Hírek


Közös régiós kutatási és mentési gyakorlat
2016. december 12. 16:05
Közös régiós kutatási és mentési gyakorlatot hajtott végre a hétvégén a Nógrád megyei Bér településen a Pilis Mentőcsoport, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, a Váci Naszály Járási Mentőcsoport és a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai a Pest, illetve a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrzésében, részvételével.

A gyakorlatnak célja volt, hogy az együttműködők személyi állománya a különböző szituációs feladatokon keresztül a képességeiknek megfelelően szerezzen elméleti és gyakorlati ismereteket. A feladatsorokból nem hiányozhatott a terepen, nehéz körülmények között műszaki-mentési feladatok, valamint extrém körülmények között eltűnt személy keresése sem.

A feltételezés szerint a több napja tartó zord időjárás miatt Bér település közelében egy kisrepülőgép a légi irányítással a kapcsolatot elvesztette, majd ezt követően lezuhant. A gép fedélzetén három ember utazott, egyikük a géptörzs alá szorult, egy ember a roncstól pár méterre esett, súlyosan megsérült. A harmadik személy túlélte a zuhanást, kisebb sérülésekkel elindult a település irányába segítséget kérni, azonban a községbe nem érkezett meg, valahol az erdős területen nyoma veszett. A katasztrófavédelem hivatásos egységei mellett a mentőcsoportok egységei is bevonásra kerültek a személyek mentésébe, felkutatásába. Az összetört repülőgép nehezen megközelíthető helyen ért földet, az oda jutás csak speciális eszközökkel és felszereléssel valósulhatott meg. Az erdőben elveszett személy keresésére pedig a mentőkutyák segítségére volt szükség.

A különleges mentőcsoportok a feladatokat 38 fővel és 18 technikai eszközzel az előírásoknak megfelelően, pontosan és fegyelmezetten hajtották végre, elősegítve ezzel egy esetleges valós közös beavatkozás végrehajtását. A riasztástól a mentés befejezéséig a csoportok munkáját Horváth Nándor tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint Juhász László tű. alezredes a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelői felügyelték, valamint a gyakorlatot Jackovics Péter tű. ezredes az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője értékelte.

Foto: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat


 

Kapcsolódó képek:

Közös régiós kutatási és mentési gyakorlat Közös régiós kutatási és mentési gyakorlat Közös régiós kutatási és mentési gyakorlat
>>> További képek a galériában <<<