Hírek


Szakmai konferencia Ikladon
2017. október 10. 12:22
A szüreti időszak beköszöntével a borkészítés közben keletkező szén-dioxid, hétköznapi nevén mustgáz veszélyeire és a balesetek megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztálya az elmúlt napokban Ikladon. A szakmai konferenciára kirendeltség illetékességi területén működő borászati hegyközség, a falugazdász hálózat és a helyi borosgazdák is meghívásra kerültek.

A rendezvényt Fábián István tű. alezredes, a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője nyitotta meg. A megnyitójában kiemelte, hogy a balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek! A megnyitót követően Lipták János tű. főhadnagy látványos prezentáció kíséretében részletesen bemutatta a bor erjedési folyamata során keletkező mustgáz tulajdonságait, az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait és a mérgezés tüneteit. Kiemelte, hogy a fulladásos halált okozó mustgáz mérgezés megelőzhető a pince helyiségek átszellőztetésével, a hordók tömítettségének ellenőrzésével, a derékmagasságban elhelyezett égő gyertyával végrehajtott teszt elvégzésével vagy a kereskedelmi forgalomban kapható bevizsgált CO2 érzékelő kihelyezésével a borospincékben. Fokozottan felhívta a figyelmet, hogy a CO2 érzékelő nem összetévesztendő a CO (szén- monoxid) érzékelővel, ugyanis az érzékelők műszaki kialakítása nem teszi lehetővé, hogy mindkét gáz jelenlétét kimutassák. Előadásából kiderült, hogy abban az eseten, ha mégis megtörténik, a baj mindenképpen bízzuk a mérgezést szenvedett személyek mentését a hivatásos tűzoltókra, ugyanis a szén-dioxiddal telített helyiséget kizárólag, a környezeti levegőtől független légzésvédelmi eszközben szabad megközelíteni, ellenkező esetben a segítőből is könnyen áldozat válhat.

Madarász István Iklad község polgármestere a konferencia zárásaként megköszönte a megjelenteknek a részvételt, a rendezvényen elhangzott hasznos tudnivalók és tanácsok ismertetését, valamint sikeres, balesetmentes munkát kívánt az érintetteknek.