Közlemények


Útmutató a veszélyes tevékenység azonosításához

A katasztrófavédelmről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény és a veszélyes anyagokal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X. 20.) Kormányrendelet veszélyes tevékenység azonosításához kapcsolódó rendelkezéseit illetően az egységes jogértelmezés értelmében útmutató került kiadásra.

Az útmutató elérhető itt.

2015. július 3.

 

Sajtómeghívó

Járási Önkéntes Mentőcsoportok nemzeti minősítések ünnepélyes átadása

2014.évben Pest megye mind a 18 járásának önkéntes mentőcsoportja a nemzeti minősítő gyakorlatokon sikeresen részt vett, és ennek eredményeképpen sikeres minősítést szereztek. Ennek tiszteletére 2014. december 05-én (péntek) 10.00 órakor kezdődő nemzeti minősítések ünnepélyes átadására kerül sor.

Helye:     BM OKF ( 1149 Budapest, Mogyoródi út 43.) I. számú nagy tanácsterem

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívjuk,

egyben kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

Járási Önkéntes Mentőcsoportok megalakulásának a célja:

2013-as évben a Katasztrófavédelem az önkéntesség irányába indult el, célja a lakosság bevonása a katasztrófa elhárításba. A beavatkozás még hatékonyabbá tételére megkezdődtek a járási mentőcsoportok megalakulása. A járási mentőcsoportok, olyan valamennyi járásban megalakult önkéntesekből álló csoportok, akik vállalják, hogy a területükön bekövetkezett káresemények, katasztrófák esetén, önkéntesen segítséget nyújtanak a kárfelszámolásban, beavatkozásban. A mentőcsoportok egy adott szakfeladatra koncentrálva is létrejöhetnek, melyek területi rendeltetésű polgári védelmi szervezetként működnek. Ennek eredményeképpen mind a 18 járásban megalakultak a mentőcsoportok, akik gyakorlatban bizonyíthatták katasztrófa-elhárításban való alkalmasságukat.

A megjelenésükre feltétlenül számítunk!


KÖZLEMÉNY

 

veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek részére

 

Az előrejelzések alapján hosszantartó hőség, illetve szélsőséges időjárás kapcsán, a biztonságos üzemelés érdekében kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

·         A veszélyes technológiák biztonságos üzemeltetésére

·         Intézkedjenek a biztonságos üzemvitel és a veszélyes technológiák folyamatos felügyeletének biztosításáról

·         Ellenőrizzék a veszélyes technológiák biztonságos leállítása feltételeinek meglétét

·         Készüljenek fel a közművek esetleges kieséséből eredő üzemleállásokra

·         Gondoskodjanak tartalék források előkészítéséről, rendelkezésre állásáról

·         Gondoskodjanak az üzemi és karbantartó erők és eszközök folyamatos rendelkezésre állásáról, szükség szerinti megerősítéséről, tartalék és váltó személyzet biztosításáról

Az időszakos nagyleállások, karbantartások tervezése és kivitelezése során:

·         Fokozott odafigyeléssel végezzék a teljes technológiai karbantartásokat

·         Megfelelő figyelmet fordítsanak a külső karbantartó személyzet kiválasztására, felkészítésére, ellenőrzésére, a munkaterületek átadás-átvételére

·         Fokozottan tartsák be  veszélyes technológiák leállítására, illetve újraindítására vonatkozó technológiai utasításokat

·         Üzemi kapcsolattartó elérhetősége biztosított legyen

·         Kísérjék figyelemmel a Pest Megyei Védelmi Bizottság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményeit

Kérem, hogy amennyiben a nyár folyamán extrém időjárási körülmények merülnek fel, a biztonságos üzemeltetés érdekében fordítsanak különös figyelmet a fentiekre.

 

 

Budapest, 2014. július 18.

 

 

Hőséghullám érkezik másodfokú riasztást rendelt el az országos tisztifőorvos  

2014. július 17.
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Környezetegészségügyi Intézet ajánlását 2014. július 18. (péntek) 0:00 órától július 20. (vasárnap) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is egyre többfelé meghaladja a 25 fokot.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
Dátum Minimum Maximum
alsó felső alsó felső
7. 18. péntek 14 20 28 32
7. 19. szombat 15 21 29 33
7. 20. vasárnap 16 21 30 33
7. 21. hétfő 17 22 25 33
7. 22. kedd 15 20 21 28
7. 23. szerda 13 18 22 27

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.
 
 
További információk:
https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/kozegeszsegugy/kornyezet_egeszsegugy/hoseghullam
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video): http://youtu.be/EXYGuZ3GBWE
 (megszólal: Dr. Páldy Anna, főigazgató-helyettes, Országos Környezetegészségügyi Intézet)

Kisfilm a nyári veszélyekről: videó
(Forrás: BM OKF)

KÖZLEMÉNY

Darazsak, méhek szezonja

A hirtelen jött jó időben az emberek több időt töltenek a szabadban. A kirándulók, kertészkedők és az egyéb szabadtéri programot választók egyre gyakrabban találkozhatnak méhekkel és darazsakkal.

A méhek és darazsak jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb elkerülni a fészket és nem feldühíteni az állatokat. Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, a legbiztonságosabb, ha ezt a munkát szakemberrel végeztetjük el.
 
A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel, darazsakkal összefüggő beavatkozást.

MÉH BEFOGÓK PEST MEGYÉBEN 

A befogást végző szakemberek ORSZÁGOS LISTÁJA az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban is megtalálhatóak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

További hasznos információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről ha IDE kattintanak. 
 

(Forrás: BM OKF)


KÖZLEMÉNY

veszélyes-áru szállítók részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (a továbbiakban: OMSZ) előrejelzése alapján 2014. május 15-től az ország egész területén viharos szél, szélrohamok, akár 100 km/h-s széllökések is lehetnek. A viharos időjárás miatt nagy mennyiségű csapadék (30-60mm) kihullására, ezáltal villámárvizek levonulására is lehet számítani.

A viharos, csapadékos időjárás miatt, a szállítás biztonsága érdekében kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

 • a gépjármű vezetőkkel megfelelő kommunikációs kapcsolat biztosítására,
 • a vízzel való érintkezésre, fizikai behatásra érzékenyen reagáló veszélyes áruk kezelésére,
 • a veszélyes árut szállító járművek biztonságos, üzembiztos üzemeltetésére,
 • a közlekedési előírások fokozott betartására,
 • az útviszonyoknak és az időjárási körülményeknek (felhőszakadás, oldalszél) megfelelő sebesség megválasztására,
 • az esetleges műszaki meghibásodások elhárítására (javasolt például: tartalék alkatrészek beszerzése, mentesítő - vagy szervizjármű lebiztosítása, stb.),
 • kísérje fokozott figyelemmel a médiákban megjelenő katasztrófavédelmi közleményeket, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is.

Kérem, hogy a viharos időjárásra való tekintettel szíveskedjenek a biztonságos üzemeltetés érdekében a fentiekre fokozott figyelmet fordítani.

Budapest, 2014. május 14.


KÖZLEMÉNY

veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és küszöbérték alatti üzemek részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (a továbbiakban: OMSZ) előrejelzése alapján 2014. május 15-től az ország egész területén viharos szél, szélrohamok, akár 100 km/h-s széllökések is lehetnek. A viharos időjárás miatt nagy mennyiségű csapadék (30-60mm) kihullására, ezáltal villámárvizek levonulására is lehet számítani.

A viharos, csapadékos időjárás miatt, az üzemeltetés biztonsága érdekében kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

 • a technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságának biztosítottságára, tartalék források előkészítéséről, készüljenek fel az esetleges kiesésükből eredő üzemleállásokra,
 • ellenőrizzék a veszélyes technológiák biztonságos leállítása feltételeinek meglétét,
 • szükség szerint intézkedjenek a szabadtéri anyagmozgatás felfüggesztéséről (pl. robbanóanyagok, pirotechnikai termékek, stb.),
 • intézkedjen a veszélyes technológiák folyamatos felügyeletének biztosításáról,
 • az üzemi és karbantartó erők és eszközök folyamatos rendelkezésre állására, tartalék és váltó személyzet biztosítására,
 • kísérje fokozott figyelemmel a médiákban megjelenő katasztrófavédelmi közleményeket, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is
 • biztosítsa az igazgatóság részére az üzemi kapcsolattartó elérhetőségét.

Kérem, hogy a viharos időjárásra való tekintettel szíveskedjenek a biztonságos üzemeltetés érdekében a fentiekre fokozott figyelmet fordítani.

Budapest, 2014. május 14.

 

Sajtómeghívó

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a társszervekkel együtt gyakorlatot tart, amelynek során a résztvevők egy eltűnt repülőgép személyzetének és utasainak mentését és a légi kutatás-mentésben érintett szervezetek együttműködését modellezik.

A gyakorlat időpontja: 2014. április 22. (kedd) 09:15

Helyszín: Óbuda Termelő és Szolgáltató Zrt. területe
47°37'54.1"N 19°04'52.2"E (Luppa-tó északkeleti sarka)

A gyakorlat forgatókönyve szerint Gödöllőről Pér repülőtérre indul egy AN 26 típusú repülőgép, fedélzetén huszonkét emberrel. A gép Fót és Szentendre között eltűnik a HungaroControl légi navigációs szervezet radarjáról, és megszakad a rádiókapcsolat is. Az országos légi kutató-mentő rendszer tagjai megkapják az ilyenkor szükséges információkat, a Magyar Honvédség a repülőgép utolsó ismert koordinátája alapján pedig helikopterrel megkezdi a kutatást. A gyakorlat idejére kialakított kárhelyszínre érkező erők megkezdik a mentést, tevékenységük összehangolása érdekében mobil irányítási pontot hoznak létre.

Az összevont mentési gyakorlaton a Pest megyei és a fővárosi tűzoltóegységeken kívül részt vesznek a Magyar Honvédség, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a Magyar Vöröskereszt és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat tagjai is.

A gyakorlat sajtónyilvános, a sajtó munkatársai a kárhelyszín számukra kijelölt részén közlekedhetnek.

A fenti eseményekre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívjuk,

egyben kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

További információért hívhatja Hajdu Márton tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 06-20-669-36-13-as számon.

Budapest, 2014. április 18.

 

 

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kommunikációs Szolgálata


SAJTÓMEGHÍVÓ

Tisztelt Szerkesztőség!

Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Solymár, és nem utolsó sorban Pilisborosjenő Önkéntes Tűzoltó Egyesület életében április elseje egy régi álom beteljesülésének a napja, ugyan is elsejétől kezdhetik meg az önálló beavatkozó munkájukat. Fontos lépes ez, hiszen az állam feladatául tűzte ki a katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamatát. Ennek lépéseként találkozhatott a hivatásos katasztrófavédelem és az önkéntességet erősítő törekvés. Ez a törekvés nem más, mint az élet-, és vagyonbiztonság megőrzése, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának fokozása, valamint a katasztrófavédelmi rendszer hatékony működése.

Ennek a működésnek a hivatalos és az ünnepélyes megnyitója, 2014. március 29. (szombat) 10 órakor kerül megrendezésre.  A négy településen azonos időben kezdődnek az ünnepségek, és mind a négy helyszínen találkozhatnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselőivel, illetve a helyi polgármesterekkel.


 I. Helyszín:    2085 Pilisvörösvár, Fő tér 1.

     Időpont:     2014. március 29. (szombat) 1000 órától 1045 óráig

     Résztvevők:

             Bérczi László tű. ddtbk. BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelő

                Varga Ferenc tű. dandártábornok, FKI igazgató

             Branyiczky Márk tű. ezredes, Pest MKI igazgató

             Hadházy Sándor országgyűlési képviselő

 

II. Helyszín:    2084 Pilisszentiván, Tópart 105.

     Időpont:     2014. március 29. (szombat) 1000 órától 1045 óráig

     Résztvevők:

             Dr. Tóth Ferenc tű. ddtbk. BM OKF országos polgári védelmi főfelügyelő

            Veres Viktor tű. alezredes FKI Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezető

            Ivanics Dénes tű. alezredes PMKI Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség­-vezető

               Pénzes Gábor Pilisszentiván polgármestere

 

III. Helyszín:  2083 Solymár, Templom tér 1.

       Időpont:   2014. március 29. (szombat) 1000 órától 1045 óráig

       Résztvevők:

               Kossa György tű. ddtbk. BM OKF országos iparbiztonsági főfelügyelő

               Belovics György tű. őrnagy FKI Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség,  tűzoltósági felügyelő

               Kovács Miklós Bonifác PMKI megyei iparbiztonsági főfelügyelő

               Dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere

 

IV. Helyszín:  2097 Pilisborosjenő, Budai út 015/1.

      Időpont:    2014. március 29. (szombat) 1000 órától 1045 óráig

      Résztvevők:

             Bittmann Tibor tű. ddtbk. BM OKF Humán szolgálat, szolgálatvezető

            Dr. Kanyó Ferenc tű. alezredes FKI tűzoltósági főfelügyelő

            Pásztor József tű. alezredes Pest MKI igazgatóhelyettes

               Paksi Jenő, Pilisborosjenő polgármestere

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

A Pilisvörösvári rendezvényünkön közvetlenül tudjuk segíteni a munkájukat. 


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a 2014. január 24-26. közötti időszakban hidegebb csapadékosabb időre számíthatunk, ónosesővel, havazással, hófúvással és viharos erejű széllel. A közelgő téli, hideg időjárás miatt a szállítás biztonsága érdekében, kérjük hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakban leírtakra:


Tanácsok adventi időszakra

Beköszönt a tél, lehullanak az első hópelyhek, az emberek szívét átjárja az ünnepi hangulat. A környezetünk karacsonyi díszekben pompázik, otthonainkban is előkerülnek a gyertyák, mécsesek és nem utolsó sorban az adventi koszorúk. Annak érdekében, hogy az ünnepek ne tragédiával, hanem örömben, boldogságban és békében teljenek, nem árt néhány tanácsot megfogadni.


A téli, illetve a karácsonyi időszak jellemző káreseményei a lakástüzek, amelyeket általában a felügyelet nélkül hagyott, helytelenül elhelyezett gyertyák, mécsesek okoznak. Családunk és otthonunk megóvása érdekében tehát tartsuk be az alábbi szabályokat.
 
 • Az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre!
 • A gyertyákat és mécseseket kizárólag nem éghető tartóban helyezzük el a koszorún, és feltétlenül rögzítsük azokat!
 • A gyertyákat, mécseseket ne tegyük a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg!
 • A gyertyákat, mécseseket csak felnőtt gyújthatja meg!
 • A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorú környezetében!
 • Mindennemű gyújtóeszközt (öngyújtót, gyufát) tartsunk elzárva, gyermekek ne tudják elérni!
 • A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, terítő vagy akármilyen éghető anyag, textília közelében!
 • Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, ne vigyük egyik helyről a másikra!
 • A gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk teljesen leégni, vagy a kanócot eldőlni!
 • Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
 • Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!
 • Mielőtt elhagyjuk, a lakást feltétlenül oltsuk el a gyertyákat!
 • A koszorúkat ne hagyjuk őrizetlenül, felügyelet nélkül, amíg a gyertyák égnek rajta!

Békés, boldog ünnepeket kívánunk!

Pest MKI

Indul a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Médiaszervere

A katasztrófavédelem szervezete kiemelten fontos feladatként kezeli a hiteles, gyors és pontos tájékoztatást. A médiaszerver létrehozásakor ez a cél vezérelte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot.
 
A december 4-én induló oldalon a regisztrációt követően a katasztrófavédelem munkáját bemutató fénykép-, hang- és videófelvételek keresésére, megtekintésére, valamint letöltésére nyílik lehetősége a sajtó munkatársainak.
Amennyiben a jövőben folyamatosan figyelemmel szeretné kísérni a Médiaszerver aktuális tartalmát, úgy használja a személyre szabott RSS forrást.
 
A regisztráció és bejelentkezés a médiaszerver felületére az alábbi linken lehetséges: http://media.katasztrofavedelem.hu

 

Intercityvel ütközött egy izotópszállító

 

Késő délelőtt a Cegléd és Nyársapát közötti vasúti átjárónál egy Intercity szerelvény és egy sugárizotópot szállító kisteherautó ütközött össze. A balesetben a vonat utasai közül senki nem sérült meg, a kisteherautó utasai azonban súlyos sérüléseket szenvedtek, őket kórházba szállították. A vonat utasaiért rövidesen mentesítő járat érkezik.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába délelőtt 11 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Cegléd közelében egy vonat és egy kisteherautó összeütközött. A vasúti szerelvényen 132 utas tartózkodott, közülük senki sem sérült meg. A kisteherautó két utasa azonban megsérült, egyiküket súlyos életveszélyes, másikukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
 
A kisteherautó mintegy 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium 192 izotóp kapszulákat szállított egy kisméretű konténerben. Az anyag pontos azonosítása jelenleg zajlik, tekintettel arra, hogy a konténeren szelént tüntettek fel. A nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A konténer a baleset során megsérült, de veszélyes anyag nem került a szabadba, mivel a kapszulák nem törtek össze.
 
Jelenleg is a helyszínen tartózkodnak a Pest és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a katasztrófavédelmi mobil labor, a szolnoki vegyimentesítő konténer és az országos, valamint a megyei iparbiztonsági főfelügyelő.
 
A mentesítő járat érkezéséig a vonat utasai biztonságos távolságban a szerelvényen maradnak, őket védőitallal és takarókkal látták el a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai. A mentesítés az utasok távozása után haladéktalanul megtörténik, erre az időre a területet le kellett zárni, ezért az arra utazók türelmét kérjük.

Gázszivárgás Vácon

A helyszínt a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság biztosítja, személyi sérülés nem történt.

Szombat délelőtt nem sokkal tíz óra után érkezett a jelzés, hogy Vácon gázszivárgást tapasztaltak. Az Újhegyi utcában egy körülbelül kilencven milliméter átmérőjű gázvezeték megsérült, aminek következtében gáz szivárgott a környezetbe. Idegenkezűségnek nincs nyoma, a gázvezeték sérülését feltételezhetően egy nagyobb fa gyökere okozta.
 
A váci tűzoltók, illetve a TIGÁZ szakembereinek mérése alapján nagyjából nyolc méter sugarú körben volt tapasztalható magasabb gázkoncentráció, de mivel a legközelebbi ház is csupán hetven méterre található, a lakosságra nézve nem jelentett közvetlen veszélyt.
 
A gázszolgáltató a baleset megelőzése és a szolgáltatás biztosítása érdekében körülbelül tizenhét-tizennyolc utcában szünetelteti a szolgáltatást. A helyreállító munkálatokat a délutáni órákban fejezik majd be, ezt követően házról-házra járva ellenőrzik a rendszert, és visszaállítják gázszolgáltatást.
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a helyi védelmi bizottsággal, valamint megtette a szükséges előkészületeket, valamint a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai folyamatosan a helyszínen tartózódnak a lakosság megóvása érdekében.

Ónos eső várható Pest megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki Pest megye több területére is. Az előrejelzés alapján több órán át tartó ónos eső várható a dabasi, gyáli, ráckevei, budaörsi, érdi és pilisvörösvári kistérségekben. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm is, amely ráfagyva az utakra komoly baleseteket okozhatnak.


A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság, és a közúti közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, közlekedési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg
 
Gépjárművel csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges! Amennyiben mégis autóba ülnének, tartsanak nagyobb követési távolságot az esetleges ráfutások elkerülése végett, és főként az éles kanyarokban figyeljenek a megfelelő sebesség megválasztására!
 
A megelőzés fontos része a hiteles és pontos információk birtoklása, ezért kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az időjárási előrejelzéseket! Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról!

Közlemény a veszélyes áru szállítással foglalkozó vállalkozások részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2013. január hó 20-ig rendkívül hideg idő, helyenként intenzív havazás és erős hófúvás várható, a hőmérsékleti minimumok - 10 C fok körül alakulnak.
 
Az elkövetkező napok szélsőséges időjárására tekintettel felhívom a figyelmét, hogy az extrém időjárási körülmények megszűnéséig terjedő időszakban, a veszélyes áruk szállítását lehetőség szerint korlátozni, illetve átütemezni szíveskedjen annak érdekében, hogy nagy biztonsággal elkerülhetőek legyenek a veszélyes áru szállítás kapcsán bekövetkező esetleges balesetek.
 
Amennyiben a szállítások felfüggesztésére ezen időszak alatt nincs mód, úgy kérem, hogy fokozott figyelmet fordítson egyrészt az alacsony hőmérsékletre érzékeny veszélyes áruk kezelésére (pl. folyadékok, hőmérsékletszabályozással szállított anyagok, stb.), másrészt a veszélyes árut szállító járművek biztonságos, üzembiztos üzemeltetésére, valamint a közlekedési előírások fokozott betartására. Tegyen intézkedéseket továbbá a járművek téli felszerelésének felülvizsgálatára, járművön történő elhelyezésére (javasolt különösen: téli gumi, hólánc, lapát, vontatórúd, elfagyott alkatrészek melegítésére alkalmas – nem nyílt lánggal működő – eszköz, tartalék üzemanyag, stb.). Lehetőség szerint készüljön fel az esetleges műszaki meghibásodások elhárítására (javasolt például: tartalék alkatrészek beszerzése, mentesítő - vagy szervizjármű lebiztosítása, stb.), valamint a járműszemélyzet ellátásának biztosítására (javasolt különösen: tartós élelmiszer, védőital, kiegészítő meleg öltözet, takaró, stb.). Javasolom továbbá, hogy az elkövetkező napok során kísérje fokozott figyelemmel a médiákban megjelenő katasztrófavédelmi közleményeket, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is.

Közlemény a küszöbérték alatti üzemek / veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2013. január hó. 20-ig rendkívül hideg idő, helyenként intenzív havazás és erős hófúvás várható, a hőmérsékleti minimumok - 10 C fok körül alakulnak.
 
Az elkövetkező napok szélsőséges időjárására tekintettel kérem, hogy fokozott figyelmet fordítson a veszélyes technológiák biztonságos üzemeltetésére. A technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságát biztosítsa, azok esetleges fagymentesítésére tegyen intézkedéseket, illetve készüljön fel az esetleges kiesésükből eredő üzemleállásokra.
 
A veszélyes technológiák felügyeletének biztosítására szükség szerint intézkedjen az üzemi és karbantartó személyzet megerősítéséről és folyamatos rendelkezésre állásáról. Javasolom továbbá, hogy az elkövetkező napok során fokozott figyelemmel kísérje a katasztrófavédelem, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is.

1. fokú riasztás Pest megében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat január 18-tól (péntek) 1. fokú riasztást adott ki Pest megye területére is. Az előrejelzések alapján nagyjából 10 cm-t meghaladó hórétegre lehet számítani, melyet szombattól gyengébb hófúvások is kísérhetnek. A hófúvások következtében helyenként alacsonyabb hótorlaszok is kialakulhatnak.

 
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt napokban egyeztetés céljából felvette a kapcsolatot a társ-és együttműködő szervezetekkel, pontosították a legfontosabb feladatokat, elérhetőségeket és teendőket a rendkívüli időjárási viszonyokra vonatkozóan.
 
Az esetleges balestek elkerülése érdekében az Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét a fokozott óvatosságra. Nagyon fontos, mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak a várható időjárásról, az utak állapotáról, kövessék figyelemmel a hatóságok felhívásait és a híradásokat.
Lehetőség szerint válasszanak inkább tömegközlekedési eszközt. Amennyiben ez mégsem megoldható, gondoskodjanak a jármű téliesített állapotáról (téli gumiabroncs, hólánc, fagyálló szélvédőmosó)! A közúti közlekedés során vezessenek türelemmel, sebességüket és vezetési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg, és tartsanak megfelelő követési távolságot. Ha a téli időjárás következtében elakadnának, hívják a 105-ös telefonszámot!

KÖZLEMÉNY

Az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokú riasztást adott ki Pest megye több területére. A riasztás alapján ónos esőre kell számítani a megye valamennyi kistérségében.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság, és a közúti közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, közlekedési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg.
 
Gépjárművel csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges! Amennyiben mégis autóba ülnének, tartsanak nagyobb követési távolságot az esetleges ráfutások elkerülése végett, és főként az éles kanyarokban figyeljenek a megfelelő sebesség megválasztására!
  
A megelőzés fontos része a hiteles és pontos információk birtoklása, ezért kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az időjárási előrejelzéseket!

Továbbra is másodfokú riasztás Pest megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása alapján továbbra is erős széllökésekre és hófúvásra kell számítani Pest megye területén.

A Szentendrei, Pilisvörösvári, Budaörsi, Ráckevei kistérségekben narancs fokozatú riasztás van érvényben. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy ezeken a területeken autóval ne induljanak útnak, ugyanis fennáll a veszélye, hogy elakadnak. Amennyiben mégis útnak indulnának, fokozott óvatossággal közlekedjenek, közlekedési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg. Tartsanak maguknál takarót, meleg teát, élelmiszert, elemlámpát, és feltöltött mobiltelefont.

Ha bajba kerülnének, kérjenek segítséget a mentőktől (104), tűzoltóságtól (105), rendőrségtől (107).

Jelenleg lezárt útszakaszok Pest megyében:

 • Szigetcsép-Tököl
 • M1-M7-es autópálya közös bevezető szakasza
 • 7-es számú főút Tárnoknál Székesfehérvár irányába
 • 1-es számú főút
 • 6-os számú főút Százhalombatta és Ercsi között
 • 8106-os út Etyek felé járhatatlan
 • Pilisvörösvár- Csobánka közötti útszakasz járhatatlan

A Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységei jelenleg három helyszínen végeznek műszaki mentést.

A közútkezelő 50 gépjárművel dolgozik a Pest megyei utak járhatóvá tételén.


Megnyitott melegedőhelyek Pest megyében

Megnyitott melegedőhelyek Pest megyében

Budaörsi Tesco épülete: 2040 Budaörs, Kinizs u. 1-3.

Budaörs Városi Uszoda és Sportcsarnok: 2040 Budaörs, Hársfa utca 6.

Budaörsi I. számú Általános Iskola: 2040. Budaörs, Hársfa u. 3.


Járhatatlan útszakaszok Pest megyében

Több út is járhatatlanná vált a ma hajnalban kialakult időjárási körülmények miatt. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei folyamatosan segítséget nyújtanak az úton elakadt járműveknek és az utakon rekedt állampolgároknak

Jelenleg lezárt és járhatatlan útszakaszok Pest megyében:

 • 51107. sz. út Szigetcsép-Tököl
 • M1-M7-es autópálya közös bevezető szakasza
 • 7. sz. főút Tárnoknál Székesfehérvár irányába
 • 1. sz. főút
 • 6. sz. főút Százhalombatta és Ercsi között
 • Pilisvörösvár- Csobánka közötti útszakasz
 • 52305. sz. út Dömsöd és Apaj között
 • 51112. sz. út Makád és Szigetbecse között

Makád település jelenleg megközelíthetetlen.


Jelentés lezárt útszakaszokról

00:30 Lezárt útszakaszok Pest megyében - megnyitották az M7 autópályát

00:30

M1

8101. sz. út (Biatorbágy – Herceghalom között),

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse felől – Makád,

Makád települése megközelíthető a Ráckeve – Szigetbecse – Makád üdülőterület vonalon. Az útvonal kitáblázva

 

23:30

M1

8101. sz. út (Biatorbágy-Herceghalom között),

1102. sz. út Páty – Zsámbék

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse felől – Makád,

Makád települése megközelíthető a Ráckeve – Szigetbecse – Makád üdülőterület vonalon. Az útvonal kitáblázva.

 

22:30

M1

1102 sz út Páty – Zsámbék

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse – Makád

Makád települése  megközelíthető a Ráckeve-Szigetbecse-Makád üdülőterület vonalon. Az útvonal kitáblázva.

 

21:30 Lezárt útszakaszok

M1

1. sz. főút

Herceghalom – Biatorbágy közti út (ideiglenesen hókotró mentése miatt),

1102. sz. út Páty – Zsámbék

1104. sz. út Perbál – Tinnye

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse-Makád,

Makád települése szükség esetén megközelíthető a Ráckeve-Szigetbecse-Makád üdülőterület vonalon, az útvonal kitáblázva.

 

20:30 Lezárt útszakaszok

M1

1. sz. főút

1102. sz. út Páty – Zsámbék

1104. sz. út Perbál – Tinnye

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse-Makád,

Makád települése szükség esetén megközelíthető a Ráckeve-Szigetbecse-Makád üdülőterület vonalon, az útvonal kitáblázva

 

19:30

A rendőrség tájékoztatása alpján újra járható az M7 autópálya mindkét irányba, valamint az 1. számú főút teljes szakasza is. !!!

Az utak továbbra is veszélyesek, csúszósak, kérjük kellő körültekintéssel, óvatosan vezessenek! Ha balesetet szenvednének, vagy tapasztalnának, hívják a mentők (104), tűzoltóság (105), rendőrség (107) segélyhívó számait!

 

19:30 Lezárt útszakaszok:

Csobánka – Pilisvörösvár között 1109 sz. út

M1

1102. sz. út Páty – Zsámbék

1104. sz. út Perbál – Tinnye

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse-Makád,

Makád települése szükség esetén megközelíthető a Ráckeve-Szigetbecse-Makád üdülőterület vonalon, az útvonal kitáblázva

 

18:30 Lezárt útszakaszok

Csobánka – Pilisvörösvár között 1109 sz. út

M1

M7

1 sz. főút a jobb pályatest,

1102. sz. út Páty – Zsámbék

1104. sz. út Perbál – Tinnye

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Törökbálint területén egy elakadt jármű, benne 2 személy mentésére került sor 2 rendőr+1 szolgálati jármű igénybe vételével

Szigetbecse-Makád,

Dömsöd-Apaj,

Makád települése szükség esetén megközelíthető a Ráckeve-Szigetbecse-Makád üdülőterület vonalon

az M7 autópálya le és felhajtói le vannak zárva!

 

16:30 Lezárt útszakaszok

Csobánka – Pilisvörösvár között 1109 sz. út

M1

M7

1 sz. főút a bal pályatest (Bicske irányából Budapest irányába) megnyitásra került

1102. sz. út Páty – Zsámbék

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Törökbálint, Pannon utca 2 szolgálati járművel, 4 fő rendőrrel lezárásra került (mellékút), 3 elakadt személygépkocsi mentése van folyamatban, kettő sikeres, harmadik folyamatban van.

Szigetcsép-Tököl, 51107 sz. út

Szigetbecse-Makád,

Dömsöd-Apaj,

Elzárt település: Makád

6. sz. főút

Tököl – Szigetcsép 51107 sz. út

Dunaharaszti területén az 51-es fő út dunavarsányi bekötő útja

3108. sz. út Szentlőrinckáta – Szentmártonkáta között

 

15:30 Lezárt útszakaszok

Csobánka – Pilisvörösvár között 1109 sz. út

Dobogókő – Pilisszentlászló között

Visegrád – Szentendre közötti hegyi út

Visegrád – Pilisszentlászló között 1110 sz. út

M1

M7

1 sz. főút

1102. sz. út Páty – Zsámbék

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetcsép-Tököl, 51107 sz. út

Szigetbecse-Makád

Dömsöd-Apaj

Ráckeve-Kiskunlacháza települések között lévő utak

Elzárt település: Makád

6. sz. főút

Tököl – Szigetcsép 51107 sz. út

Dunaharaszti területén az 51-es fő út dunavarsányi bekötő útja

46108. sz. út Dabasbesnyő – Inárcs között mentés idejére lezárva

 

14:30 Lezárt útszakaszok

Csobánka – Pilisvörösvár között 1109 sz. út

Dobogókő – Pilisszentlászló között

Visegrád – Szentendre közötti hegyi út

Visegrád – Pilisszentlászló között 1110 sz. út

M1

M7

1 sz. főút

1102. sz. út Páty – Zsámbék

8106. sz. út Biatorbágy – Etyek

Szigetcsép-Tököl

Ráckeve-Lórév

Szigetbecse-Makád

Dömsöd-Apaj

Ráckeve-Kiskunlacháza települések között lévő utak

Makád

Lórév települések lelzárva.

6. sz. főút

7. sz. főút

510. sz. út belterület Taksony

3108. sz. út Szentlőrinckáta – Szentmártonkáta között

 

13:30 Lezárt útszakaszok

Csobánka - Pilisvörösvár között 1109 sz. út

Dobogókő - Pilisszentlászló között

Visegrád – Szentendre közötti hegyi út

Visegrád - Pilisszentlászló között 1110 sz. út

A lezárások a települések határában történt.

M1

M7

1 sz. főút

1102. sz. út Páty – Zsámbék

8106. sz út Biatorbágy – Etyek

Szigetbecse

Makád

Lórév

6. sz főút

7. sz. főút

510 sz. út belterület Taksony


Összefoglaló Pest megyei március 15-i eseményeiről - 18:20

Folyamatosan érkeznek a jelzések a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába. Az elmúlt 18 órában közel 60 káresethez riasztották Pest megye tűzoltóit.

Sérülteket egy esetben sem regisztráltunk!

A balesetek felszámolása és a gépjárművek mentése folyamatosan zajlik, a Pest megyei katasztrófavédelem 136 hivatásos tűzoltója, összesen 35 hivatásos gépjárművel 203 főt mentettek meg a mai napon 3 önkéntes tűzoltó egyesület segítségével.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása alapján továbbra is másodfokú riasztás van érvényben a megye Szentendrei, Ráckevei, Pilisvörösvári és éÉrdi kistérségeiben, ahol az arra közlekedők erős széllökésekre, hófúvásokra számíthatnak. A saját maguk és mások biztonsága érdekében igazgatóságunk arra kéri a térség lakosságát, csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Tűzoltóink folyamatosan végzik a hóban rekedt és árokba csúszott gépjárművek műszaki mentését, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Pest megyében továbbra is 50 járművel dolgoznak az utak tisztításán.

A reggeli órákban közel 1500 ember rekedt meg az M1-es M7-es bevezető szakaszán, őket a rendőrség és a katasztrófavédelem a budaörsi Tesco parkolójába terelte le. Melegedőhelyként a rendőrség és a katasztrófavédelem felügyelete és koordinálása mellett- megnyitották a Tesco előterét, ahol a Vöröskereszt folyamatosan biztosította az ott rekedtek étel és ital ellátását. A nap folyamán folyamatosan csökkent az ideiglenesen elszállásolt személyek száma, az autósok Budapest felé északi, déli és keleti irányba haladhattak tovább.

A Tesco épületét 17 órakor bezárták, és az ott rekedt külföldi állampolgárokat a budaörsi 1. számú Általános Iskolában helyeztük el. Eddig összesen 196 külföldi állampolgárt regisztráltunk, akik a lezárt autópályákon nyugati irányba nem tudják folytatni útjukat. A Pest megyei katasztrófavédelem és a Vöröskereszt gondoskodott éjszakai elszállásolásukról, fektető anyagokról, plédekről. Összesen 380 főnek tudunk fektető anyagot biztosítani.

Amennyiben a budaörsi kistérség lakosai segíteni tudnak meleg ital és tartós élelmiszer biztosításában, falajánlásaikat este 10 óráig tehetik meg az a 2040 Budaörs, Hársfa u. 3. szám alatt az általános iskolában.


Első fokú riasztás, erős széllökések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló előrejelzése szerint a Dunántúlon, és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén – így Pest megyében is – a legerősebb széllökések több helyen is meghaladhatják a 70 km/h-t.

A Dunántúlon és a középső országrészben a csapadék több helyen is elérheti a 20 millimétert, majd nyugat felől gyengül a csapadék intenzitása. Estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő, a hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, várhatóan csak délkeleten marad nulla fok felett. Péntek napközben északkeleten maradhat fagypont körül a hőmérséklet. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, később Pest megyében és a középső megyékben, éjjel, illetve hajnaltól pedig már északkeleten is havas esőbe, havazásba vált az eső, nedves, tapadó hóra is számítani kell. A hó nem mindenhol marad meg, azonban a Duna vonalában, valamint attól keletre a legtöbb helyen foltokat képezhet, lepel alakulhat ki, körülbelül két centiméternyi friss hó valószínű, ami azonban pénteken elolvad. Az úton közlekedőket fokozott óvatosságra kérjük, az erős szél fákat dönthet ki és tetőket rongálhat meg.

Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzései


A viharos szél okozott kisebb baleseteket megyénkben

A Pest megyei katasztrófavédelem ötvenöt tűzoltója tevékenykedett megállás nélkül az elmúlt másfél nap alatt. Összesen tizenkilenc olyan esethez riasztották a pest megyei tűzoltókat, ahol az erős szél és a felázott talaj miatt fák dőltek ki.

Szentendrén, Tökölön, Dabason, Tárnokon, Csomádon és Páty határában fák és ágak dőltek az úttestre, amelyek több esetben is elektromos vezetéket és távközlési kábelt szakítottak le. A Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltói motoros láncfűrész segítségével megszűntették a forgalmi akadályokat. Taksony, Diósd, Martonvásár és Érd területén lakóházak tetejét, illetve kerítéseket érintett a káreset, veszélyeztetve ezzel a lakosságot és az épületeket.

Gödöllőn a HÉV sínére is dőlt egy fa, ami akadályozta a vasúti közlekedést. A mentés idejére a Budapest felé vezető forgalmat leállították.

A megye valamennyi kistérségében továbbra is első fokú riasztás van érvényben, mivel a széllökések meghaladják a 80 km/h-t.


Lezárták az M7-es autópálya mindkét szakaszát

Az esti órákban kapta a jelzést a Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központja, hogy egy kamion közúti balesetet szenvedett az M7-es autópályán

A Balaton felé vezető autópálya szakasz 22-es kilométer szelvényénél ismeretlen körülmények között átszakította a szalagkorlátot egy vascsöveket szállító kamion. A baleset következtében a csövek mindkét pályaszakaszon szétszóródtak, a kamion sofőrje kirepült a szélvédőn.  A helyszínre a katasztrófavédelem érdi tűzoltói és a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett. A műszaki mentés idejére a rendőrség mindkét pályaszakaszt lezárta, a Budapestről Balaton irányába haladó forgalmat az érdi lehajtónál, a főváros felé vezető forgalmat a tárnoki lehajtónál terelik le. A mentőszolgálat elmondása szerint a sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.

Kiegészítés:

Az egységek áramtalanították a járművet és csörlő segítségével kerekeire állították a járművet. A baleset következtében szétszóródott több tonnányi kötegelt vasrudakat a tűzoltók daru segítségével felhelyezték a helyszínre érkező szállító járműre, azokat a vasrudakat, amelyek a kötegelsből kibomlottak kézi erővel felpakolták. A műszaki mentés több órán át zajlott,  forgalom teljes útpályán csak hajnali háromnegyed ötkor indult újra.

Fotó: Pest KMSZ


Újra járható az M7-es autópálya

Éjszaka 4:50 perckor feloldották az útzárat a korábban történt kamionbaleset helyszínén

A helyszínen a katasztrófavédelem egységei intézkedtek a jármű áramtalanításáról és a szivárgó üzemanyag felitatásáról. A tehergépjármű elszállításáról és a pályaszakaszok megtisztításáról az autópályakezelő gondoskodott. Tűzoltóink daru használatával segítettek az útburkolatra szétszóródott, kötegenként 3,2 tonnás rakományt felrakodni a helyszínre érkező szállító gépjárműre.


Újabb havazás, hófúvás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap éjszaka már mindenütt borult lesz az ég és a Dunántúlon újra elkezdődik a havazás, amely hétfőn tovább folytatódik. A szél is megerősödik. Pest megyére havazás és hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hétfőn a délelőtti órákban még csak kis intenzitással esik, a déli óráktól azonban erőteljesebbé válik a havazás. A lehulló friss hó mennyisége a Dunától nyugatra haladhatja meg a 10 centimétert, a délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is hullhat. Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, elérheti a 45-60 kilométer/óra erősséget. A viharos északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást (főként Baranya és Tolna megye térségében kedvezőek a feltételek, hogy akár magasabb hóbuckák alakuljanak ki).

A meteorológiai szolgálat narancs (2. fokú) figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőre Tolna és Baranya megyére hófúvás miatt.  Citrom (1. fokú) figyelmeztető előrejelzést pedig nyolc megyére (Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok) havazás és hófúvás miatt.

A balesetek és a károk elkerülése érdekében fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erős szélben a szabadban. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak.

Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített, téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel induljanak útnak, és előtte mindenképen tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság, és a közúti közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, közlekedési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg.

Amennyiben autóba ülnének, tartsanak nagyobb követési távolságot az esetleges ráfutások elkerülése végett, és főként az éles kanyarokban figyeljenek a megfelelő sebesség megválasztására!

Az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében a javasoljuk, hogy a személy- és tehergépkocsikban utazók egyaránt vigyenek magukkal meleg ruhát, takarót és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást.

Ha elakadnak a 105-ös segélyhívón kérhetnek segítséget.

Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzései


Figyelmeztető előrejelzés Pest megye területére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Pest megye területére március 26-án, kedden éjfélig. Az előrejelzés szerint erős hófúvás várható, a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet és 24 óra alatt akár 10 centimétert megahaladó friss hó hullhat.

Kedd reggelig főként a Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföld északnyugati részén jelentős vastagságú, 15-25 centiméter hótakaró is kialakulhat. Kedden napközben inkább csak megszakításokkal valószínű gyengébb havazás, majd késő délutántól nyugat felől újabb hullámban várható havazás.

Hétfő estétől kedd hajnalig Pest megye déli részén gyakrabban lesz erős, 40-55 km/h a szél, így magasabb hóbuckák is kialakulhatnak. Kedden napközben veszít erejéből a szél, és vastagabb hóval fedett területeken inkább ismét csak mérsékelt, élénk légmozgás várható.

Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített, téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel induljanak útnak, és előtte mindenképen tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit.

Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzései

2013. 03. 25. 15:32


Másodfokú riasztás Pest megyében

Az Országos Meteorológiai szolgálat másodfokú riasztást adott ki Pest megye nagykátai és ceglédi kistérségeire, a többi területen továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben.

Az elmúlt öt órában könnyebb balesetekhez riasztották a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Az utak csúszósak, havasak, ezért a megye területén több személygépjármű, teherautó illetve kamion csúszott árokba.  Tűzoltóink folyamatosan végzik a járművek mentését, délután négy óra óta összesen tíz műszaki mentéshez riasztották egységeinket.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért arra kéri a lakosságot, hogy az este, éjszaka folyamán inkább ne üljenek autóba. Amennyiben mégis halaszthatatlan dolguk lenne óvatosan és türelmesen vezessenek, tartsanak nagyobb követési távolságot az esetleges ráfutások elkerülése érdekében, és főként az éles kanyarokban figyeljenek a megfelelő sebesség megválasztására!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel negyven gépjárművel és ugyanennyi személyi háttérrel folyamatosan végzi az utak síkosság-mentesítését és tisztítását, de ettől függetlenül kérjük, fokozott óvatossággal közlekedjenek.

A Pest Megyei Redőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Pest megye területén jelenleg nincs útlezárás a havazás miatt, elzárt települések sincsenek.

Ha elakadnak, vagy balesetet tapasztalnának a 105-ös segélyhívó számon kérhetnek segítséget.

 

Budapest, 2013. március 25. 20:54


Másodfokú riasztás - Hófúvás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancs) riasztást adott ki Pest megye Ceglédi és Nagykátai kistérségeire. Ezeken a területeken erős hófúvásra kell számítani, a friss hóval fedett részeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Továbbra is érvényben van az előrejelzés, miszerint  a Dunántúl nagyobb részén, az Alföld nyugati felén 15-25 centiméteres hótakaró is kialakulhat. Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás.

Az élénk északkeleti szél több helyen képes lesz hordani lehullott havat. Kedd hajnalig az Alföld északi, északnyugati részén, Jász-Nagykun-Szolnok megye és környezete, Pest és Heves megye déli részén azonban gyakrabban lesz erős 40-55 km/h a szél.

Kérjük, kövessék figyelemmel a hatóságok felhívásait és mielőtt útnak indulnának tájékozódjanak az utak állapotáról,  időjárásról. Kizárólag a téli időjárásra megfelelően felkészített, téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel közlekedjenek. Kérjük, vezessenek türelmesen, a téli időjárás körülményei miatt  fennakadásokra is számítsanak.

Ha elakadnak, vagy balesetet tapasztalnának a 105-ös segélyhívó számon kérhetnek segítséget.

Tűzoltóink jelenleg is műszaki mentéseket végeznek Csobánka, Pánd, Monor és Dabas térségében.

2013. 03. 25. 23:05


Operatív törzs a Pest megyei igazgatóságon

2013. március 25-én este 19 órakor megalakult a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság operatív törzse a kialakult hóhelyzet kezelésének érdekében


Hóhelyzet kedd reggel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján továbbra is másodfokú riasztás van érvényben Pest megyében a Nagykátai és Ceglédi kistérség területén. Az előrejelzések szerint a mai napon az egész megyében várható a másodfokú riasztás

Az utak havasak, jegesek és csúszósak, ezért nagyon fontos, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, főként az autópályákon!

Elindulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról és az időjárásról. Lehetőleg csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. Amennyiben halaszthatatlan dolguk lenne, kizárólag téli gumiabronccsal felszerelt gépjárművel induljanak el.

A téli útviszonyokra való tekintettel türelmesen vezessenek, az utak tisztítását a közútkezelő folyamatosan végzi.

Megyeszerte jelentős vastagságú hóréteg alakult ki, és az előrejelzések alapján további hófúvás és fokozatosan erősödő szél várható, ami helyenként hótorlaszokat emelhet.

Az elmúlt tizenkét órában a katasztrófavédelem Pest megyei tűzoltóit összesen huszonegy műszaki mentéshez riasztották, ezek könnyebb közúti balesetek voltak, a síkos úton több jármű árokba csúszott.

Az aktuális riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu a www.katasztrofavedelem.hu és a www.pest.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Jelenleg elzárt település és lezárt útszakasz nincs Pest megyében.


Beszámoló a kedden délelőtt történtekről

Továbbra is másodfokú riasztás van érvényben az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint a Nagykátai és Ceglédi kistérségek területén, továbbá elsőfokú riasztás uralkodik az Aszódi, Gödöllői, Monori, Gyáli és Dabasi kistérségekben.

A Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltói az elmúlt tizenkét órában folyamatosan mentették a hóban elakadt, árokba csúszott gépjárműveket. Összesen tizennégy műszaki mentéssel kapcsolatos riasztás érkezett a megyei műveletirányítási központba, tűzoltóink húsz gépjárművel és kilencvenkét fővel mentették az állampolgárokat, személyi sérülés szerencsére egyik esetben sem történt.

A monori, dabasi, ceglédi és nagykátai tűzoltók kapták a legtöbb feladatot, hiszen ezeken a területeken nehezebben járhatóak az utak

A közútkezelő jelenleg is folyamatosan takarítja a megye útjait több mint negyven járművel.

A tegnap este érvénybe lépett kamionforgalom korlátozása miatt, a járműveket a kamionparkolókba terelik, Pest megye területén összesen 447 jármű vesztegel az alábbi a pihenőhelyeken:

M3-as autópálya Babati pihenő

M3-as autópálya Kisbagi pihenő

M3-as autópálya Galga pihenő

M5-ös autópálya Inárcsi pihenő

M5-ös autópálya Újhartyáni pihenő

M0-ás autópálya 18-19 kilométer szelvényénél, Szigetszentmiklósnál

M0-ás autópálya Anna-hegyi pihenő

M1-M7-es autópálya kivezető szakasza budaörsi Tesco és Auchan parkolója

M6-os autópálya Százhalombatta, ipari park

Érden a Tesco parkolójában

Elindulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról és az időjárásról. Lehetőleg csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Az aktuális riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu a www.katasztrofavedelem.hu és a www.pest.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon.

Jelenleg elzárt település és a hóhelyzet miatt lezárt útszakasz nincs Pest megyében.

Ha elakadnak, vagy balesetet tapasztalnának a 105-ös segélyhívó számon kérhetnek segítséget.

 

2013. 03. 26. 12:10


Folyamatosan javul a helyzet, elindulhattak a kamionok

Elsőfokú riasztás van érvényben, Pest megyében az Aszódi, Gödöllői, Dabasi, Nagykátai, Ceglédi, Monori és Gyáli kistérségekben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint országszerte tovább folytatódik a havazás, szerda reggelig még 3-10 centiméter hó hullhat. A figyelmeztető előrejelzés alapján további gyenge hófúvásokra lehet számítani szerda estig, így ezeken a területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A tegnap este folyamán országszerte elrendelt kamionforgalom korlátozása miatt Pest megye területén 400-500 tehergépjármű rostokolt, várva az időt, hogy újra megindítsák az autópályák kamionforgalmát.

A Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba folyamatosan érkeznek a bejelentések és a segélyhívások, elsősorban közúti baleseteknél és elakadt járműveknél van szükség a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek beavatkozására. A mai nap folyamán huszonnyolc műszaki mentést hajtottak végre a tűzoltók Pest megyében.

Az aktuális információkról a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu és a www.pest.katasztrofavedelem.huoldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Továbbra is azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit.


Hóhelyzet szerda reggel

Az aktuális hóhelyzet miatt jelenleg nincs lezárt útszakasz, elzárt település. Az utak azonban néhol hókásásak, vagy jégbordásak is lehetnek. Ezért nagyon fontos, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, főként az autópályákon!

A balesetek elkerülése érdekében a katasztrófavédelem továbbra is fokozott figyelmet, elővigyázatosságot kér a közlekedőktől. Hosszabb út előtt feltétlen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról és a várható időjárásról.

Megyeszerte jelentős vastagságú hóréteg alakult ki, és az előrejelzések alapján további hófúvás és fokozatosan erősödő szél várható, ami helyenként hótorlaszokat emelhet. Ezért előfordulhat, hogy bizonyos útszakaszokon nem lehet közlekedni. Aki elindul, készüljön fel rá, hogy esetleg kerülő úton tudja csak elérni célját. Legyen az átlagosnál több üzemanyag a járműben! Ha útakadály miatt megáll a forgalom, kövesse a helyszínen lévő szakemberek utasításait, hogy elkerülhesse a torlódásokat, kövesse a hatóságok közleményeit, valamint a médiaszolgáltatók közlekedési híradásait!

Elindulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról és az időjárásról. Lehetőleg csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. Amennyiben halaszthatatlan dolguk lenne, kizárólag téli gumiabronccsal felszerelt gépjárművel induljanak el.

A téli útviszonyokra való tekintettel türelmesen vezessenek, az utak tisztítását a közútkezelő folyamatosan végzi.

Éjféltől a katasztrófavédelem Pest megyei tűzoltóit összesen tizennégy műszaki mentéshez riasztották, ezek könnyebb közúti balesetek voltak, a síkos úton több jármű árokba csúszott.

A figyelmeztető előrejelzésekről a www.met.hu a www.katasztrofavedelem.hu és a www.pest.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.


Folyamatosan javuló útviszonyok

A mai napon ez idáig összesen 21 műszaki mentéshez riasztották Pest megye tűzoltóit, ezek közül 18 esemény történt reggel kilenc óráig. Amióta elállt az intenzív havazás, a balesetek száma is jelentősen csökkent megyénkben.

A délelőtti havazás következtében az úthálózat hókásás és latyakos, ezért a közútkezelő jelenleg is 30 járművel végzi azok takarítását

Lezárt útszakaszok a hóhelyzet miatt nincsenek, csupán egy-egy közúti baleset miatt lehet számítani útlezárásra. Ha ilyet tapasztalnának, kérjük továbbra is legyenek türelmesek, a hatóságok azonnal intézkednek a forgalmi akadály megszűntetésén.
A balesetek elkerülése érdekében a katasztrófavédelem továbbra is fokozott figyelmet, elővigyázatosságot kér a közlekedőktől. Hosszabb út előtt feltétlen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról és a várható időjárásról. Az utak járhatósága megyénként eltérő lehet. Kísérjék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit!


Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.


A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.


Havazás és ónos eső nehezíti a közlekedést

A meteorológiai szolgálat ismét első fokú riasztást adott ki Pest megye néhány kistérségére. A Szentendrei, Pilisvörösvári, Budaörsi és Érdi kistérségekben lehet csapadékra számítani.

A reggeli havazás mellé hófúvás is társul, ami megnehezíti a látási- és útviszonyokat. Később Pest megye északi részén ónos esőre kell számítani, ezért kérjük, kellő körültekintéssel közlekedjenek.

A balesetek elkerülése érdekében a katasztrófavédelem továbbra is fokozott figyelmet, elővigyázatosságot kér a közlekedőktől. Hosszabb út előtt feltétlen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról és a várható időjárásról.

A katasztrófavédelem Pest megyei tűzoltói jelenleg is műszaki mentéseket végeznek Vácon és Érden.

A közútkezelő tájékoztatása szerint folyamatosan sózzák és takarítják az utakat.

A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzései

2013. 03.29. 7:34


Kihívás elé állítja az időjárás a közlekedőket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki Pest megye Szobi, Váci, Szentendrei, Pilisvörösvári, Budaörsi, Érdi, Gödöllői, Dunakeszi, Veresegyházi és Aszódi kistérségeire, ónos eső kialakulásnak veszélye miatt. A csúszós, nedves útfelületek veszélyt jelentenek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt.

A 2-es út Szendehely és Pusztaszántó közötti szakaszán az utak hókásásak, és nehezen járhatóak, az elmúlt órában több kamion és tehergépjármű is elakadt.

Tűzoltóink működési területeiken folyamatosan végzik a műszaki mentéseket, az elmúlt tíz órában tíz műszaki mentéssel kapcsolatos eseményt kellett felszámolniuk.

A közútkezelők Pest megyében jelenleg is közel negyven gépjárművel dolgoznak az utak járhatóvá tételén.

A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Az utakon megnövekedhet a balesetek száma, ami a mentések ideje alatt torlódásokat okozhat. A közlekedőket arra kérjük, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, és készüljenek fel arra is, hogy a szokásos menetidők is meghosszabbodhatnak.

A meteorológiai előrejelzések szerint az Északi-középhegység térségében péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű.

A Dunakanyarban, a Pilisben, a Börzsönyben és a Zsámbéki medencében a szél újra hordja a havat. A szórógépek hajnal óta folyamatosan járják a hegyvidéki szakaszokat, a fő- és mellékutak ennek ellenére havasak. Érd, Tárnok, Törökbálint körzetéből ónos esőt is jeleztek.

Pilisszentkereszt, Dobogókő körzetében a szórás ellenére havas, hóátfúvásos a burkolat.

Az aktuális információkról a www.met.hu, www.katasztrofavedelem.hu és a www.pest.katasztrófavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.

2013. 03. 29. 10:10


Megyei vízkárok

2013. 04. 09.

Pest megye területén az elmúlt hetekben az Ipoly és a Zagyva mentén volt árvízvédelmi készültség, azonban az előző napokban annyit apadt mindkét folyó vízszintje, hogy a vízügyi igazgatóság a szentlőrinckátai és az ipolytölgyesi szakaszokon is megszüntette a készültséget.
Belvízvédelmi készültség azonban továbbra is tapasztalható, ami helyenként még a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltóinak is ad némi feladatot, de jelentősen kevesebbet, mint azt az elmúlt másfél hét alatt tapasztalhattuk. Mai napon már csak egy településen, Nagykőrösön volt szükség tűzoltói beavatkozásra, ahol egy családi ház pincéjében kellett a nagy mennyiségű felgyülemlett talajvizet szivattyúval eltávolítani.
A polgármesterek továbbra is fenntartják a másodfokú a belvízvédelmi készültséget Tápiógyörgyén, Cegléden és Nagykátán, ahol tényleges munkálatokat is folytatnak. Dunavarsányon, Ráckevén, Kiskunlacházán és Szigetbecsén a korábban elrendelt másodfokú belvízvédelmi készültséget kiterjesztették az egyes szivattyútelepekre is a belterületek védelmének érdekében, továbbá védekezést folytatnak az önkormányzatok Apajon és Bugyi településen is, hogy megóvják az ingatlanokat a belvíztől.

2013. 04. 08.

Mai napon már csak két alkalommal kérték a tűzoltók segítségét Pest megyében a pincében megjelenő talajvíz miatt, Nagykőrösön és Ráckevén. Az önkormányzati tűzoltók mindkét helyszínen szivattyú segítségével eltávolították a felgyülemlett vízmennyiséget.
Az Ipoly folyó ipolytölgyesi szakaszán kerek egy nap alatt huszonnégy centimétert csökkent a vízállás, de még mindig elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, árvízi védekezést azonban nem folytatnak.
Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van Tápiógyörgyén, Nagykátán és Cegléden, mindhárom településen belvízi védekezést folytatnak. Elsőfokú készültség Tápiószőlősön, Törtelen, előbbi településen azonban védekezési munkálatok nem zajlanak. Törtelen, Nagykátán és Cegléden összesen három szivattyúval, hat fővel és két munkagéppel védekeznek a belvíz ellen.

 

2013. 04. 07 18:00

Jelentősen javult a helyzet Pest megye területén belvízi védekezés kapcsán, ezt mutatja az a tény is, hogy déli tizenkét óráig még csak egy alkalommal kérték a katasztrófavédelem tűzoltóinak segítségét. Tápiószelén egy családi ház pincéjében nagyjából ötven centiméter magasan állt a víz, amit a nagykátai egység szivattyú segítségével eltávolított. A  ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén Cegléden és Nagykátán másodfokú, Törtelen és Tápiószőlősön elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, az önkormányzatok - Tápiószőlős kivételével - szivattyúval belvízi védekezést folytatnak.
Az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén Dömsödön és Tárnokon másodfokú, amíg Dunavarsányon elsőfokú belvízi készültség van, védekezési munkálatokat azonban továbbra sem folytatnak, az önkormányzatok itt figyelőszolgálatot működtetnek.
A Zagyva szentlőrinckátai és az Ipoly ipolytölgyesi szakaszán is már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

2013. 04. 06. 17:00

Mai napon délután négy óráig hat esetben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét. A talajvízzel, belvízzel elöntött pincék a mai napon Nagykátán, Dunaharasztin, Pilisszántón, Budaörsön és Vácdukán adtak feladatot tűzoltóinknak, akik huszonkilenc fővel és hét járművel vonultak a káresetek helyszínére.
Az Ipoly folyó ipolytölgyesi szakaszán folyamatos apadás figyelhető meg, ami ha további csökkenést mutat, lassan visszalép az elsőfokú árvízvédelmi készültségbe. A Zagyva folyó szentlőrinckátai gátőrjárásnál már csak első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Belterületen négy településen van másodfokú belvízvédelmi készülség, Cegléden, Nagykátán, Dömsödön és Tárnokokon, amíg Tápiószőlősön, Dunavarsányon és Törtelen első fokú belvízvédelmi készültség van. A korábbiakhoz képest Törtelen már csak egy helyszínen folynak védekezési munkálatok.

2013. 04. 05. 12:00

Jelentősen javult a helyzet Pest megyében, ezt mutatja az a tény is, hogy délelőtt tizenegy óráig mindössze három alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására, minden esetben lakóházak pincéjéből kellett nagy mennyiségű vizet szivattyúval eltávolítaniuk. Továbbra is a Ceglédi kistérségben okozza a legnagyobb problémát a belvíz, a katasztrófavédelem egységei a mai napon Nagykátán, Cegléden és Nagykőrösön tizenhat fővel és három járművel végeztek belvízzel kapcsolatos műszaki mentést.
Elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Tápiószőlősön, védekezési munkálatokra azonban még nem volt szükség. Bár Törtelen is a legalacsonyabb fokozatú a készültség, itt már három utcában négy önkormányzati szivattyúval dolgoznak. Kettes fokozat és Dunavarsányban az önkormányzat figyelőszolgálatot működtet.
Apadt az Ipoly a Pest megyei szakaszon is, és már a Zagyván is csak a legalacsonyabb készültségi szintet tartják fenn.

2013. 04. 04. 11:00

Délelőtt tizenegy óráig a tegnapi nagyszámú bejelentésekhez képest csupán négy estben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét belvízi helyzettel kapcsolatban. A reggeli órákban Dányon, Ráckevén, Vácon és Cegléden kellett egységeinknek beavatkozniuk pincében, melléképületben illetve kertben megállt nagy mennyiségű víz miatt.
A Cegléden, Nagykátán elrendelt másodfokú, valamint Tápiószőlősön, Törtelen, Dunavarsányban és Dömsödön elrendelt első fokú belvízvédelmi készültséget a polgármesterek továbbra is fenntartják, azonban tényleges védekezési munkálatok csak Nagykátán és Cegléden zajlanak. Cegléden ideiglenes árkokat ásnak a Szüret utcában, amely elvezeti a vizet a csatornába. Továbbá az önkormányzat által a vízügyi igazgatóságtól bérelt három szivattyú is folyamatosan működik a Törteli úton, amíg Nagykátán árkokat mélyítenek a Király utcában.
Szerdai napon a csapadékos időjárás következtében az Ipoly folyó Ipolytölgyesi szakaszán ismét emelkedni kezdett a vízállás, ma hajnalig mintegy negyven centimétert. A Zagyva Szentlőrinckátai szakaszán mért állások szerint, a tegnap közel harminc centimétert emelkedő vízszint hajnal óta stagnálni látszik. Mindkét szakaszon napok óta másodfokú árvízvédelmi készültség van, azonban tényleges védekezési munkálatokat egyelőre, nem folytatnak.

2013. 04. 04. 09:00

A tegnapi napon összesen negyvenkét segélyhívás érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába, a megye tűzoltói harminckilenc gépjárművel, százhatvanhárom fővel összesen harmincnégy helyszínen hajtottak végre vízeltávolítást ingatlanokból és szabad területekről.


2013. 04. 03. 17:00

A délután folyamán további tíz helyszínre riasztották a ráckevei, pomázi, szigetszentmiklósi, törökbálinti és dabasi tűzoltókat. Jellemzően továbbra is pincékben okoz problémát a talaj és belvíz. De volt arra is példa, hogy Érd külterületén egy családi házat kellett homokzsákkal körberakni, hogy a kertben megállt nagy mennyiségű víz ne áztassa el a vályog építésű ház falát, amíg a tűzoltók ki nem szivattyúzzák a telekről a vizet.

2013. 04. 03. 14:00

Délután két óráig tizenkilenc esetben kérték a Pest megyei tűzoltók segítségét helyi vízkárral kapcsolatos műszaki mentés végett.

Cegléd belterületén, a Budai úton a vízelvezető árok teljesen megtelt vízzel, majd az utat is elöntötte körülbelül tíz centiméteres magasságban. Ebben a formájában veszélyt jelent az arra közlekedők számára, hiszen nem lehet megállapítani, hol kezdődik az árok. a műszaki mentés idejére a rendőrség irányítása mellett forgalomlassítása mellett a ceglédi tűzoltóság jelenleg is szivattyúzza a vizet.

A délelőtti esőzések következtében a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán a vízszint néhány centimétert emelkedett, az Ipoly folyó ipolytölgyesi szakaszán is kismértékű növekedést tapasztaltak a vízügyi szakemberek.

Az ár-és belvízi készültségre való tekintettel az érintett kirendeltséghez tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságra több tízezer homokzsákot deponáltak, így Érden 30 ezer, Cegléden és Nagykátán 10 ezer, Vácon 15 ezer, míg Szentendrén 1200 darab homokzsákot helyeztek el.

2013. 04. 03. 11:00

Április 3-án reggel hét óra óta összesen tíz esetben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét a kertekben, pincékben, telkeken megjelenő nagy mennyiségű talajvíz miatt. A csapadékos időjárás okozta belvíz leginkább a Szentendrei, Váci, Ceglédi és Érdi kistérségekben ad folyamatosan feladatot a katasztrófavédelem Pest megyei tűzoltóinak. Tartósan lezárt útszakaszok.

Dömsödön, Dunavarsányban és Tápiószőlősön első fokú, Nagykátán másodfokú, amíg Kismaroson harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a települések polgármesterei.

A Zagyva folyó szentlőrinckátai gátőrjárásán 248 centiméteres vízállással, az Ipoly folyó Ipolydamásd-Letkés-ipolytölgyesi szakaszán 472 centiméteres vízállással másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

2013. 04. 02. 17:00

Április 2-án mindössze három alkalommal volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem segítségére. A pincékben, garázsokban megjelenő nagy mennyiségű talajvíz, valamint a vízzel megtelt árkok továbbra is problémát jelentenek.

A Zagyva szentlőrinckátai és az Ipoly ipolytölgyesi szakaszán jelenleg is másodfokú készültég van érvényben annak ellenére, hogy a tegnap mért vízállásokhoz képest előbbi harminc, utóbbi húsz centimétert csökkent.

2013. 04. 01. 11:00

A Pest megyei katasztrófavédelem működési területen a mai nap során tizenegy óráig két alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra a belvízi helyzet tekintetében. Budaörsön egy hatvan négyzetméteres pincében állt a víz körülbelül hetven centiméter magasan, amint a helyszínre érkező törökbálinti tűzoltóság szivattyú segítségével eltávolított.

Kiskunlacházán az önkormányzat jelezte a katasztrófavédelem felé, hogy az egyik út menti árok vízzel teljesen megtelt, és elöntve az utat akadályozta a forgalmat. A ráckevei tűzoltók megkezdték a vízmennyiség eltávolítását, az átszivattyúzáshoz azonban szükség volt egy ideiglenes árok kialakítására, amelyet az önkormányzat által helyszínre rendelt munkagéb használatával ástak ki.

Az elmúlt órákban jelentősen csökkent a Zagyva vízállása a Szentlőrinckátai szakaszon, ennek ellenére továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az Ipoly Ipolytölgyesi árvízvédelmi szakaszán is enyhe csökkenést mutatnak a legutóbb mért értékek, de továbbra is másodfokú készültség van érvényben.

2013. 04. 01. 18:00

Pest megye területén jelentősebb beavatkozást igénylő esemény a mai nap során az ár- és belvízi helyzettel kapcsolatban nem történt. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán, illetve az Ipolyon Ipolytölgyes mentén

2013. 04. 01. 14:00

Az elmúlt tizennégy órában négy műszaki mentéssel kapcsolatos bejelentés érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába. A pincékben és alagsorokban megjelenő talajvíz az érdi, váci és szentendrei hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak, valamint a pomázi önkormányzati tűzoltó-parancsnokságnak adott ma feladatot.

Szombaton a reggeli órákban Szentendrén a Bükkös-patak több helyen kilépett medréből, a legmagasabb mért vízállás tegnap délután négy órakor 125 centiméter volt, ami az éjszaka folyamatosan apadt, legutolsó mérések szerint 75 centimétert mutatott.

Szentlőrinckátánál a Zagyva vízállása 293 centiméter (II. fokú készültség), míg Ipolytölgyesnél az Ipoly legutóbbi mérések szerinti állása 479 centiméter (I. fokú készültség)

 

2013. 03. 31. 18:00

Este hat óráig összesen harminchét műszaki mentéssel kapcsolatos bejelentés érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába. Az esőzések által megnövekedett talajvíz főként Cegléd, Érd, Szentendre, Vác, és Szigetszentmiklós területén okoztak problémákat. Tűzoltóink ezeken a helyszíneken folyamatosan szivattyúzták a vizet, de volt olyan település is, ahol homokzsákokat kellett rakodniuk.

Miután Szentendrén a Bükkös-patak kilépett medréből, tűzoltóink közel hat órán keresztül öt helyszínen, mintegy négyszáz homokzsákot rakodtak ki, hogy megakadályozzák, hogy a víz betörjön a kertekbe, pincékbe és garázsokba. A patak jelenlegi vízállása 125 centiméter, a lakóingatlanokat közvetlenül nem veszélyezteti. A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan figyelik az eseményeket.

A vízelvezető árkok több településen teltek meg, itt munkagépek segítségével a telítődött árkokat kitakarították, illetve szivattyú segítségével eltávolították a felgyülemlett vízmennyiséget.

Forgalomkorlátozások:
Leányfalu 11-es főút 26700-26800 között
Tahitótfalu 11-es főút 28800-29200 között 30 km/h sebességkorlátozás
1201-es út:
Félpályás útlezárás 4770-4820 között
Útszűkület és 30 km/h sebességkorlátozás
5750-5800 között 60 km/h sebességkorlátozás
7800-7850 között útszűkület és 30 km/h sebességkorlátozás
8150-8200 között 60 km/h sebességkorlátozás
6900-6950 között útszűkület
33100-34000 között 60 km/h sebességkorlátozás

 

2013. 03. 31. 15:30

A Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltóitól a mai nap folyamán huszonhat esetben kértek segítséget az esőzések okozta megnövekedett talaj-és belvíz miatt. Több településen lakóházak kertjeiben és pincéiben okozott problémát az ott összegyűlt esővíz, amit tűzoltóink szivattyú segítségével eltávolítottak.

Korábban a Bükkös-patak kilépett medréből, aminek jelenlegi vízállása 124 centiméter, ami jóval alulmarad a legmagasabb mért vízállástól, ami 218 centiméter.

 

2013. 03. 31. 13:50

Az elmúlt napok jelentős esőzései miatt Cegléden a Füle dűlőnél egy tanyát körülbelül egy hektárnyi területen elöntött a víz, amely lakóépületet közvetlenül nem veszélyeztetett. A ceglédi tűzoltók négy darab szivattyúval megkezdték a víz átemelését a Gerje-patakba, azonban a folyamatos utánfolyás miatt a víz szintje továbbra sem csökkent.

Szentendrén a Bükkös-patak több helyen kilépett a medréből, de lakóépületeket közvetlenül nem veszélyeztet. A katasztrófavédelem szentendrei tűzoltói a patak mentén négy helyen elővédekezési munkálatokat folytatnak, homokzsákok kirakásával akadályozzák meg, hogy  a víz be ne törjön kertekbe, pincékbe és garázsokba.

A Bükkös-patak jelenlegi vízállása 124 centiméter, ami jóval alulmarad a legmagasabb mért vízállástól, ami 218 centiméter.


Miért fontos a vízelvezető árkok karbantartása

Az elmúlt napokban tapasztalt intenzív esőzés során jelentős mennyiségű csapadék hullott szinte Pest megye teljes területén, aminek következtében fokozottan terhelődtek a vízelvezető árokrendszerek, ezért még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat.

A belvíz- és más helyi vízkárok megelőzésének szerves részét képezik azok a supervisori hatósági ellenőrzések, amelyek keretében a katasztrófavédelem polgári védelmi szakterülete már a tavalyi év során ellenőrizte a belterületi vízelvezető rendszereket. A hatósági munka azonban csak az egyik eleme a megelőzésnek, hiszen a tisztítást és a karbantartást a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell elvégeztetniük. Belvíz- és egyéb vízkárok ugyan ilyenkor is előfordulhatnak a lehullott csapadék mennyiségétől függően, de a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

A csapadékos időszak során komoly veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz, ahogyan az elmúlt napokban tapasztalhattuk. Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak: az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak; hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat; az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek; egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők; a partoldalak növényzete elburjánzik.


Heves zivatar, felhőszakadás várható Pest megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki Pest megye valamennyi kistérségére. Az előrejelzések szerint már a következő órákban várhatóak heves záporok, zivatarok, és rövid idő alatt akár 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

A Dunántúl középső és keleti részén, majd késő este és éjjel már másutt is kialakul zivatar. Péntek napközben és este nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Néhol heves zivatar is valószínű, amelyet 90 kilométer/óra fölötti szélroham és nagyobb méretű jég kísérhet.

Meteorológiai riasztások, előrejelzések

2013. 05. 02. 19:00


Másodfokú riasztás Pest megye kistérségeiben

A Váci, Szentendrei és Veresegyházi kistérségekre másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A többi Pest megyei kistérségben továbbra is elsőfokú a riasztás.

A pénteken a Dunántúlon és a középső országrészben ismét megjelennek a zivatarok, melyek a kora délután folyamán a keleti, északkeleti országrész fölé helyeződnek át. A legkisebb számban a déli, délkeleti megyékben várható a zivatarok kialakulása.

Az előrejelzések szerint a Kisalföld kivételével heves zivatar is előfordulhat 90 kilométer/órás szélsebességgel és jég kíséretében, legnagyobb valószínűséggel az északkeleti megyékben. , továbbá az intenzív záporokat, zivatarokat felhőszakadás is kísérheti. Az OMSZ tájékoztatása szerint éjszakára megnyugszik a légkör,  szombaton délután, este az Alpokaljára és délnyugatra sodródhat be néhány zivatar, de napközben az Északi-középhegységben sem lehet kizárni egy-egy példány kialakulását.

Meteorológiai riasztások, előrejelzések

2013. 05.03. 13:50


SAJTÓMEGHÍVÓ

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2013. május 30-án rendezi meg a IX. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő Országrészi selejtezőjét

Időpont                       2013. május 30. (csütörtök) 07:30

Helyszín:                    2072 Zsámbék, Zsámbék ÖTE laktanya: Petőfi Sándor u. 110.sz. Katonai Bázis területe GPSkoordináták: É47.33’6.11” K18.41’5314” EOV: x245369, y 623706)

A hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok részére rendezett szakmai versenyen a résztvevők elméleti és gyakorlati tudásukról, felkészültségükről adnak számot, a megmérettetés célja az országos döntőre való továbbjutás jogának megszerzése.

A rendezvényen részt vesznek a versenyen induló csapatok megyei vezetői, a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség képviselője, Zsámbék Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnöke és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői.

Az egész napos szakmai verseny reggel 7 óra 45 perckor veszi kezdetét, amelyen öt megyei katasztrófavédelmi igazgatóság öt hivatásos tűzoltó-parancsnokság, valamint öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapata mérkőzik meg.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.


KÖZLEMÉNY

A küszöbérték alatti üzemek, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek részére

A Duna folyó bajor és osztrák vízgyűjtő területén 2013. május 30. és június 03. között a sokéves átlagot jóval felülmúló, rendkívüli mennyiségű csapadék hullott le, mely intenzív vízszintemelkedést okozott. Az előrejelzések szerint a Duna Budapestig tartó szakaszán a tetőzések az eddigi maximális értékek körül alakulnak. A maximális tetőző vízállások 2013. június 7-9. között várhatóak. A Dunán levonuló árhullám a belvíz elleni védekezést is nagyban nehezíti.

Az elkövetkező napokban a fentiekre tekintettel kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

 • a technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságát biztosítsák, tartalék források előkészítéséről, rendelkezésre állásáról gondoskodjanak, készüljenek fel az esetleges kiesésükből eredő üzemleállásokra,
 • fokozott figyelmet fordítsanak a veszélyes technológiák biztonságos üzemeltetésére;
 • gondoskodjanak az alapanyag ellátás zavara esetén a biztonságos üzemvitel biztosításáról;
 • ellenőrizzék a veszélyes technológiák biztonságos leállítása feltételeinek meglétét,
 • szükség szerint intézkedjenek a veszélyes anyagok biztonságos elhelyezéséről, illetve adott esetben azok elszállításáról, illetve fordítsanak kellő figyelmet a tároló és technológiai tartályok és berendezések árvíz elleni védelmére (pl.: tartályok megemelkedésének megelőzése céljából), a telephelyen belüli anyagmozgatásra,
 • gondoskodjanak a belső üzemi csatorna és vízelvezető rendszer védelméről és folyamatos ellenőrzéséről, az esetleges környezetszennyezések megelőzéséről,
 • intézkedjen a veszélyes technológiák folyamatos felügyeletének biztosításáról,
 • gondoskodjon a belső védelmi és súlyos káresemény elhárítási terv, valamint az üzemi kárelhárítási terv szerinti erők és eszközök folyamatos rendelkezésre állásáról, tartalék és váltó személyzet biztosításáról, valamint a védekezésben résztvevők védőfelszereléseinek készenlétben tartásáról,
 • fokozott figyelemmel kísérje a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint a Pest Megyei Védelmi Bizottság közleményeit.

Kérem, hogy a rendkívüli körülményekre való tekintettel szíveskedjenek a biztonságos üzemeltetés érdekében a fentiekre fokozott figyelmet fordítani.


KÖZLEMÉNY

A veszélyes áru szállítással foglalkozó vállalkozások részére

A Duna folyó bajor és osztrák vízgyűjtő területén 2013. május 30. és június 03. között a sokéves átlagot jóval felülmúló, rendkívüli mennyiségű csapadék hullott le, mely intenzív vízszintemelkedést okozott. Az előrejelzések szerint a Duna Budapestig tartó szakaszán a tetőzések az eddigi maximális értékek körül alakulnak. A maximális tetőző vízállások 2013. június 7-9. között várhatóak. A Dunán levonuló árhullám a belvíz elleni védekezést is nagyban nehezíti.

A Duna mentén található közlekedési utakon és a Duna hídjain a következő időszakban a vízállás függvényében a forgalom korlátozására, vagy egyes útszakaszok lezárására is fel kell készülni.

Az elkövetkező napokban a fentiekre tekintettel kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az alábbiakra:

 • a veszélyes áruk szállítását az árvíz/belvíz által veszélyeztetett térségben lehetőség szerint mellőzni kell, illetve át kell ütemezni az árhullám levonulását követő időszakra,
 • amennyiben a szállítások mellőzésére, átütemezésére nincs lehetőség fordítsanak fokozott figyelmet a közlekedési előírások fokozott betartására,
 • lehetőség szerint készüljön fel az esetleges műszaki meghibásodások elhárítására (tartalék alkatrészek beszerzése, szervizjármű lebiztosítása),
 • felkészülés az üzemanyag ellátás nehézségeire,
 • folyamatosan tájékozódjon az árvíz/belvíz által veszélyeztetett területen áthaladó utak állapotáról, készüljön fel az esetleges korlátozásokra, terelésekre,
 • fokozott figyelemmel kísérje a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint a Pest Megyei Védelmi Bizottság közleményeit.

Kérem, hogy a rendkívüli körülményekre való tekintettel szíveskedjenek a biztonságos üzemeltetés érdekében a fentiekre fokozott figyelmet fordítani.


SAJTÓMEGHÍVÓ

Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője mond köszönetet a Pilis Mentőcsoportnak, az árvízi védekezésben nyújtott együttműködésért és segítségnyújtásért.

Időpont                      2013. június 27. (csütörtök) 16:30

Helyszín:                    Pilisvörösvár, Fő tér 1. Polgármesteri Hivatal udvara

 

A mentőcsoport az árvíz idején közel húsz fővel állt a katasztrófavédelem rendelkezésére. A csapat főként a Szentendrei-szigeten tevékenykedett, Szigetmonostoron, Leányfalun, Tahitótfalun és Szentendrén láttak el szolgálatot. A járőrözésben és felderítésben segítettek légpárnás járművel, mentőhajóval és rocsóval, továbbá szükség esetén búvár feladatokat is elláttak.

A rendezvényen részt vesz Branyiczky Márk tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Pásztor József tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

 

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.


SAJTÓMEGHÍVÓ

Az egységes katasztrófavédelmi rendszer hatékony működése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2012. április elején elindította őrsprogramját. Az őrsök megalakításával javul a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek reagáló képessége, hiszen a beavatkozó erőknek kisebb távolságra kell vonulniuk, így csökken a riasztás és a helyszínre érkezés között eltelt idő. Az őrsprogram újabb állomása a Pest megyei Aszód.

Időpont:                                 2013. július 3. (szerda) 13:00

Helyszín:                                2170 Aszód, Malom köz 15. (hrsz.: 779.)

 

A rendezvény után Branyiczky Márk tű. alezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Sztán István, Aszód Város polgármestere nyilatkozik a sajtó megjelent képviselőinek.

A katasztrófavédelmi őrs a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok (HTP) tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátására létrehozott, a parancsnokság székhelyétől eltérő állomáshelyen működő hivatásos tűzoltó egység. Hatásköre a tűzoltó-parancsnokság működési területének meghatározott részére terjed ki, amelyen belül 24/48 órás készenléti szolgálati rendben végzi feladatait az állomány. Az őrsprogram lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő részeként, annak székhelyétől távolabb, tehát a „fehér foltokhoz” közelebb eső helyre települ egy fél/egész raj egy gépjárműfecskendővel. A program révén megnő azoknak a településeknek a száma, ahol beavatkozásra alkalmas erő van jelen, ezeken a településeken és közvetlen környezetükben a korábbinál gyorsabban megkezdődhet a beavatkozás.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.