Hírek


Ütemterv a betakarítási munkákkal járó tűzesetek megelőzése érdekében
2018. július 10. 14:25
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet a betakarítási munkákkal járó tűzesetek megelőzésére. A megelőzés érdekében – bevonva a kirendeltségeket – a mezőgazdasági területén dolgozók és a gazdálkodó szervezetek képviselői részére szakmai tájékoztatóval egybekötött gyakorlati bemutatók során hívják fel a fegyelmet a betakarítási munkák veszélyeire.

Az igazgatóságunk az ilyen jellegű tüzek megelőzése érdekében komplex ütemtervet dolgozott ki. Az ütemterv tartalmazza már az aratást megelőző időszak feladatait, valamint kitér a betakarítási munkák végrehajtásának időszakára. A Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiemelten kezeli a kidolgozott ütemtervet, hiszen ezen kirendeltség rendelkezik a legnagyobb szántó területtel.

Az első ütemben a hatósági osztály az önkormányzatok és a lakosság részére tájékoztatót készített az ide vonatkozó jogszabályokat megjelenítve, ezzel segítséget nyújtva az érintettek számára. A következő lépésként a kirendeltség aratási konferenciát szervezett, ahol a lakosság, a gazdálkodó szervezetek, betakarítási munkát végzők széleskörű informálása megtörtént. A rendezvényen a hatósági osztály munkatársai – az aratással kapcsolatos tüzek megelőzésén kívül – kitértek a szabadtéri égetés szabályaira, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat idevonatkozó előírásaira. Az előadások végén kiosztott kiadványok és a konferencián elhangzott hasznos információk stabil alapot nyújthatnak a tűzmegelőzéssel kapcsolatos ismeretek tekintetében. A felkészülés harmadik szakaszában – a jogszabályi ismeretekkel már rendelkező önkormányzatokkal és gazdálkodókkal együttműködve – a kirendeltség munkatársai a betakarítást megelőzően harminckét esetben ellenőrizték az aratási munkákban részt vevő erőgépek karbantartását és felülvizsgálatát.  A megszerzett tapasztalatokról elemzések és értékelések készülnek a megelőzés hatékonyság érdekében.

Fotó: PMKI Cegléd KvK


 

Kapcsolódó képek:

Ütemterv a betakarítási munkákkal járó tűzesetek megelőzése érdekében Ütemterv a betakarítási munkákkal járó tűzesetek megelőzése érdekében Ütemterv a betakarítási munkákkal járó tűzesetek megelőzése érdekében
>>> További képek a galériában <<<