Hírek


Rendszerbe tartó gyakorlat Kosdon
2017. szeptember 19. 13:55
Éves rendszerbetartó gyakorlatot tartottak az elmúlt hétvégén, Kosdon a „Keszi”, a „Naszály” a „Dupoly” és az „Endre” járási mentőcsoportok tagjai a nagymarosi önkéntes tűzoltók bevonásával.

A gyakorlat dr. Maruszki Gábor, a Váci Járási Hivatal, és Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetői köszöntőjével vette kezdetét. A megnyitó beszédjükben megbecsüléssel szóltak az önkéntesek nélkülözhetetlen és áldozatos munkájáról. Kiemelték a katasztrófahelyzetben kulcsfontosságú a mentőcsoportok szerepe, felkészültségük, szervezettségük, hiszen ez által nő a járásban élők biztonsága. Házigazdaként Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere szintén köszöntötte a mentőcsoport megjelent tagjait. Megemlítette, hogy számos példa van arra, hogy veszélyhelyzetben a speciális önkéntes mentőszervezetek, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai aktívan részt vesznek a katasztrófahelyzetek elhárításában, felszámolásában a hivatásos erők irányításával. Erre fel kell készülni, a már meglévő tudást fent kell tartani, az újonnan belépőknek pedig meg kell szerezni az elméleti ismereteket a polgári védelmi felkészítés követelményeiből.

A megnyitót követően Jakab Edit tű százados, a Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség Polgári Védelmi felügyelője a villámárvíz elleni védekezés feladatrendszerét és azok végrehajtására vonatkozó ismereteket osztotta meg a hallgatósággal. A felkészítés során kitértek a GPS használatára, azon belül is a pontkereső hasznosságára. Az elméleti felkészítést általános elsősegély-nyújtó ismeretek oktatásával zárult.

Az elméletet felkészítés gyakorlattal folytatódott. A feltételezés szerint a tartós esőzés miatt a Kosdi patak vízszintje megemelkedett, kilépett a medréből, emiatt folyamatos védekezés vált szükségessé. A Közép – Duna - völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján a patakpart magassághiányos részeinél szükség lesz a védmű magasítására, nyúlgátépítésre, bordásmegtámasztásra, valamint buzgár elfogásra, amit az önkéntesek sikeresen végre is hajtottak. A hosszantartó esőzés miatt a hegyi utak járhatatlanná váltak és egy turistacsoport tagjai a hegyen rekedtek. A járási mentőcsoportok GPS koordináta alapján a fennrekedt embereket beazonosították, felkutatták, majd a sikeres lementésükben is részt vettek.

A gyakorlatot Horváth Nándor tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi főfelügyelője zárta, mely során méltatta az önkéntesek által végzett magas színvonalú tevékenységet. Kiemelte, hogy a mentőcsoportok a feladatokat fegyelmezetten teljesítették, a terepen végrehajtott természeti és civilizációs eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek ismereteit elsajátították.

Foto: PMKI Vác KvK


 

Kapcsolódó képek:

Rendszerbe tartó gyakorlat Kosdon Rendszerbe tartó gyakorlat Kosdon Rendszerbe tartó gyakorlat Kosdon
>>> További képek a galériában <<<