Hírek


Kezdődik a vízkészletjárulék-bevallási időszak
2017. április 05. 16:22
Elérkezett a vízgazdálkodásról szóló, 1995. évi LVII. törvény alapján vízkészletjárulék fizetésére kötelezett vízhasználók negyedéves bevallási időszaka. Most először a megváltozott szabályok szerint kell elkészíteni a bevallásokat.

Ahogy korábban a hivatásos katasztrófavédelmi szervek által közzétett tájékoztatóban is jeleztük (http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/iparbiztonsag/vizugy/VKJ_tajekoztato.pdf), 2016. október 1-jétől megváltoztak a vízkészletjárulékra vonatkozó szabályok, amelyeket a 2017. évi éves és negyedéves bevallásoknál kell alkalmazni. Ehhez kapcsolódóan a területileg illetékes megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságok az elmúlt időszakban módosították a vízjogi engedélyeket, az érintett ügyfelek kézhez kapták a bevallási és fizetési változásokkal kapcsolatos hatósági döntéseket.

Az első negyedéves bevallás és vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség időszaka április 15-ig tart. Az ügyfelek részére a legfontosabb információk, illetve a bevalláshoz szükséges nyomtatványok a megújult www.vkj.hu oldalon érhetőek el. Az éves bevallásra és járulékfizetésre kötelezetteknek 2018. január 15-ig kell kötelezettségüket teljesíteni. A honlapon kalkulátor segít elvégezni a bevalláshoz szükséges előzetes számításokat.

A bevallási időszakot követően az illetékes vízügyi hatóságok adóhatóságként eljárva ellenőrzik a bevallásban szereplő adatokat és összevetik azokat az engedélyezett feltételekkel. Amennyiben szükséges, javíttatják azokat és eljárnak a megfelelő járulékfizetés érdekében.

A hivatásos katasztrófavédelmi szervek honlapján elhelyezett tájékoztató mellett a területileg illetékes megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélfogadási időben konzultációs lehetőséget biztosítanak az ügyfelek számára.

Forrás: BM OKF