Hírek


Helyismereti gyakorlat a Naszály hegyen
2018. október 05. 12:07
Naszály hegyen gyakorlatozott a Vác Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya az elmúlt napokban. A helyismereten túl külön cél volt a nehéz, extrém terepviszonyok közötti tájékozódás gyakoroltatása, a megközelítés nehézségeinek felmérése, valamint a mentéshez szükséges technikai eszközök ismereteinek megléte, alkalmazása.

A hivatásos állomány a Naszály Járási Mentőcsoport logisztikai egységével egészült ki. Az egységek a mentőcsoport képviselőjével közösen átbeszélték a gyakorlathoz szorosan kapcsolódó tereptájékozódást és gépjárművezetés nehézségeit, a térkép és iránytűhasználatának fontosságát, valamint a GPS-szel történő tájékozódás és az eltérő koordináta formátumok használatából  adódó problematikát.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a készenléti állomány szakmai tudásának fejlesztésén túl fontosnak tartja a korábban felmért és feltérképezett kockázati helyszínek ismeretének a gyakorlatban való megvalósítását. A cél gyakorlaton túl éles helyzetben a kiérkező erők megfelelő szakmai rutinnal, helyismerettel rendelkezzenek, így az adott esetben a mentési idő jóval lerövidülhet.

Fotó: PMKI Vác HTP


 

Kapcsolódó képek:

Helyismereti gyakorlat a Naszály hegyen Helyismereti gyakorlat a Naszály hegyen Helyismereti gyakorlat a Naszály hegyen
>>> További képek a galériában <<<