Hírek


Elméleti és gyakorlati felkészítés Érden
2017. október 12. 15:29
Szakmai napot tartottak az erdőben keletkezett tűzesetek felszámolásának szakszerű taktikájáról az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, az elmúlt napokban. A továbbképzésen a hivatásos, illetve önkéntes tűzoltóságain szakfeladatokat ellátó beavatkozói állomány vett részt.

Az elméleti képzést és a gyakorlati feladatokat Dr. Nagy Dániel a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának Igazgató-helyettese, aki egyben az  Erdőfelügyeleti és Erdővédelmi Szolgálati Osztály Osztályvezetője tartotta.

Az egyetemi tanár, oktató a világ több táján - Amerika, Afrika és Európa több országa – az erdőtüzek oltásában szerzett gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Az előadásában kitért a biomasszák nedvességtartalmának, valamint a domborzatok tűz terjedését befolyásoló hatásaira, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. Kielemezte a szabadterületen, cserjékben, erdőkben kiterjedt tüzek veszélyeit, az azok oltási lehetőségeit. Az elméleti oktatás végén feladatként kiadta a csoportokban rendeződött tűzoltás-vezetőknek, hogy papírlapon egy feltételezett tűz oltási taktikáját rajzolják meg, amit a végén kielemeztek.

A gyakorlati képzés Sóskút- Öreghegyen folytatódott, ahol különböző terepviszonyokat,  illetve fásításokat, kialakult biomasszákat figyelem bevéve elemezték egy-egy feltételezett tűz terjedési irányait, figyelembe véve egy-egy fáklya, illetve koronatűz, kialakulásának lehetőségei. A foglalkozás során az oktató bemutatta az amerikai erdőtűzoltók ruházatát, felszereléseit, egy úgynevezett "tűzsátort",  illetve az ellentüzek gyors, és szakszerű kialakításához használt speciális eszközt.

Foto: PMKI Érd HTP


 

Kapcsolódó képek:

Elméleti és gyakorlati felkészítés Érden Elméleti és gyakorlati felkészítés Érden Elméleti és gyakorlati felkészítés Érden
>>> További képek a galériában <<<