Hírek


Ifjúsági verseny megyei döntője Szigetmonostoron
2019. április 15. 11:32
A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezésre került április 12-én a felmenő rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenysorozat Pest megyei döntője. A 2019/2020-as tanév versenyének Szigetmonostor, Faluház adott otthont. A megyei döntőbe jutottak azok az általános, illetve középiskolai csapatok, amelyek a helyi szintű fordulón első és második helyezést értek el.

A vetélkedő alapvető célja, hogy a katasztrófavédelmi ismereteket elsajátító diákok részére lehetőséget biztosítsunk arra, miszerint a „a tudás életet menthet” elve mellett élményszerű versengés formájában adjanak számot elméleti és gyakorlati tudásukról. A megyei döntőn résztvevő diákokat, kísérő pedagógusokat a rend - és társ szervek, a karitatív szervezetek képviselőit Horváth Nándor tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, illetve dr. Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte.


A megmérettetésre tíz általános iskolai és tíz középiskolai csapat nevezett. A feladatok között szerepeltek elméleti, elsősegélynyújtás, viharjelzés, helymeghatározás, ügyességi versenyszámok, tűzoltó szakfelszerelések, veszélyes anyag felismerése, azonosítása, szivattyútelepítés, gátépítés, és emellett a rendvédelmi, közlekedésbiztonsági ismereteikről is számot adhattak a versenyző diákok, akiknek a felkészültsége évről-évre emelkedő tendenciát mutat. A pontszámok alakulását is figyelembe véve megállapítható, hogy idén is egy nagyon erős mezőny volt jelen.


Branyiczky Márk tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a verseny zárásaként méltatta a tanulók felkészültségét. Kiemelte, hogy a gyerekek ugyan játékos formában, de mégis az életkori sajátosságoknak megfelelően adtak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, mely alapja az önmentési képesség kialakításának, és a biztonság komplex értelmezésének. Az igazgató szavaiban megemlítette, hogy a diákok bármikor találkozhatnak “éles” helyzetben ezekkel a feladatokkal, például egy árvízi helyzet megoldása során, vagy akár otthon a szeretteik körében egy újraélesztési feladattal. A legtöbb tanulóban tudatosult, hogy ami itt most játék volt, az az életről, a szűkebb és tágabb otthonuk, saját maguk és szeretteik biztonságáról szólt.


A rendezvény lebonyolításában közreműködött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Johannita Segítő Szolgálat Központi PV Egysége, a Pest Megyei Kormányhivatal, és az RSOE. A megmérettetés szabadidős programjához nyújtott segítséget a Váci Fegyház - és Börtön Büntetés - Végrehajtási Intézet, illetve a NAV Közép- magyarországi Regionális Vám - és Pénzügyőri Főigazgatósága, valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.
Az első két helyezett automatikusan rész vesz - ezzel képviselve a megyénket - a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által Budapesten 2019. április 27-én megrendezendő országos döntőn.

A helyezettek listája:

Általános iskolai korcsoportban
 
I. helyezett lett:     Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola
 
II. helyezett lett:   Úri Szent Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 
III. helyezett lett:   Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde, Verőce

Középiskolai korcsoportban
 
I. helyezett lett:     Gombai Polgárőr Egyesület
 
II. helyezett lett:    Bocska István Református Oktatási Központ, Halásztelek
 
III. helyezett lett:   Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Fotós: Pest MKI

 

Kapcsolódó képek:

Ifjúsági verseny megyei döntője Szigetmonostoron Ifjúsági verseny megyei döntője Szigetmonostoron Ifjúsági verseny megyei döntője Szigetmonostoron
>>> További képek a galériában <<<