéri tűz keletkezik. A vegetációban keletkező tüzek megelőzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Alföldi Tej Kft. közös kampányt indított: március végétől hárommillió tejesdobozon találkozhatnak a fogyasztók olyan figyelemfelhívó üzenetekkel, amelyek a szabadtéri tüzek megelőzését szolgálják.

Az évi körülbelül tízezer szabadtéri tűz miatt átlagosan 1,8 hektárnyi terület ég le, az oltást sok esetben megnehezítik a terület adottságai, a helyszín nehéz megközelíthetősége, az időjárási körülmények, vagy éppen a tűz kiterjedtsége. Ezek a tüzek számos esetben lakóépületeket, mezőgazdasági, ipari létesítményeket is veszélyeztetnek, vagy súlyos sérülésekkel járó baleseteket okoznak. A szabadtéri tüzek nagy részét, ezzel együtt az általuk okozott károkat néhány, a szabadtéri tüzek – például a tábortüzek, a tarlóégetés, az avarégetés – gyújtására vonatkozó, illetve alapvető magatartási szabály betartásával el lehetne kerülni.

Ezeknek a szabályoknak a megismerését, elsajátítását segíti a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Alföldi Tej Kft. együttműködése: március végétől kerülnek a boltok polcaira azok a Magyar Tej márkájú, 2,8%-os ESL tejek, amelyek dobozain hasznos információkkal szólítja meg a katasztrófavédelem a vásárlókat. A készülő tejesdobozokon az „Eldobni 1 ≤ másodperc – Eloltani ≥ 100 óra – Helyreállítani ≥ 100 év” felirat mellett egy QR-kód is található, amely a katasztrófavédelem honlapjára irányítja az érdeklődőket. Március, április és május folyamán naponta mintegy 35 ezer, a három hónap alatt 3 milliónál is több tejesdobozon jelennek meg a tűzveszélyre és a szabályok betartásának fontosságára figyelmeztető üzenetek. 

Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetében működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság tavaly decemberben kötött megállapodást arról, hogy 2021-ben négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – fognak közösen kampányolni. Az év folyamán összesen mintegy 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás. 

Forrás: BM OKF