Iparbiztonsági Ellenőrzések


MEGYEI IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG ELLENŐRZÉSEI

2012. március 22. és 24-én, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen a Duna Pest megyei szakaszán fokozott ellenőrzést hajtott végre, a Pest Megyei Rendőrkapitánysággal és a Nemzeti Közlekedési Hatósággal pedig a közúti áruszállítást végzőket ellenőrizték március 23.-án.

2012. március 22. és 24-én a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen a Duna Pest megyei szakaszán fokozott ellenőrzést hajtott végre, amelynek célja volt a belvízi hajózás, a komp- és révátkelőhelyek, valamint a veszélyes anyagok és hulladékok szállításának ellenőrzése.

Az ellenőrzések során Százhalombattán egy telephelyi, illetve három hajó ellenőrizését végeztük el, amelyek közül egy végzett veszélyes áruszállítást.

2012. március 23-án a Pest Megyei Rendőrkapitánysággal és a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen TISPOL  ECR összehangolt ellenőrzéssorozat keretében közúti veszélyes áruszállítást végzőket ellenőriztünk. Ezen a napon 5 ellenőrzött gépjárműből kettő tartozott az ADR hatálya alá, amelyeknél hibát nem állapítottunk meg.


ADR ELLENŐRZÉS CEGLÉD KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TERÜLETÉN

Nem tapasztaltak hiányosságot a katasztrófavédelem munkatársai.


Május 13-án és 14-én a Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott. Tápiószecső és Szentmártonkáta, illetve Nagykőrös és Kecskemét között, a két nap alatt, összesen 22 járművet állítottak meg. A közös hatósági ellenőrzés a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tárt fel.

ADR ELLENŐRZÉS AZ M1 AUTÓPÁLYÁN

Május 20-án,  délelőtt 9 és 12 óra között, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Pest megyei Rendőrkapitányság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival közösen közúti ellenőrzést tart az M1 autópálya mellett, a Sasfészek-tó pihenőhelynél, a Budapest felé vezető oldalon.

 

A szakemberek azt vizsgálják, hogy a veszélyes árukat szállító ADR tehergépjárművek betartják-e az előírásokat. A szabálytalanságokról jegyzőkönyv készül, amely a további eljárás alapjául szolgál. A hatóságok megállítanak olyan gépjárműveket is, amelyeken bár nem szerepel a veszélyes árut jelölő tábla, de feltételezhető hogy a rakterében ilyen található.


ADR ELLENŐRZÉS VÁC KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TERÜLETÉN

Szeptember 11-én 08.30 és 14.30 között, a Vác és Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelői, közúti ellenőrzést tartottak az M2 autóút 29 km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton. A felügyelők azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat. A nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alávonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése érdekében. Az ellenőrzés során összesen 27 áruszállító járművet állítottak meg és vontak kontroll alá, melyből 4 tartozott az ADR hatálya alá. A hatósági ellenőrzés során szabálytalanságot nem találtak.


ADR ELLENŐZÉS AZ M2 AUTÓÚTON

Szeptember 07.-én a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 45 km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton.

Az ellenőrzés során összesen 11 áruszállító járművet állítottak meg és vontak közös kontroll alá, melyből egy gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőreink azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat, a nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alávonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése érdekében. A közös hatósági ellenőrzés a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tárt fel.


SUPERVISORI ELLENŐRZÉSEK A MEGYÉBEN

Hétfőn - augusztus 27.-én került sor annak a supervisori ellenőrzésnek a megtartására, amely azt hivatott felmérni, hogy a megyében hány gazdálkodó szervezet rendelkezik ténylegesen megalakított munkahelyi polgári védelmi szervezettel.

A polgári védelmi szervezetek megalakításának és irányításának aktuális helyzetének felméréséhez igazodóan az igazgatóság 12 alkalommal végzett supervisori ellenőrzést az elmúlt héten, elsősorban a veszélyes ipari üzemekhez igazodóan.

A Polgári Védelmi Főfelügyelőség és az Iparbiztonsági Főfelügyelőség két felső küszöbértékű veszélyes ipari üzemben járt a hétfői nap folyamán. Az egyik - talán legnagyobb jelentőséggel és veszélyességgel bíró – százhalombattai MOL Nyrt., még a másik a Pilisvörösváron található Liegl & Dachser Logisztikai Kft.

Az ellenőrzés során felmértük az üzemben eddig megalakításra kerülő polgári védelmi szervezeteket. Annak veszélyességéhez mérten, tesz javaslatot a Katasztrófavédelmi Kirendeltség az illetékes polgármesternek a szükséges határozat meghozatalához. Majd ezt követően közreműködik annak megalakításában is.

Mind a két veszélyes ipari üzem felső küszöbértékű üzemnek minősül a hatályos szabályozók alapján. Így rendelkeznek azokkal a megfelelő dokumentumokkal és baleset-elhárítási tervekkel is, amely elegendő arra, hogy egy üzemi baleset esetén annak üzemen kívül jutását megakadályozza. Azonban az igazgatóság szükségesnek tartja a fokozott védelem érdekében a munkahelyi polgári védelmi szervezet megalakítását is.

(kép:illusztráció)


ADR ELLENŐZÉS AZ M2 AUTÓÚTON

Augusztus 24-én, reggel 08.00 és 12.00 óra között, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltségének bevonásával, és a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 29-es km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton.
Az ellenőrzés során összesen 29 áruszállító járművet állítottak meg és vontak közös kontroll alá, melyből egy gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat, a nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alá vonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése érdekében.
A közös hatósági ellenőrzés a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tárt fel.

(fotók: Ceglédi Zsolt tű. alezredes, Iparbiztonsági felügyelö)


KÖZÚTI ADR ELLENŐRZÉS A JAKABPUSZTAI PIHENŐNÉL

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkeresésére, a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság autópálya rendőrségével közreműködve 2012. augusztus 07-én közúti, regionális ADR ellenőrzést hajtott végre az M3-as autópálya 25 km szelvényénél a Jakabpusztai pihenőnél.
Az ellenőrzés során összesen 19 db gépjárművet ellenőriztek meg kollégáink, melyből 2 db gépjármű tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőrzés folyamán munkatársaink szabálytalanságot nem tártak fel.
 

(fotó: Zellei László tű. hdngy.)


ELLENŐRIZ A CEGLÉDI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG

Közúti ellenőrzések a kirendeltség közútjain Rednszeres közúti ellenőrzéseket végez a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség iletékességi területének közútjain. Kovács Bonifác tű. őrnagy az ellenőrzések vezetője az illetékes rendőrkapitányságokkal, nemzeti közúti hatósággal a veszélyes áruk közúti szállítását kontrollálja. A hétről - hétre visszatérő ellenőrzések eredményesek, a szállítói, feladói fegyelem erősítését szolgálják.


ADR ELLENŐRZÉS A GÖDÖLLŐ KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TERÜLETÉN

Július 3-án, a délelőtti órákban, Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelői, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival közösen, közúti ellenőrzést tartottak.

Az M3-as autópálya Jakabpuszta Pihenőjében hét áruszállító járművet állítottak meg, amelyből 1 tartozott az ADR megállapodás hatálya alá. A hatósági ellenőrzés hiányosságot nem tárt fel.


ADR ELLENŐRZÉS

Június 26-án és 27-én, 8 és 13 óra között, Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelői, a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság és a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége munkatársaival közösen, közúti ellenőrzést tartottak.

Az M3 autópálya bagi lehajtójánál és az M2 autóút 45. kilométer szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési pontokon a szakemberek azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat. Az illegális áruszállítások kiszűrése érdekében, nem jelölt szállítóegységeket is ellenőriztek. Két nap alatt összesen 13 járművet állítottak meg, melyek közül 6 tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőrzés egy esetben talált hiányosságot, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hatósági eljárást megindította.


RID ELLENŐRZÉS VÁC KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TERÜLETÉN

Október 10-én 09.30 és 18.00 között, Vác és a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelői, vasúti veszélyes áru szállítási ellenőrzést hajtottak végre két vasútállomáson, Nagymaroson és Vácon. A felügyelők azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító vasúti szerelvényeken betartják-e a vonatkozó RID előírásokat. Az ellenőrzés során, a két helyszínen összesen 28 darab, a RID hatálya alá tartozó vasúti kocsi került átvizsgálásra.  A hatósági ellenőrzés egy esetben tárt fel szabálytalanságot hiányosság miatt, ez ügyben a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által hatósági eljárást indított.


RID ÉS ADR ELLENŐRZÉS A VÁCI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TERÜLETÉN

Október 24-én Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a hatósági osztály főelőadója, vasúti veszélyes áru szállítási ellenőrzést hajtottak végre Nagymaros vasútállomáson, 26-án pedig közúti veszélyes áru szállítási ellenőrzésben vettek részt az M2-es autóúton.

A vasúton az ellenőrök azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító vasúti szerelvényeken betartják-e a vonatkozó RID előírásokat. Az ellenőrzés során, összesen 10 darab, ebből kettő a RID hatálya alá tartozó vasúti kocsi került átvizsgálásra, hiányosságot, szabálytalanságot nem tapasztaltak.
Október 26-án a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársaival közösen, közúti ellenőrzést tartottak az M2 autóút 29-es km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton. Az ellenőrzés során összesen 20 áruszállító járművet állítottak meg és vontak közös kontroll alá, melyből kettő gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. A közös hatósági ellenőrzés a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tárt fel.


ADR ELLENŐRZÉS AZ M2-ES AUTÓÚTON

Október 29-én Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a hatósági osztály főelőadója, a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 29 km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton.

Az ellenőrzés során összesen 24 áruszállító járművet állítottak meg és vontak közös kontroll alá, melyből három gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőreink azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat, a nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alávonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése érdekében. A közös hatósági ellenőrzés a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tárt fel.

ADR ELLENŐRZÉS AZ M2-ES VÁCI SZAKASZÁN

Október 31-én Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője valamint a hatósági osztály főelőadója, a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 48 km. szelvényénél.

A közös hatósági ellenőrzés során, összesen 24 szállítóegységet vontak közös kontroll alá, melyből három szállítóegység az ADR hatálya alá tartozó küldeménydarabokat szállított.
Az ellenőrök azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállításánál a feladók, fuvarozók betartják-e a vonatkozó ADR előírásait.
Ugyanakkor narancssárga táblával nem jelölt  szállítóegységeket is ellenőrzés alávontak az illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése érdekében.

RID VASÚTI ÁRUSZÁLLÍTÁS ELLENŐRZÉSE NAGYMAROSON

November 05-én Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a hatósági osztály főelőadója, vasúti veszélyes áruszállítási ellenőrzést hajtottak végre a nagymarosi vasútállomáson

A RID ellenőrzés alkalmával egy vasúti teherszállítmány kísérő dokumentációjában feltüntetett szállítmány ellenőrzését, valamint a RID hatálya alá tartozó, esetlegesen be nem jelentett veszélyesanyag-szállítmányok vizsgálatát végezték. Az ellenőrzés során, összesen 16 darab vasúti kocsi került átvizsgálásra, melyek rakománya nem tartozott a RID hatálya alá, az ellenőrzés során szabálytalanságot nem tapasztaltak.

ADR ELLENŐRZÉSEK A VÁCI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TERÜLETÉN

Közúti ellenőrzés az M2-es autóúton

November 09-én és 10-én Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a hatósági osztály főelőadója, a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 29-es és 45,800 km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési pontokon.
A kétnapos hatósági ellenőrzés során, összesen 36 áruszállító járművet vontak közös kontroll alá, melyből egy gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőreink azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat, a nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alávonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése érdekében. Az ellenőrzések során a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tapasztaltak.


RID ellenőrzés a váci kirendeltség területén

December 19-én Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a hatósági osztály főelőadója, vasúti veszélyes áru szállítási ellenőrzést hajtottak végre a váci és nagymarosi vasútállomásokon.

A vasúti szállítmány ellenőrzésekor azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító vasúti szerelvényeken betartják-e a vonatkozó RID előírásokat.

Az ellenőrzés során, összesen egy tehervonat, huszonhét vasúti kocsiját vizsgálták át, melyből három tartozott a RID hatálya alá.
Az ellenőrzés során hiányosságot, szabálytalanságot nem tapasztaltak.

Az év első RID ellenőrzése Pest megyében

2013. január 04-én a váci kirendeltség iparbiztonsági felügyelője, és a hatósági osztály főelőadója vasúti ellenőrzést hajtottak végre a nagymarosi vasútállomáson.


Egy veszélyes árukat szállító tehervonat, tizennyolc darab, a RID hatálya alá tartozó vasúti kocsiját vizsgálták át.
Ellenőrzésekor azt figyelték meg, hogy a szerelvényeken betartják-e a vonatkozó előírásokat.
Két esetben tártak fel szabálytalanságot hiányosság miatt, mely alapján a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság indít eljárást.
 

RID ellenőrzés a szobi járás területén

Február 05-én váci kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a váci tűzoltóság parancsnoka, vasúti veszélyes áru szállítási ellenőrzést hajtottak végre a nagymarosi vasútállomáson.


Az ellenőrzés során összesen egy tehervonatot vizsgáltak, melynek tizenkét vasúti kocsija volt, ebből három tartozott a RID hatálya alá.
A vasúti szállítmány ellenőrzésekor az volt a legfőbb szempont, hogy a veszélyes árukat szállító vasúti szerelvényeken betartják-e a vonatkozó előírásokat.
Az ellenőrzés két esetben tárt fel szabálytalanságot hiányosság miatt, mely alapján a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság indít eljárást.
 

ADR ellenőrzés az M2-es váci szakaszán

Február 8-án Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a Váci Hivatásos Tűzoltóság parancsnok-helyettese, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 45-ös kilométer szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton.


A délelőtt 10 és 12 óra között tartott hatósági ellenőrzés során, összesen hat áruszállító járművet vontak kontroll alá, melyből egy gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőreink azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat. A nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alávonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése, és a tűzoltó készülékek érvényességének ellenőrzése érdekében. Az ellenőrzések során hiányosságot nem tapasztaltak.
 

ADR ellenőrzés az M1-es autópályán

Veszélyes árukat szállító tehergépjárműveket ellenőriztek Pest megyében

Az érdi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a Pest megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labor, a Rendőrség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen közúti ellenőrzést tartott. Az M1-es autópályán a Sasfészek-tó pihenőhelyen alakították ki az ideiglenes ellenőrzési pontot.

A délelőtt folyamán tartott hatósági ellenőrzés során az ellenőreink azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a rájuk vonatkozó ADR előírásokat. A nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alá vonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítás kiszűrése érdekében. Az ellenőrzések során hiányosságot nem tapasztaltak.


Közúti ellenőrzés az M2-es váci szakaszán

Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a Váci Rendőrkapitányság és a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletével közösen, közúti ellenőrzést tartott az M2 autóút 45-ös km szelvényénél kialakított ideiglenes ellenőrzési ponton március 08-án.

A délelőtt 9 és 12 óra között tartott hatósági ellenőrzés során, összesen tíz áruszállító járművet vontak közös kontroll alá, amelyből egy gépjárműszerelvény tartozott az ADR hatálya alá. Az ellenőreink azt vizsgálták, hogy a veszélyes árukat szállító tehergépjárművek betartják-e a vonatkozó ADR előírásokat. A nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzés alá vonták az esetleges szabálytalan, illegális veszélyes áruszállítások kiszűrése, és a tűzoltó készülékek érvényességének ellenőrzése érdekében. Az ellenőrzések során a katasztrófavédelem szakterületét érintő hiányosságot nem tapasztaltak.


ADR ellenőrzésen a gödöllői kirendeltség

Közel öt órán keresztül ellenőrizték az áruszállító járműveket a Pest megyei katasztrófavédelem szakemberei együttműködve a társhatóságokkal.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a gödöllői kirendeltség munkatársai a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelete ADR ellenőrzést folytatott a 3-as főút 39-es kilométer szelvényénél március 20-án 10 óra és 15 óra között. Ez idő alatt szakembereink összesen tizennyolc áruszállító járművet állítottak meg és vontak közös kontroll alá, amelyek közül egy sem tartozott ADR hatálya alá.


Iparbiztonsági ellenőrzés

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság négy munkatársa vett részt a DISASTER – RID elnevezésű országos akcióban, március 26-án és 27-én.

Két napon keresztül kollégáink a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrizték Kunszentmiklós-Tass vasútállomáson, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományával együttműködve.

Az akció időtartama alatt öt vasúti szerelvény kilencvenegy kocsiját vizsgálták át, amelyek közül harminchárom tartozott a RID hatálya alá.

Hiányosságokat két esetben tártak fel, a szabálytalanságok miatt hatósági eljárás indult.