Tűzoltó sport


KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG

2012. április 25. –én került megrendezésre a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012. évi megyei kispályás labdarúgó bajnoksága a Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében.

A bajnokságon 9 Hivatásos tűzoltóság és az Igazgatóság csapata vett részt. A mérkőzések két 5 –ös csoportban zajlottak. A döntőbe jutásért a csoportok első két helyezettje vívott csatát. Az időjárás kiváló lehetőséget biztosított az egyébként sportszerű, küzdelmes játékhoz. A bajnokság alatt sérülés nem történt, a csapatok –az eredménytől függetlenül- jó hangulatban térhettek haza.

Az eredmények:           I. Gödöllő HTP

                                       II. Szigetszentmiklós HTP

                                      III. Nagykáta HTP

                                      IV. Dabas HTP

 

Legjobb kapus:                         Kozma Csaba tű. őrm. (Dabas HTP)

Legjobb mezőnyjátékos:         Mokos Róbert zls. (Nagykáta HTP)

Gólkirály:                                    Tóth István ftőrm. (Gödöllő HTP)


ORSZÁGOS ATLÉTIKAI BAJNOKSÁG

012. április 24-én került megrendezésre a 2012. évi Országos Atlétikai Bajnokság Kaposváron, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.

A versenyzők nemenkénti kategóriákban hat versenyszámban mérhették össze erejüket: 100 méteres síkfutás, 4x200 (nők), illetve 4x400 (férfiak) méteres váltófutás, 400 (nők), illetve 1500 (férfiak) méteres síkfutás, 35 év alatti és feletti korcsoportbontásban, kézigránát hajítás, távolugrás, súlylökés.

Országos szinten tíz megye csapata képviseltette magát a versenyen.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen az egyéni versenyszámok és az összesített csapatverseny díjait Dr. Demény Ádám tű. alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke, Dr. Gubicza József tű. alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke, Dér Tamás, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola igazgatója és Dr. Horváth Jenő tű. ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át.

Az igazgatóságok közül a legjobb eredményt a Somogy megyei csapat érte el, megelőzve a Főváros és a Heves megye csapatát.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is eredményesen szerepelt a versenyen:

- Férfi 1500 m síkfutás 1. helyezett: Sági József tű. fhdgy. Vác HTP

- Férfi 100 m síkfutás 2. helyezett: Farkas Csaba tű. fhdgy. Vác KvK

- Női 100 m síkfutás 1. helyezett és 400 m síkfutás 2. helyezett: Szombati Adrienn tű. fhdgy. PMKI Pv. Főfelügyelőség

Gratulálunk a kitűnő eredményekhez!


IFJÚSÁGI VERSENY CEGLÉDEN

Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség április 18-án, a Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon rendezte meg az ifjúsági verseny helyi fordulóját.

A vetélkedőre 14 csapat jelentkezett, 6 általános- 8 középiskolai kategóriában.  A versenynek 19. éves hagyománya van a kirendeltség területén, melyet az évek óta visszatérő csapatok száma is mutat.

A nyitóbeszédet Tóth László tűzoltó őrnagy, a kirendeltség vezetője tartotta meg, ismertette az állomások feladatait, illetve a balesetvédelmi szabályok betartására hívta fel a figyelmet.

A 14 állomásból álló vetélkedőn a gyerekek gyakorlati feladatok és elméleti tesztek megoldásával adhattak számot tudásukról. A környezetvédelemmel-, közlekedésbiztonsággal összefüggő kérdések, tűzvédelmi szabálytalanságok felismerése, puttonyfecskendő használata, sérült keresése és kimentése, elsősegélynyújtás, veszélyes anyagok azonosítása, homokzsák töltése és nyúlgát építése, érdekes és változatos versenyt eredményeztek. A szabadnapos hivatásos tűzoltó kollégák, valamint a ceglédi Mentőállomás-, illetve a Rendőrkapitányság munkatársai, mint állomásparancsnokok segítettek a verseny lebonyolításában, ezúton is köszönet érte!

A győztes csapatok:

Általános iskolai kategóriában:

I.   helyezést  a nagykőrösi Kossuth Lajos Általános Iskola,
II.  helyezést a ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola,
III. helyezést a ceglédi Szent Kereszt Általános Iskola 1. számú csapata érte el. 

Középiskolai kategóriában:

I.   helyezést a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 10. számú csapata,
II.  helyezést a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 9. számú csapata,
III. helyezést a Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 11. számú csapata érte el.

Mindkét kategóriából az I. és II. helyezett csapatok jutottak tovább az április 27-én, Isaszegen megrendezésre kerülő megyei fordulóra. Gratulálunk az elért helyezésekhez!

Rendezvényt ebéd, majd az eredményhirdetés zárta, Cegléd Város különdíját, Hegedűs Ágota, alpolgármester asszony-, a Spindelbau Kft. által felajánlott ajándékokat, Spindelbauer Attila a társaság vezetője-, Nagykőrös Város Önkormányzata által finanszírozott díjakat, Loch Erika tűzoltó őrnagy asszony, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzési Szolgálat vezetője, és Tóth László tűzoltó őrnagy, kirendeltség-vezető adta át.

Külön köszönetet szeretnénk mondani a verseny lebonyolítását támogató Cegléd Város- és, Nagykőrös Város Önkormányzatának, és a Spindelbau Kft.-nek.

Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Fotók: Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség


IFJÚSÁGI VERSENY TÖRÖKBÁLINTON

2012. április 13-án került sor az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén a Budaörsi Katasztrófavédelmi Iroda által szervezett katasztrófavédelmi ifjúsági verseny helyi selejtezőjére.

A versenyt a Törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban rendezték meg, melyen 12 általános és 5 középiskolai csapat vett részt. A hagyományoknak köszönhetően sokan már rendszeres látogatói a versenynek, viszont akadtak olyan iskolák és diákok is, akik először vettek részt a megmérettetésen.  
A megmérettetés a csapatok regisztrációjával kezdődött, ezt követte egy rövid technikai értekezlet, melyet a rendezvény fő szervezője a Budaörsi Katasztrófavédelmi Iroda vezetője tartott. Tájékoztatta a csapatkapitányokat a verseny menetéről, majd a versenynek otthont adó település Polgármestere Turai István megnyitotta a rendezvényt, ezt követően a csapatok „útra keltek” az állomásokra.
Elméleti tudásukról tesztlapok kitöltésével számolhattak be a katasztrófavédelem, a tűzvédelem, a környezetvédelem, az elsősegély nyújtás témaköreiben, valamint a már bevált kresz-teszt megoldásával. A gyakorlati feladatok összeállításánál elsődleges célként jelent meg, hogy a csapatok játékos formában adjanak számot veszélyhelyzeti ismereteikről, az ön- és mások mentésének lehetőségeiről.

A csapatoknak összesen 10 állomáson kellett megfelelniük:

- Iparbiztonsági ismereteiket gyakorlati és szituációs feladatok megoldásával bizonyíthatták.

- Tűzvédelmi-tűzoltási feladatokat oldottak meg.

- Alapvető magatartási feladatokról adtak számot rendkívüli szituációs helyzetekben.

- Sérültet szállítottak hordágyon, védőruhában.

- Labirintusban, leragasztott szemű gázálarcban navigálták egymást a diákok, és a labirintus végén az ott elhelyezett tárgyat kellett megtalálniuk.

- Alapvető egészségügyi gyakorlati feladatokat kellet bemutatniuk.

- A rendőrségi állomáson egy előre kialakított pályán kellett kerékpárral számot adni ügyességükről, valamint DADA program keretében a diákok megismerkedhettek a különböző hangulatjavító, tudatmódosító szerek veszélyeivel.

A záróbeszédet Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának alpolgármestere Török István zárta, végül a díjakat az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével Ivanics Dénes tű. alezredes Úrral közösen adták át a csapatoknak.

Általános iskolás korosztályban:

I. helyezett       - Kesjár Csaba Általános Iskola II. számú csapata Budaörs
II. helyezett      - Kesjár Csaba Általános Iskoláért Alapítvány Budaörs
III. helyezett     - Bálint Márton Általános-és Középiskola II. számú csapata Törökbálint

Középiskolás korosztályban:

I. helyezett       - Bálint Márton ÉKP Alapítvány II. számú csapata Törökbálint
II. helyezett      - Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközép Iskola Budaörs
III. helyezett     - Bálint Márton Általános-és Középiskola II. számú csapata Törökbálint

A rendezvény színvonalas lebonyolításáért köszönettel tartozunk a helyszínt biztosító Törökbálinti Munkácsi Mihály Művelődési Ház munkatársainak, Budaörs és Törökbálint Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának, az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársainak.
Az együttműködők közül a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Budaörsi Rendőrkapitányságának, a Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat munkatársainak, és nem utolsó sorban Budaörs Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak.
Támogatóink közül a már felsoroltakon kívül köszönjük a CBA Kereskedelmi Kft., a Budaörsi Krupp és Társa CBA., a Khell Food Kft., a Törökbálinti Napsütő Kft., a Pilisvörösvári Liegl & Dachser Kft., a Budaörsi Decathlon, és az MVM Zrt. támogatását és közreműködését.
A helyi szintű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny két korcsoportjának győztes csapata kvalifikálhatta magát a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny 2012. évi döntőjére, melyet 2012. április 27-én rendeznek meg Isaszegen.
A kitűnő eredményhez ezúton is szívből gratulálunk, és ennek tükrében a következő évben is szeretettel várjuk újak és régiek jelentkezését egyaránt.                                                                            

Spitz Alexandra
kiemelt főelőadó
Budaörs Székhelyű Katasztrófavédelmi Iroda

 


 

ÚJJÁSZÜLETETT A HIVATÁSOS TŰZOLTÓ SPORT PEST MEGYÉBEN

Dabason versenyeztek a megyei parancsnokságok csapatai.

Hosszú idő után, ismét tűzoltó sportversenyt rendezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a dabasi sportpályán. A viadalra, amely a hivatásos tűzoltók versenysport szabályzata szerint zajlott, az összes megyei hivatásos tűzoltó-parancsnokság küldött csapatot.

Május 22. –én kedden először úgy tűnt, az időjárás lesz a legnagyobb ellenfél: heves esőzésekkel indult a reggel. A megnyitót, mely Szabó János tűzoltó ezredes, megyei igazgató-helyettes köszöntő szavaival kezdődött, még a dabasi laktanya szertárában kellett megtartani. Később mindhárom versenyszám, a 100 méteres tűzoltó akadályfutás, a 4X100 méteres tűzoltó akadályváltó illetve a kismotor-fecskendő szerelés élvezte a megszelídült időjárás kegyeit. A versenyzők a feladatokat nagy fegyelemmel hajtották végre, amit bizonyít, hogy személyi sérülés nem történt, és egyetlen csapatot sem kellett kizárni.

A tűzoltó sportverseny díjait Benkovics Zoltán tűzoltó dandártábornok nyújtotta át. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója annak reményének adott hangot, hogy a sportverseny ezután a megyei katasztrófavédelem hagyományainak sorát fogja gazdagítani.
Díjakat adott még át a versenyt támogató Pest Megyei Tűzoltó Szövetség képviseletében Nyers István nyá. tűzoltó alezredes

A győztesek mellett, a verseny lebonyolításához nyújtott segítségért, a Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség Dabas Hivatásos Tűzoltóság állományát is dicséret illeti.

Az eredményesen szereplő versenyzők képviselhetik a Pest Megyei Igazgatóságot a gr. Széchenyi Ödön országos tűzoltó versenyen.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hivatásos Tűzoltósport versenyének eredményei 

100 méteres akadálypálya versenyszámban

- 1. helyezést ért el: Szigetszentmiklós HT

- 2. helyezést ért el: Monor HT

- 3. helyezést ért el: Gödöllő HT

4 x 100 méteres akadályváltó versenyszámban

- 1. helyezést ért el: Cegléd HT

- 2. helyezést ért el: Szigetszentmiklós HT

- 3. helyezést ért el: Dabas HT 

kismotorfecskendő szerelés versenyszámban

- 1. helyezést ért el: Nagykáta HT

- 2. helyezést ért el: Cegléd HT

- 3. helyezést ért el: Monor HT

100 méteres akadályfutás egyéni versenyben

- 1. helyezést ért el: Szűcs-Szabó Tamás őrm.

- 1. helyezést ért el: Badó Dávid őrm.                                             

- 3. helyezést ért el: Szalai Zsolt őrm.                                              

- 4. helyezést ért el: Podruzsik Tamás tőrm.                                    

- 5. helyezést ért el: Szrága Tamás őrm.                                          

- 6. helyezést ért el: Szrencsik Balázs őrm.                                      

összetett csapatversenyben

- 1. helyezést ért el: Cegléd HT

- 2. helyezést ért el: Szigetszentmiklós HT

- 3. helyezést ért el: Monor HT


ELSŐ HELYEZÉS A BM ORSZÁGOS SÍBAJNOKSÁGON

A verseny napján az időjárás és a sípálya is tökéletes volt ahhoz, hogy kollégánk Vácról, Kucsera Imre tűzoltó főtörzsőrmester első helyezést érjen el a 45 éven aluli indulók között.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében, a Magyar Rendészeti Sportszövetség felkérésével, támogatásával 2012. január 27-én, pénteken került megrendezésre az immár hagyományos, 2012. évi BM Országos Síverseny Ausztriában, Wenigzellben.

A verseny fővédnöke dr. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter.
A verseny védnökei: SIMON GÉZA ny. r. ezredes, rendőrségi főtanácsos,ORFK RSZKK Vezetője, MRS Ügyvezető Elnöke
BORKAI ZSOLT POLGÁRMESTER Győr Megyei Jogú Város Polgármestere, MOB Elnöke
DR. TAKÁCS TIBOR r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, GY-M-S MRFK Főkapitánya
A verseny titkára: KOVÁCS TIBOR tanácsos.

A verseny napján az időjárás és a sípálya is tökéletes volt ahhoz, hogy kollégánk Vácról, Kucsera Imre tűzoltó főtörzsőrmester első helyezést érjen el a 45 éven aluli indulók között.  Gratulálunk neki a kitűnő teljesítményhez!


XVII. TŰZKAKAS ORSZÁGOS TŰZOLTÓ STRANDFOCI VÁNDORKUPA

Versenykiírás Versenykiírás


PEST MEGYEI GYŐZELEM A BM ORSZÁGOS ATLÉTIKAI BAJNOKSÁGON

A 2012. évi BM Országos Atlétikai Bajnokság május 23-án került megrendezésre a Készenléti Rendőrség szervezésében, az UTE Atlétikai Sportpályáján.

A versenyen összesen 33 csapat, 407 fő nevezett, a katasztrófavédelmi szervek közül mindösszesen 7 szerv (Békés MKI, Csongrád MKI, Fejér MKI, Fővárosi KI, OKF, Pest MKI, Tolna MKI), 30 versenyzővel indult.

A bajnokságon nem csak az idővel harcoltak a versenyzők, hanem az elemekkel is. A szikrázó, forró napsütéses órákat több vihar is megszakította, így a villámlás és a jégeső még változatosabbá tette a háromszor újraindított versenyt. Az eddigi belügyi atlétikai versenyekkel összevetve szembetűnő változás, hogy a különböző versenyszámokban elért eredmények nagyon magas színvonalat – egyéni és csapat teljesítményt – mutatnak, és látványosan növekszik a különbség a mezőny és az élen végzettek között.

A katasztrófavédelmi szervek közül legjobban szerepelt egyéni férfi 1500 m síkfutásban, 35 év fölötti korosztályban,
Sági József tű. főhadnagy a pest megyei  váci hivatásos tűzoltóságról. Ő kimagasló teljesítménnyel első helyezést ért el.

Csapatversenyben az FKI csapata érte el a legjobb helyezést.

A díjkiosztón a díjakat Dr. Kontrát Károly, BM parlamenti államtitkár, Vincze P. Márton, az ORFK RSZKK igazgatója, Simon Sándor r. alezredes, Készenléti Rendőrség főosztályvezetője, Bedők János r. ezredes, Készenléti Rendőrség főosztályvezetője adta át.

A verseny fővédnöke Dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt.

A versenyt a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt kollégánk tiszteletére „Weglárz Iván emlékversenynek” nevezték el.


HOROGLÉTRA-MÁSZÁS A KOK-ON, AKADÁLYFUTÁS A PUSKÁS STADIONBAN

Rendben lezajlott a XII. Gróf Széchenyi Ödön Országos Hivatásos Tűzoltó Sportverseny első napja. A versenyszámokat a BM OKF Oktatási Központ sportpályáján és a Puskás Ferenc Stadion edzőpályáján rendezték meg.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ sportpályán reggel nyolc órakor kezdődött a horoglétra-mászási viadal. A Puskás Ferenc Stadionban pedig délután kettőkor indították a százméteres akadálypálya-versenyt. Az ország minden megyéjéből és a fővárosból érkeztek csapatok vetélkedni egymással, mindkét helyszínen négy-négy pályán. A százméteres akadálypálya palánkugrással kezdődött, majd versenytömlőkkel kellett végigfutni egy magasra emelt gerendán. A gerenda után a tömlőket osztóhoz kellett csatlakoztatni, majd – futás közben – a tömlőhöz kellett csatolni a sugárcsövet. A Széchenyi Ödön Országos Sportversenyen minden egyes versenyszám megfelel a nemzetközi szabályzat előírásainak. A versenyt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte, de a lebonyolításban kivétel nélkül minden megye kivette a részét. Szerdán a kismotorfecskendő-szereléssel és a négyszer száz méteres váltóversennyel folytatódik a kupa, amely a kora délutáni záróünnepséggel és a díjak átadásával ér véget.

NÉGY ÉV UTÁN ISMÉT MEGMÉRKŐZTEK A HIVATÁSOS TŰZOLTÓK

A XII. Gróf Széchenyi Ödön országos hivatásos tűzoltósport-verseny harmadik napján az országból összesereglett legjobb tűzoltók kismotorfecskendő-szerelésben és négyszer százméteres váltóversenyben mérték össze erejüket. A legjobbak díjukat a délutáni ünnepélyes eredményhirdetésen vehették át, amelyen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői és a megyei igazgatók mellett a tűzoltószövetségek képviselői is részt vettek.

A záróünnepség a Himnusszal vette kezdetét, amelyet a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott elő, majd a díjak átadása következett. Az egyéni számok és a csapatverseny legjobbjai Dr. Bakondi György tű. altábornagytól, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjétől vehették át a teljesítményükért nekik járó serleget, érmet és oklevelet, majd a tábornok értékelte a viadalt. Mint mondta, ezen az országos versenyen részt venni önmagában is rang, amögött komoly felkészülés áll. Egyben lehetőség arra, hogy megszerzett tudását ki-ki a többiekéhez viszonyítsa. Ez a verseny a hivatásos tűzoltók versenye, folytatta a főigazgató, akik a katasztrófavédelem megújult rendszerében immár egységes irányítás alatt teszik a dolgukat. Integrált, polgári védelmi és iparbiztonsági feladatokat is magában foglaló tevékenységet végeznek, megváltozott követelményeknek kell megfelelniük. A cél ugyanis az, hogy a lakosság biztos lehessen abban, hogy a tűzoltók semmilyen körülmények között sem hagyják a bajban. Az ilyen versenyek, egy-egy tűzoltó hőstette mind-mind erősíti ezt a hitet – hívta fel a jelenlévők figyelmét Bakondi György, majd elmondta azt is, a katasztrófavédelem vezetésének szándéka nemzetközi szintűvé tenni ezt a viadalt.
 
A 2012. évi verseny legjobbjai egyéniben:
Horoglétra-mászásban az első helyezést a Hajdú-Bihar megyei Kupás Gergő tű. zászlós szerezte meg, a második Király Nándor tű. főtörzsőrmester lett Győr-Moson-Sopron megye csapatából, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatot erősítő Béres Tibor tű. főtörzsőrmester állhatott fel.
 
A 100 méteres akadályfutásban Csabai Tamás tű. törzsőrmester lett Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, a második helyen a Veszprém megyei Józsa Balázs tű. törzsőrmester végzett, míg a harmadik Lengyel László tű. főtörzsőrmester lett, szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapatából.
 
Az egyéni összetett verseny élén Kupás Gergő tű. zászlós végzett, a második helyezett Király Nándor tű. főtörzsőrmester lett, míg a harmadik legjobb Csabai Tamás tű. törzsőrmester volt.
 
A 2012. évi verseny legjobbjai csapatban:
Horoglétra-mászásban a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata bizonyult a legjobbnak, őket Borsod-Abaúj-Zemplén követte, a harmadik legerősebb csapatot Győr-Moson-Sopron megyének sikerült kiállítania.
 
A 100 méteres akadályfutásban Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye volt a sorrend.
 
Kismotorfecskendő-szerelésben a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata végzett az élen, a második Győr-Moson-Sopron megye lett, míg a harmadik helyet Fejér megye szerezte meg.
 
A négyszer százméteres váltófutást Győr-Moson-Sopron megye nyerte, mögötte Bács-Kiskun, illetve Tolna megye következett.
 
Az összetett csapatversenyt Győr-Moson-Sopron megye nyerte, a második legjobb Hajdú-Bihar megye csapata lett, míg a harmadik helyet Fejér megye csapata vívta ki magának.

VÁCI SIKER A HEGYIFUTÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON

2012. július 28.-án rendezték meg a IV. Hegyifutó Országos Bajnokságot Egerben. A versenyen indult Sági József tű. főhadnagy, a Váci Tűzoltóság szolgálatparancsnoka, aki tavalyi bajnoki címét megvédve idén is az első helyen végzett a Senior kategóriában ahol a táv 9,1 km volt 660m szinttel. Gratulálunk neki!


SÁRKÁNYHAJÓ VERSENY SZENTENDRÉN

Negyedik helyen végzett a szentendrei tűzoltók csapata, május 19.-én a II. Sárkányhajó versenyen. A Szentendrei dunai korzó előtt rendezték meg idén május 19.-én a II. Sárkányhajó versenyt. A korzó szombati közönsége - ami több ezer embert jelentett - a partról izgulhatta végig a döntő futamokat, de miután ez a szakasz közkedvelt a vizi túrázók körében is, akadt aki saját hajójából követte végig az eseményeket. A látógatók a parton megtekinthették a tűzoltó és katasztrófavédelmi bemutatókat is. A versenyen 600 induló vett részt, és közel 2500 családtag szurkolt a sikerért. A kupa lebonyolításában segítséget is nyújtó szentendrei tűzoltók a versenyen IV. helyen végeztek.

A verseny ideje alatt értek be Szentendrére az „Akiért a harang szól” rendezvény résztvevői is. A sportos zarándoklat a nándorfehérvári diadal emlékére Mátyás pajzsának másolatát és kálváriáját hozta el Visegrádról Sárkányhajón. 
A települések és céges csapatok legjobbjai számára dr. Dietz Ferenc, Szentendre város polgármestere és Kun Csaba alpolgármester adta át a díjakat. Az első három helyezett mindkét kategóriában kijutott az augusztus végi MKB Sárkányhajó Világbajnokságra, amely Szegeden kerül megrendezésre.


VÁCIAK A RENDVÉDELMI SÁRKÁNYHAJÓ KUPÁN

Pest megyéből a váci tűzoltóság csapata vett részt a IV. Rendvédelmi Sárkányhajó Kupán, az újpesti öbölben. A kupát augusztus 15.-én rendezték, ahol a 350 méteres távon 12 csapat állt a rajthoz, és vett részt ezen a rendkívül jó hangulatú és izgalmas versenyen. A váci csapat a „B” futamba került és a 6. helyezést szerezte meg, őket többek között a TEK, a Magyar Honvédség, és a Készenléti Rendőrség csapata előzte meg, a futamot viszont a bajai tűzoltók nyerték.

Gratulálunk kollégáinknak!

(fotók: Sági József tű. fhdgy.)


I. PEST MEGYEI TŰZOLTÓ ERŐPRÓBA

Tűzoltóviadal Szentendrén

Megkezdődött az I. Pest Megyei Tűzoltó Erőpróba szervezése. A rendezvényt Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén kerül lebonyolításra.

A közel 800m hosszú szabadtéri pályán hat akadályt kell a versenyzőknek leküzdeni. Életmentés épületből, akadályon áthaladás, farönkök mozgatása, emelkedőn mentőkötéllel sérült hordágyon történő felhúzása, stb. Leküzdésükhöz nem csupán erő, hanem taktika és nem utolsó sorban állóképesség is szükséges.

Július 24-én, kedden a szervezők pályabejárást tartottak, az egyes versenyállomások helyét határozták meg. Szerdán a pálya ún. befutása történik, amely a szervezéshez nyújt majd adatokat.


II. PEST MEGYEI TŰZOLTÓ LÉPCSŐFUTÓ VERSENY VERSENYKIÍRÁSA

Az esemény az igazgatóság szervezésében, szeptember 6.-án a Nagyvárad téren kerül megrendezésre.

A rendezvény célja:
 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és a megyei katasztrófavédelmi helyi szervek részére versenyzési lehetőség biztosítása, a megyei bajnoki cím és a helyezések eldöntése, országos döntőbe való továbbjutás, valamint a sportbaráti kapcsolatok erősítése. A speciális tűzoltói beavatkozások során fellépő fizikai igénybevétel versenyszerű keretek közötti felmérése.


A bajnokság helye és ideje:

Budapest, Nagyvárad tér, 2. SE. épülete, 2012. szeptember 6.

A verseny résztvevői:

A Katasztrófavédelem területi és helyi szervei.

Továbbá, azok az önkéntes és létesítményi tűzoltók vehetnek részt, valamint önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai, akik megfelelő, időszakos egészségügyi vizsgálattal rendelkeznek.

A résztvevők szolgálati igazolványukkal igazolják magukat, melynek meglétét a versenybíróság a nevezési lapok alapján ellenőrzi.


Programja:

Beérkezés időpontja, regisztráció:        07.30 – 08.45 -ig

Technikai értekezlet:                                08.45

Megnyitó:                                                   09.30

Verseny kezdete:                                      09.45-től

Eredményhirdetés:                                 14.30 órától
 

A verseny szabályai:

- A versenyre nevező hivatásos, önkormányzati, létesítményi tűzoltóságok egyénileg és csapattal vehetnek részt a versenyen.

- A versenyre nevező hivatásos, önkormányzati, létesítményi tűzoltóságok egyénileg és csapattal vehetnek részt a versenyen. A csapat létszáma 3 fő. 

- A versenyzők egyénileg, egyenként futnak fel a 18. emeletre, teljes védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával. A versenyzők 2 percenként kerülnek indításra, egyszerre kettő versenyző fut az SE. lépcsőházában. A lépcsőházban ellenőrzési pontok működnek, ahol az esetlegesen bekövetkezett rosszullétet jelezni a rendezők felé.

- A verseny alatt orvosi felügyelet működik.

Óvást a versenyző csak a saját nevében, a saját futamával kapcsolatban tehet. A csapatban nevezetteket a csapatkísérő/csapatvezető képviseli, óvás csak tőle fogadható el.

- A rendezők a start előtt ellenőrzik a védőfelszereléseket, amennyiben nem megfelelőek, a versenyző kizárásra kerül.


Felszerelés a versenyen:


A versenyzők hozzák magukkal a következő felszereléseket:

 

- bevetési védőruha (Bristol, Vektor,)

- védőcsizma,

- tűzoltó védősisak,

- munkavédelmi védőkesztyű,

- légzőkészülék (acélpalack), a palack töltőnyomása min. 270 bar, amely a rajtnál ellenőrzésre kerül; légzőálarc


Díjazás:

Az első három helyezett egyéni és csapat serleg-, érem- és oklevéldíjazásban részesül. Továbbá minden induló a verseny alkalmából készített emléklapot kap. Csapat és egyéni kategóriákban hirdetünk győzteseket és helyezetteket korcsoport bontás nélkül.

Nevezés:

Nevezni kizárólag a mellékelt, a versenyző adataival kitöltött és a tűzoltó-parancsnokság, tűzoltóság parancsnokának kézjegyével ellátott nevezési lapon lehet, tárgy év augusztus 30-ig. A nevezési lapokat augusztus 30 – ig elektronikusan, szeptember 3-ig eredetben kell eljuttatni a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság központi e-mail címére.


Öltözet:  a megnyitón, a mérkőzéseken és az eredményhirdetésen Szolgálati gyakorló öltözet.

A verseny szervezői :

Szabó János tű. ezds

Juhász Péter tü. alez.

Palotai István tü. szds

Nevezési lap


 

TAROLTAK A VÁCI TŰZOLTÓK

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén második alkalommal rendezte meg a megye tűzoltói részére lépcsőfutó versenyét.

A 2012. szeptember 06.-án, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében megrendezett eseményt Juhász Attila tű. alezredes, megyei igazgató nyitotta meg. A versenyen 48 egyéni versenyző, 13 csapat mérte össze erőnlétét. A 18. emeletre legrövidebb idő alatt Farkas Csaba tű. fhdgy. (0:02:12), másodikként Bársony Antal tű. szds. (0:02:17), harmadikként Sági József tű. fhdgy. (0:02:25) ért fel.
A csapatverseny eredménye:
1.      helyezett a Váci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 1. számú csapata (0:06:54; Farkas Csaba tű. fhdgy., Bársony         Antal tű. szds., Sági József tű. fhdgy.);
2.      helyezett a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata (0:08:16; Kollár Gábor tű. ftőrm., Szalai         Zsolt tű. őrm., Szűcs-Szabó Tamás tű. őrm.);
3.      helyezett a Váci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2. számú csapata (0:08:31;Kurdi Miklós tű. őrm., Vígh József tű.    ftőrm., Hajas Sándor tű. tőrm.).
A mezőny egyetlen női versenyzője és 1. helyezettje is egyben Szombati Adrienn tű. fhdgy., aki 0:04:07-es időeredménnyel teljesítette a 18 emeletnyi távot.
A verseny résztvevői közül rangidős nevezőként különdíjban részesült Szabó János tű. ezds.  igazgatóhelyettes Úr.
A díjakat, emléklapokat Igazgató Úr adta át, majd – néhány szóval megköszönve a nevezőknek a részvételt – zárta a rendezvényt.
Minden résztvevőnek gratulálunk!

PEST MEGYEI SIKER AZ ORSZÁGOS LÉPCSŐFUTÓ BAJNOKSÁGON

A Vác Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság indulói, Bársony Antal tű. szds., és Farkas Csaba tű. fhdgy., a második korcsoport (30-39 év) győztesei lettek.

„Gyerünk fiúk! Kettesével azon a lépcsőn!” Ilyen és ehhez hasonló buzdítások hangzottak el a több mint száz egyéni indulóval és körülbelül feleennyi párossal szeptember huszonkettedikén megtartott 2012-es országos lépcsőfutó bajnokságon. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezésű viadalán az egyéni indulók abszolút versenyében a tiszaújvárosi létesítményi tűzoltóságon dolgozó Pauska Krisztián végzett az élen, a párosok abszolút versenyében pedig a pécsi tűzoltóság indulói, Plósz Balázs és Kecskés Balázs diadalmaskodott.
Lépcsőfutó versenyt először 2000-ben rendezett a tűzoltók számára a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, a viadal országos szintűvé 2006-ban vált. A megmérettetésre vállalkozók egyénileg vagy párban vágnak neki a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri, huszonkét emeletes elméleti tömjének. A szintenként húsz lépcsőfok leküzdésére hivatásos, önkormányzati, önkéntes egyesületi és létesítményi tűzoltók egyaránt vállalkozhatnak. Bauer Márton tű. főhadnagy, fővárosi sporttiszt elmondta, négy korcsoportban (0-29, 30-39, 39-49, 50+) mérik az eredményeket, és hiba lenne azt hinni, hogy csak férfiak neveztek a versenyre. A hölgyeket a Gyomaendrődi Önkéntes Tűzoltó Egyesület színeiben induló Farkasinszki Mariann, valamint a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon dolgozó Szombati Adrienn képviselte.
 
Az erőpróbának ugyancsak nekivágó Dr. Kanyó Ferenc tű. alezredes, az FKI tűzoltósági főfelügyelője elmondta, a legjobb versenyzők 2 perc 30 másodperc környékén teljesítenek, az átlagos eredmény körülbelül négy perc környékére tehető. Az idén az FKI és a közlekedési vállalat együttműködésének eredményeként a BKV tizenegy dolgozója is rajthoz, pontosabban a lépcső aljához állt. Ők olyan állomás- és műszaki diszpécserek, akik munkájuk során szükség esetén légzőkészüléket viselnek. A lépcsőfutó bajnokságon egyébként a versenyzők teljes védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával futnak fel a célig. Az acélpalack és a ruházat együtt körülbelül huszonöt kilogrammot nyom. A párosok tagjai nem szakadhatnak el egymástól, a két versenyző között legfeljebb egy lépcsőfordulónyi távolság a megengedett.
 
Az indulók közül az idén sem hiányozhatott Dobson Tibor tű. dandártábornok, aki minden évben rajthoz áll. Mint mondta, legalább egy hónapja naponta gyakorolt, reggelente vágott neki a lépcsősornak. Úgy tervezi, hogy jövőre is jön, illetve egészen addig, amíg bírja a terhelést.
 
A felfelé vezető könnyebbik utat, vagyis a liftet megcélozva e sorok írója a kissé megviseltnek látszó Csabai Tamással és Dakos Tamással, a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság indulóival futott össze a felvonó ajtajában, akik már futásukat teljesítve lifteztek le a földszintre. Előzőnek ez volt az ötödik, utóbbinak a második versenye. A két Tamás reggel fél ötkor indult útnak, és miután negyed kilenc környékén megérkeztek, túl sok idejük nem maradt felkészülni, hiszen negyedórával később már neki is vágtak a több mint négyszáz lépcsőfoknak. Elmondták, városukban a legmagasabb épület is csak kilencemeletes, ezért vagy ott gyakoroltak, vagy a hegyre futottak fel. Dakos Tamás ráadásul a héten már megmérette egyszer magát: a kecskeméti fekvenyomó-bajnokságon 120 kilogrammos eredménnyel kategóriájában az ötödik helyen végzett.
 
A mezőnyből természetesen nem hiányzott a tiszaújvárosi TMM Kft. versenyzője, Pauska Krisztián sem, aki egyéni indulóként 2009-ben és 2011-ben is nyerni tudott (2010-ben csak párosok indultak). Mint mondta, most is ugyanúgy készült, mint korábban, a gyárépületbe járt be gyakorolni. A végeredmény önmagáért beszél: Krisztián megnyerte a létesítményi tűzoltók egyéni kategóriáját, és abszolút egyéniben is ő érte el a legjobb eredményt.
 
Harmadszor állt rajthoz a Plósz Balázs-Kecskés Balázs összeállítású pécsi hivatásos duó, ők tavaly és tavalyelőtt is megverték a mezőnyt. A 24 és 26 éves versenyzők szerencsések, hiszen náluk van akkora épület, hogy nem „több részletben” jön össze a huszonkét emelet: a baranyai megyeszékhely huszonöt emeletes toronyháza ideális helyszín volt a tréninghez. És hogy miért jöttek: természetesen győzni…
 
A huszonkét emelet leküzdése többek szerint egyszerűbb feladatot jelentett a magasabbra nőtt indulóknak, hiszen ők a tenyerüket kétoldalt a falnak tudták támasztani, így plusz erővel tudták magukat előre hajtani. Ráadásul, mint kiderült, a SOTE épületének lépcsői magasabbak a szokásos panelháziaknál, az itteni két lépcsőfok bizony nagyobb az „otthoninál”. Az változó, hogy ki milyen stratégiát választott, akadt, aki rakétaként kilőtt a földszinten, más lassabb, de egyenletes tempóban haladt fölfelé, egyéni ízlés szerint egyesével, vagy kettesével véve a lépcsőket. Abban nagyjából mindenki egyetértett, hogy megállni nem szabad, menni kell rendületlenül. A lépcsőzés komolyan terheli a szervezetet, leginkább a lábat, a tüdőt, a szívet, az ízületeket, nem csoda tehát, hogy a legfelső emeleten, amint megállt a stopper, mindenkinek első dolga volt ledobni magáról a felesleges terhet.
 
A 2012-es országos lépcsőfutó bajnokság eredményhirdetésén megjelent Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató. A felsorakozott versenyzőket először Varga Ferenc tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte, aki a lépcsőfutó-versenyt egy különleges alkalomnak nevezete, mert azon különböző beosztású, rendfokozatú és korú tűzoltók vettek részt. Ez pedig az ezredes szerint annak a belső késztetésnek, elkötelezettségnek az eredménye, ami a tűzoltókat arra sarkallja, hogy segítsenek az embereken. „Amíg ilyen bajtársak szolgálnak ebben az országban, addig nincs félnivaló.” – mondta Varga Ferenc.  
 
Az igazgatói köszöntő után kihirdették a végeredményt, először is a párosok sorrendjét. Eszerint a létesítményi tűzoltóságoknál a Chinoin versenyzői, Szappanos Mihály és Darabánt Gyula érte el a legjobb eredményt, az 50+ korosztály páros viadalát is ők nyerték. Az önkéntes tűzoltó egyesületek indulói között a kaposvári Kötél Egyesületet erősítő ifj. Bodó László-Veres Soma páros volt a leggyorsabb. A hivatásos tűzoltói mezőnyben Plósz Balázs és Kecskés Balázs pécsi tűzoltók nem találtak legyőzőre. Egyben az övék lett az egyes korcsoport elsősége is, illetve a párosok abszolút versenyét is ők nyerték. A picit idősebbek (30-39) között Bársony Antal és Farkas Csaba, a Vác Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság indulói voltak a leggyorsabbak. A még egy picit idősebbeknél (40-49) az angyalföldieket erősítő Bokor Miklós-Kormos László duó teljesített a legjobban.
 
Az egyéni indulóknál az önkormányzati tűzoltóságok versenyzői közül a Hunyai, Csárdaszállási és Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságot képviselő Szőke József volt a leggyorsabb. A létesítményiek között Pauska Krisztián, a tiszaújvárosi TMM Kft. versenyzője az idén sem talált legyőzőre. 2 perc 35,72 másodperces teljesítményével megszerezte a kettes korosztályi (30-39) elsőséget és az egyéni abszolút győzelmet is. Az önkéntes tűzoltó egyesületek indulóinál a párosban is elsőséget szerző ifj. Bodó László (Kötél Egyesület) ideje volt a legjobb. A hivatásos tűzoltók közül a dombóvári Zombori László futott a leggyorsabban a huszonkettedikig (ideje alig két másodperccel volt rosszabb az abszolút győztesénél). Korcsoportos bontásban az 1-es csoportban, a legfiatalabbaknál a pécsi Molnár Máté, az érettebbek között, hármas csoportban (40-49) Dr. Kanyó Ferenc, az 50+-os indulók közül pedig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ versenyzője, Bélteki Sándor futotta a legjobb időt. A BKV Zrt. munkatársai közül Katona Bencének sikerült a legrövidebb idő alatt teljesítenie a huszonkét emeletet. A díjkiosztó legnagyobb tapsát nem meglepetésre a hölgyek kapták, a kategória győztese Farkasinszki Mariann lett. A szervezők létrehoztak egy extra díjat is, de, hogy a „Korosodó tábornokok” versenyét ki nyerte, fedje a jótékony homály…
 

A díjak átadása után Dr. Bakondi György tű. altábornagy mondott zárszót. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréssel szólt a versenyzők teljesítményéről, amit fontos mutatónak és üzenetnek nevezett: a magyar lakosság büszke lehet a tűzoltókra, akik mindig jönnek és mindig mindenkit megmentenek, akit kell.

(forrás: BM OKF, fotó: Jóri András)


TŰZOLTÓ ERŐPRÓBA

I. Pest Megyei Tűzoltó Erőpróba

                                ...ne csak az elméd, a tested is fáradjon...


Verseny helyszíne: 2000 Szentendre Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Verseny időpontja: 2012. október 11.

Szervező bizottság :   Szabó János tű.ezds.

                                      Juhász Péter tű. alezr.

                                      Oláh Péter tű. örgy.

                                      Zalotai Norbert tü. örgy

Verseny célja: Káresemények felszámolásához hasonló feladatok imitálásával, olyan fizikai erőpróba végrehajtása, ami során a fizikai állóképesség megmérettetésre kerül.

Részvételi feltétel: Vonulós szolgálatra érvényes orvosi alkalmasság

Verseny feladat végrehajtása alatt a versenyzőnek kötelező rendszeresített tűzoltó védőcsizma, tűzoltó védőnadrág, védősisak, körgalléros rendszeresített póló, munkavédelmi kesztyű, amit minden versenyzőnek önmagának kell biztosítania.

Verseny végrehajtása: Egyéni indítással a felsorolt védőfelszerelésekben.

Versenyfeladatok:

 

A Néprajzi Múzeum területén, 30 méteres szintkülönbséget tartalmazó 780 méter hosszú körpályán 6 feladat végrehajtása az előírt védőruházatban, a lehető legrövidebb idő alatt.

 

1. feladat, trafótűz oltása: rajtvonaltól 80 méterre elhelyezett 50 kg-os porral oltó tűzoltó készüléket a versenyzőnek el kell húznia 30 métere lévő kijelölt helyre

A feladat végrehajtása akkor számít sikeresnek, ha a készülék a kijelölt útvonalon a kijelölt helyig úgy lett eljuttatva, hogy csak a megjelölt fogási pontoknál fogva lett mozgatva.

2. feladat, vízből mentés: az előző feladat végrehajtásától 70 méterre a versenyzőnek életmentő kötéllel kettő darab 20 literes kannát kell emelkedőn a kijelölt helyre felhúznia.

A feladat végrehajtása akkor számít sikeresnek: ha a kijelölt helyig a kannákat végig a földön húzva sikerült eljuttatnia

3. feladat, forgalmi akadály megszüntetése: az előző feladat végrehajtásától 70 méterre a versenyzőnek, az utat elzáró farönköket, át kell rakodnia meghatározott gyűjtőhelyre

A feladat végrehajtása akkor számít sikeresnek,ha az összes farönk teljes terjedelmében a kijelölt gyűjtőhelyre egyesével sikeresen át lett juttatva.

4. feladat, épületbe felhatolás: az előző feladat végrehajtásától 70 méterre, a szabadtéri színpad jobb oldalán, egy faasztalról, a nézőtér melletti lépcsősoron, a nézőteret megkerülve kettő körben, különböző szakfelszereléseket kell a versenyzőnek, a színpad másik oldalán lévő asztalra eljuttatni.

A feladat végrehajtása akkor számít sikeresnek, ha a szakfelszereléseket kettő körben hiánytalanul, a lépcsősorokon átjutottak a másik asztalra. A szakfelszerelések véletlen leejtése nem számít hibának

5. feladat, sérült kimentés: az előző feladattól 25 méterre a versenyzőnek akadályok alatt kell átbújnia, majd 50 métert megtéve épület romjaihoz érnie. Itt az odakészített légzőkészüléket felvéve, az előre kiszalagozott útvonalon behatolva az épületbe, onnan egy sérültet kijelölt útvonalon a mentőknek kihoznia, átadnia.

 

A feladat végrehajtása akkor számít sikeresnek,ha a kijelölt útvonalon belül történik a feladat végrehajtása, a háton lévő légzőkészülékkel. Légző álarcot nem kell használni. A sérültet bármilyen formában lehet mozgatni úgy, hogy csak a lába érintkezhet a talajjal. A sérültet a feladat végrehajtása közben fogásváltáshoz le lehet tenni a földre.

6. feladat, tűzoltás: az előző feladattól a versenyző kijelölt útvonalon 100 métert megtéve 2 db „C” tömlőt felvéve, eljut az osztó helyéig, ahol az osztóról a versenyző, a kijelölt irányba az által vitt kettő „C” tömlővel és az odahelyezett sugárcsővel egyedül „szárazon” első sugarat szerel.

A feladat végrehajtása akkor számít sikeresnek, ha tömlők kapcsolása jó, és a sugár ki van fektetve a megadott irányba, a versenyző a sugárcsővel adott vonalon áthaladt.

7. feladat a cél: a versenyzőnek teljes terjedelemében át kell haladni rajta légzővel


Budapest, 2012. augusztus 24.

Szabó János tű. ezds.


RENDKÍVÜLI FIZIKAI ÁLLÓKÉPESSÉGÜKRŐL ADTAK SZÁMOT A PEST MEGYEI TŰZOLTÓK

2012. október 11-én 9:00 órakor kezdetét vette az I. Pest Megyei Tűzoltó Erőpróba

A diákok serege ezen a napon a szokásostól kissé eltérő módon szemlélhette a Néprajzi Múzeum nevezetességeit, ugyanis a tűzoltó versenynek a csodálatos környezettel rendelkező szentendrei Skanzen adott helyet.

A Pest Megyei Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságok körében egyéni-és csapatversenyben kihirdetett megmérettetésre összesen 38 jelentkezőt regisztráltunk.

A 780 m hosszú körpályán, korántsem egyszerű terepviszonyok között 6 feladatot kellet időre végrehajtaniuk a résztvevőknek.

A feladatok természetesen oly módon kerültek összeállításra, hogy azok hasonlítanak egy, akár a mindennapokban is bekövetkező káreseményhez (trafótűz oltása, forgalmi akadály megszüntetése, épületből sérült személy mentése, valamint tűzoltás).

A verseny zárásaként Szabó János tű. alezredes igazgató-helyettes úr értékelte az egész napos sportversenyt, majd kihirdette az eredményeket.

Mindkét kategória első három helyezettje oklevelet illetve kupát vehetett át, valamint az összes résztvevő emléklapot kapott eredményes részvételért.

Egyéni versenyszámban első helyezést  ért el, Szalai Zsolt (Szigetszentmiklós HTP) ideje: 7 perc 17 másodperc, második lett Vékás Kovács József (Nagykáta HTP) ideje: 7 perc és 27 másodperc, harmadik helyezett Kozsdi Balázs (Vác  HTP) lett, ideje: 7 perc és 34 másodperc volt.

Csapatversenyben első lett Nagykáta HTP csapata (Karczub Sándor, Hatosi László, Vékás Kovács József), második helyezett Vác HTP  csapata lett (Hajas Sándor, Kozsdi Balázs, Kurdi Miklós), harmadik helyezett a Pest MKI lett ( Zalotai Norbert, Tóth Krisztián, Juhász Péter).

Az fárasztó fizikai megerőltetés után, minden résztvevő egy finom babgulyás ebédet fogyaszthatott el, egy, a Skanzen területén található „nagy pajtában”. A verseny kicsit szeles, de gyönyörű napos időben, és nagyon jó hangulatban telt el.

Gratulálunk a kiváló teljesítményekhez, és köszönettel tartozunk a szervezésben való aktív részvételért a Szentendrei Tűzoltó Parancsnokságnak, valamint a múzeum igazgatóságának, hogy biztosította a helyszínt!


KÉT BRONZ ÉREM, ÉS EGY HETEDIK HELYEZÉS A BUDO GÁLÁN

Budapesten a SYMA csarnokban, 2012. szeptember 29-én a Terrorelhárítási Központ megrendezte a 2012. évi BUDO ÉS KÜZDŐSPORTGÁLÁT.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából Fülöp Attila tű. őrmester a Szentendrei HTP gépjárművezetője és Sándor Imre tű. főhadnagy az Érd HTP szolgálatparancsnoka nevezett, akik a 2011. évi gálán is szép eredményeket értek el. (A tavalyi eredmények itt)
Fülöp Attila tű. őrmester két bronzérmet szerzett, a kata (formagyakorlat) és a +85 kg kumite (küzdelem) versenyszámokban.
Sándor Imre tű. főhadnagy az Érd HTP szolgálatparancsnoka Katában 7. helyezést ért el, Kumitében a -75 Kg-os súlycsoportban bronzérmet szerzett.

ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLETEK SZAKMAI VERSENYE GYÖMRŐN

2012. október 20.-án Gyömrőn rendezi meg a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Pest Megyei Tűzoltó Szövetséggel karöltve, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szakmai versenyét.

A verseny helyszíne:     Gyömrő, Eskü tér.
A verseny ideje:             2012.október 20. (szombat)
A verseny célja:             Az ÖTE-k szakmai felkészültségének felmérése,valamint a rendszerbeállító gyakorlat előkészítése.   

A versenyen a következő versenyszámok szerepelnek:

Gépjárműfecskendő szerelés

Kismotor-fecskendő szerelés

Műszaki mentési feladat (életmentés roncsból)

A szakmai nap programja:

8:00-ig:            Gyülekező Gyömrő, Búcsú téren
8:00-8:30         Felvonulás Eskü térre.
9:00                 Megnyitó
9:15                 Szakmai verseny és a főzőverseny kezdete
12:00               Tűzoltó szakmai verseny befejezése
13:00               Főzőverseny zsűrizése
14:00               Eredményhirdetés.


ELSŐ HELYEZÉS A TEREPFUTÓ BAJNOKSÁGON

2012. október 17.-én került megrendezésre a Közszolgálati Egyetem gondozásában az RTF DSE jubileumi 15 éves Rendészeti Terepfutó Bajnoksága.

A Normafától elrajtoló versenyzőknek 5 km-t kellett megtenni kb. 150m szintkülönbséggel, ahol a Masters kategóriában Sági József tű. fhdgy., a váci tűzoltóság szolgálatparancsnoka első helyezést ért el, egyben az abszolút verseny második helyezését is megszerezte,  néhány méterrel lemaradva az első helyezettől. A verseny második fordulójára jövő év tavaszán kerül sor.
Gratulálunk az elért eredményért!

Tűzoltók versenyeztek profi sportolókkal

A Magyar Atlétikai Szövetség 2012. 11. 24-én Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezte meg a 2012. évi Mezei Futóbajnokságot. A versenyen a tavalyi évhez hasonlóan idén is részt vett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó csapata, tizennégy fővel.
A mezei futóbajnokság jellegzetessége, hogy igen nehéz időjárási-és terepviszonyok között is megrendezik. Az országos bajnokság az Európa Bajnokság „főpróbája", melyet december 9-én rendeznek meg a Skanzenben. A tervek szerint a téli olimpiai játékok versenyszámai között is szerepelni fog a mezei futóverseny.
Tűzoltóink alaposan helytálltak a majd nyolc és fél kilométeres távon, ahol nem csak egymással, a csúszós sáros tereppel, hanem saját magukkal is meg kellett küzdeniük, hiszen jó néhány profi versenyző is feladni kényszerült a versenyt.
A tűzoltó csapatból első helyezést ért el Sági József tű. főhadnagy (Vác HTP), második helyezett Zalotai Norbert tű. százados (KMSZ) lett, harmadik helyen Horváth Nándor tű. alezredes (Vác KvK) végzett.

Gratulálunk a nyerteseknek és az összes versenyzőnek.

Éremmel tértek haza tűzoltóink a síversenyről


Január 25-én az ausztriai Wenigzell adott otthont a 2013. évi BM Országos síversenynek. A már igencsak megszokott és elvárható módon az idei évben is részt vettek a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sportszerető tűzoltói. A téli sportok kedvelői különböző kategóriákban mérhették össze tudásukat.
A férfi 45 év alatti kategóriában hat versenyző mérte össze képességeit, Pest megye állományából a legjobban Juhász Péter tű. alezredes és Kucsera Imre tű. zászlós szerepeltek. Juhász Péter csak századmásodpercekre lemaradva a győztes mögött az előkelő 2. helyezést szerezte meg, míg Kucsera Imre 3. helyen végzett. Snowboard férfi kategóriában Tóth Krisztián tű. főhadnagy kiváló teljesítménnyel a 7. helyezést szerezte meg.
A versenyen részt vettek még a váci tűzoltók is, Sági József tű. főhadnagy, Farkas Jenő tű. főtörzsőrmester, Kláb István tű. törzsőrmester és Ponicsán László tű. főtörzsőrmester.

Pest megyei győzelem 1500 méteres távon

Hetedik alkalommal rendezte meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesülettel közösen, az Országos Katasztrófavédelmi Atlétika Bajnokságot. A rendezvénynek idén is a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola adott otthont.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről négy személy képviselte a megyét. A hölgyek 100-, 400 méter síkfutásban, távolugrásban, súlylökésben, kézigránát hajításban és 4x200 méter váltófutásban mérték képességeiket. A férfiak is hasonló versenyszámokban nevezhettek, azzal a különbséggel, hogy 400 méter síkfutás helyett, 1500 méteres távon, váltó esetében pedig 4x400 métert kellett futniuk azoknak, akik leadták nevezésüket ezekben a számokban.

Férfi 1500 méteres síkfutás versenyszámában első helyezést érte el 35 év feletti kategóriában kiemelkedő fölénnyel, Sági József tűzoltó főhadnagy (Vác Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság).

Női 100 méteres síkfutásban Szombati Adrienn tűzoltó főhadnagy (Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) az előkelő második helyet szerezte meg. Annak ellenére, hogy a férfi váltófutáshoz nem volt meg a versenyszámhoz szükséges négy fő, három fővel is rajthoz állt csapatunk. Gratulálunk nekik, elismerést érdemelnek a kiemelkedő teljesítményért.


 Címvédés a tűzoltó erőpróbán

Egy év elteltével újra megmérettettek Pest megye tűzoltói. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2013. szeptember 27-én rendezte meg a II. Pest megyei Tűzoltó Erőpróbát, amelynek ezúttal a Szentendrei Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság adott otthont.

A csapatversenyre nyolc tűzoltó-parancsnokság, a harmincöt év alatti kategóriába tizenhárom, a harmincöt év feletti kategóriába nyolc tűzoltó adta le a nevezését.

A feladatokat a szervezők úgy állították össze, hogy azok hasonlítsanak a káreseményekhez, amelyekhez napi szinten riasztják kollégáinkat. Így a megoldandó feladatok között szerepelt trafótűz oltása, sugárszerelés, forgalmi akadály megszüntetése, épületbe felhatolás 12 kilogrammos porral oltó készülékkel, önmentés toronyból, sérült személy mentése vízből és végül nyúlgát építés.

Az előző évi versenyen, egyéni versenyszámban nyertes Szalai Zsolt tűzoltó törzsőrmester (Szigetszentmiklós HTP) idén is kiválóan teljesített megvédve tavalyi címét a harmincöt év alatti kategóriában. Mögötte Gönczi Károly tűzoltó őrmester (Szentendre HTP) másodikként, harmadik helyen pedig Palásti Pál tűzoltó őrmester (Ceglédi HTP) végzett.

A tavalyiaktól eltérően idén harmincöt év feletti kategóriában is nevezhettek, így első helyen Lévai Tamás tűzoltó főtörzsőrmester (Ceglédi HTP), második helyen Hajnal Sándor tűzoltó főtörzsőrmester (Nagykáta HTP) végzett, a harmadik Kovács-Birkás Róbert tűzoltó őrmester (Szentendre HTP) lett.

A nevezett csapatok közül az előkelő első helyet a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerezte meg, a második helyen a Ceglédi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság végzett, harmadik a Szentendrei Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság lett.