Rendezvények


Szeptember havi feladatszabó értekezlet

2011. szeptember 02-án 9.30. órai kezdettel a BM OKF épületének I. sz. nagytermében került sor az Igazgatóság szeptember havi feladatszabó értekezletére, Benkovics Zoltán pv. ddtbk. úr vezetésével a megyei törzs, a polgári védelmi kirendeltségek- és irodák állománya, valamint a megye területén működő Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok parancsnokai részvételével.

Az értekezlet első részében Tábornok úr meghatározta a szeptember havi fő feladatokat, majd a tűzoltóságokat érintő témák között Szabó János tű. ezds, igazgató-helyettes úr a megye tűzvizsgálati tevékenységének, majd ezt követően a múlt hónapban történt Nagykőrösi viharral kapcsolatos események tapasztalatairól számolt be.

2011. augusztus 20-án bekövetkezett törteli erdőtűz oltásának sajátosságairól beszélt Zsemlye Gábor tű. őrgy., Cegléd HÖT parancsnoka. Ezt követően a megye törzsvezetési gyakorlatok rendszerét ismertette Szabó János tű. ezds. és Pócsik Attila tű.alez., polgári védelmi felügyelő.

Az egységesség kialakítása érdekében a havi naptári- és ellenőrzési tervek tartalmi és formai követelményeit ismertette az állománnyal Loch Erika pv. szds., koordinációs osztályvezető. A főigazgató értekezleten elhangzott témákról adott tájékoztatást Tábornok úr

Az értekezlet második részében Bartos Gyuláné tű. hdgy. a személyzeti szakterület képviselője ismertette a személyi híreket, valamint tájékoztatta az állományt a 63/2011. számú Főigazgatói intézkedéssel kiadott a katasztrófavédelmi szervek Humán Szabályzatának kiadásáról. Ezt követően Cegléd székhelyű polgári védelmi kirendelts6ég vezetője, Jánosi Zsolt tű. alez. tartotta meg beszámolóját.

A továbbiakban Tábornok úr, valamint a szakterületek vezetői a felmerült és az aktuális kérdésekre válaszoltak. Az elmúlt hónapban kiadásra került egyes főigazgatói intézkedésekről, valamint az Igazgatóság által megkötött és megújított együttműködési megállapodások helyzetéről tájékoztatta a részt vevőket Loch Erika pv. szds., koordinációs osztályvezető.


Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Pest megyében

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezésre került április 27-én a felmenő rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenysorozat Pest megyei döntője. A 2011/2012-es tanév versenyének a csodálatos környezetben lévő BM. OKF GEK Isaszegi Kiképző és Raktárbázisa adott otthont. A megyei döntőbe jutottak azok a 4 fős általános, illetve középiskolai csapatok, amelyek a helyi szintű versenyeken első és második helyezést értek el.

Az általános rendtől eltérően – kirendeltségenként kettő I. helyezett és kettő II. helyezett csapat nevezhetett – a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának döntése alapján Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség korcsoportonként három I. helyezett csapatot nevezhetett tekintettel arra, hogy illetékességi területén jelentősen több csapat vesz részt az ifjúsági versenyeken, mint a megye többi kirendeltségén.
A verseny alapvető célja az volt, hogy a katasztrófavédelmi ismereteket elsajátító diákok részére lehetőséget biztosítsunk arra, miszerint a „játszva tanulás” elve mellett élményszerű versengés formájában adjanak számot elméleti és gyakorlati tudásukról.
A versenyre 11 általános iskolai és 11 középiskolai csapat nevezett, valamint meghívást kapott a szlovákiai Léva két csapata is.
A pályán 5 állomás elhelyezésére került sor, polgári védelmi, tűzvédelmi és tűzoltási, iparbiztonsági, biztonságos szabadidő és katasztrófavédelmi ismereti (teszt) témakörökben.
A versenyzők tájolási feladatokat oldottak meg, nyúlgátat építettek és szivattyút telepítettek, „mocsarat” jártak, „C” tömlőt gurítottak célba, mentőkötél felszedést hajtottak végre, gépjárműfecskendő szakfelszereléseit ismerték fel, vízbeesett személy mentését imitálták, KRESZ és ügyességi kerékpáros pályát teljesítettek, különféle imitált sérüléseket láttak el, veszélyes árut azonosítottak, majd értesítették a hatóságot, kimenekítési csomagot állítottak össze és rendeltetésszerűen használták a menekülőkámzsát.
A verseny lebonyolításában közreműködött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete. A megmérettetés úgynevezett holtidejében játszóbusz és ugráló vár állt a gyerekek rendelkezésére, valamint fegyverzeti, technikai és kutyás bemutatókat tartott, illetve a szabadidős programokhoz nyújtott segítséget a Váci Fegyház és Börtön Büntetés Végrehajtási Intézet, a Pilis Mentőcsoport, illetve a NAV Közép- magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága.
A sportszerű és jó hangulatú versenyt követően kialakult a végeredmény, amelyen első helyezést ért el általános iskolai kategóriában a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola, illetve középiskolai kategóriában a diósdi Eötvös József ÁMK csapata.
Összességében megállapítható, hogy a verseny elérte célját és jól szolgálta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság prevenciós tevékenységét, illetve lakosságfelkészítési célkitűzéseinek megvalósulását.
A győztes csapatok meghívást nyertek, a BM. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által – Győrújbaráton 2012. május 18-19-én – megrendezendő országos döntőre.