Hírek


Szakmai konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében
2018. június 13. 16:30
A Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség a FIRELIFE program keretén belül szakmai konferenciát tartott Valkón és Turán a tegnapi napon. A szakmai napon a szabadtéri tűzgyújtás szabályainak ismertetése mellett az előadók kitértek a betakarítási munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi előírásokra is.

A FIRELIFE program célja a lakosság széles körű tájékoztatása, informálása a szabadtéren keletkező tüzek megelőzésével kapcsolatosan. A kirendeltség által szervezett szakmai előadás kifejezetten a megelőzésre épült. Az előadásokra meghívást kaptak a szabadtéri tüzek megelőzésében leginkább érintett célcsoportok, mint például mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, falugazdászok, mezőőrök és az önkormányzati dolgozók.

A rendezvényt Fábián István tű. alezredes, a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője nyitotta meg. Az alezredes az előadása során kiemelte, hogy a legtöbb szabadtéri tűzeset a megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek. Lipták János tű. főhadnagy látványos prezentáció kíséretében részletesen bemutatta az elmúlt évek szabadtéri tűzeseteinek statisztikáját és annak összefüggéseit. A tűzesetek során történő beavatkozás nehézségeit és a környezetünkre gyakorolt káros hatásait. Kiemelte, hogy a szabadban kialakuló tüzek döntő többsége az emberi gondatlanságra és mulasztásra vezethetők vissza. A tűzesetek megelőzése lehetséges a tűzgyújtási tilalom figyelemmel kísérésével, külterületen történő égetésre vonatkozó engedélyek beszerzésével és a szükséges óvintézkedések betartásával. A szabadban történő tüzelés során is biztosítani kell a folyamatos felügyeletet, tűzoltásra alkalmas eszközök készenlétbe helyezését és a tűz eloltását olyan módon, hogy az később ne tudjon visszagyulladni.

Az előadásokon szó esett a betakarítási munkálatok tűzvédelmének fontosságáról is. Sokan megfeledkeznek róla, de az aratásban résztvevő munkagépek műszaki szemléjén kívül figyelmet kell fordítani a terményszárító berendezések, terménytárolók műszaki állapotára és azok karbantartására is. A száraz, lábon álló gabonában keletkező tüzek rendkívül gyorsan terjednek és rövid idő alatt óriási károkat képesek okozni, miközben oltásukhoz munkagépre, élőerőre és a gabonatábláktól távol lévő oltóvízre van szükség.

A nap folyamán fontos információként elhangzott, hogy a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség ügyfélfogadási időn belül folyamatos konzultációs lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak a tevékenységükre vonatkozó tűzvédelmi előírásokra vonatkozóan.

Szendrei Ferenc és Sziráki Szilárd a két település polgármestere a konferencia zárásaként megköszönték a megjelenteknek a részvételt, a rendezvényen elhangzott hasznos tudnivalók és tanácsok ismertetését, valamint sikeres, balesetmentes munkát kívántak az érintetteknek.

Fotó: PMKI Gödöllő KvK


 

Kapcsolódó képek:

Szakmai konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében Szakmai konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében Szakmai konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében