Hírek


Ifjúsági verseny megyei döntője
2018. április 16. 14:22
A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezésre került április 13-án a felmenő rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenysorozat Pest megyei döntője. A 2017/2018-as tanév versenyének a BM OKF GEK Isaszegi Kiképző - és Raktárbázisa adott otthont. A megyei döntőbe jutottak azok az általános, illetve középiskolai csapatok, amelyek a helyi szintű fordulón első és második helyezést értek el.

A vetélkedő alapvető célja, hogy a katasztrófavédelmi ismereteket elsajátító diákok részére lehetőséget biztosítsunk arra, miszerint a „a tudás életet menthet” elve mellett élményszerű versengés formájában adjanak számot elméleti és gyakorlati tudásukról. A megyei döntőn résztvevő diákokat, kísérő pedagógusokat a rend - és társ szervek, a karitatív szervezetek képviselőit Branyiczky Márk ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Az igazgató kiemelte, hogy a gyerekek ugyan játékos formában, de mégis az életkori sajátosságoknak megfelelően adtak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, mely alapja az önmentési képesség kialakításának, és a biztonság komplex értelmezésének. Az igazgató szavaiban megemlítette, hogy a diákok bármikor találkozhatnak “éles” helyzetben ezekkel a feladatokkal, például egy árvízi helyzet megoldása során. A legtöbb tanulóban tudatosult, hogy ami itt most játék volt, az az életről, a szűkebb és tágabb otthonuk, saját maguk és szeretteik biztonságáról szólt.

A megmérettetésre tíz általános iskolai és tíz középiskolai csapat nevezett. A feladatok között szerepeltek elméleti, elsősegélynyújtás, viharjelzés, helymeghatározás, ügyességi versenyszámok, tűzoltó szakfelszerelések, veszélyes anyag felismerése, azonosítása, szivattyútelepítés, gátépítés, és emellett a rendvédelmi, közlekedésbiztonsági ismereteikről is számot adhattak a versenyző diákok, akiknek a felkészültsége évről-évre emelkedő tendenciát mutat. A pontszámok alakulását is figyelembe véve megállapítható, hogy idén is egy nagyon erős mezőny volt jelen.

A rendezvény lebonyolításában közreműködött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, Pest Megyei Kormányhivatal, és az RSOE. A megmérettetés szabadidős programjához nyújtott segítséget a NAV Közép- Magyarországi Regionális Vám - és Pénzügyőri Főigazgatósága, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, a Naszály Mentőcsoport, valamint a Pest Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság.

Az első két helyezett automatikusan rész vesz - ezzel képviselve a megyénket - a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által Budapesten 2016. április 21-én megrendezendő országos döntőn.

A helyezettek listája:

Általános iskolások közül:

  1. Úri Szent Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  2. Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  3. Szigethalmi Szent István Általános Iskola

Középiskolások közül:

  1. Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  2. Gombai Polgárőrség
  3. Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Törökbálint

Gratulálunk a helyezetteknek!

Fotó: PMKI


 

Kapcsolódó képek:

Ifjúsági verseny megyei döntője Ifjúsági verseny megyei döntője Ifjúsági verseny megyei döntője
>>> További képek a galériában <<<