Hírek


Jégről mentési gyakorlat önkéntesek, mentőcsoportok, állatmentők részvételével
2016. január 25. 14:25
Hétvégén jégről mentési gyakorlatot tartottak az érdi, törökbálinti hivatásos tűzoltók Százhalombattán. A gyakorlathoz csatlakoztak FER létesítményi, budaörsi, százhalombattai önkéntes tűzoltók is.

A gyakorlatnak éppen aktualitása van: – nem csak a téli évszak miatt – hiszen a hétvégén ismét felmelegedés várható az időjárás terén. Köztudott, a hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakarók tulajdonságait, ezáltal azok veszélyessé, kiismerhetetlenné válhatnak. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni:
- éjszaka, korlátozott látási viszonyok között,
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
- kikötők és veszteglőhelyek területén,
- folyókon.

A hétvégén nem csak a hivatásos és az önkéntes tűzoltók gyakorolták a jégről mentést, hanem a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi rendeltetésű mentőszervezete (Pilis Mentőcsoport) képviseletében a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat, valamint a vele együttműködő szervezetek: Szentendre ÖTE, Naszály Mentőcsoport, Ipoly-völgyi Különleges Mentők, valamint a Tetovált Állatmentők is a budakalászi Lupa-tavon. A résztvevő szervezetek megismerkedhettek azokkal az alapvető szabályokkal, melyek segítségével biztonságosan tudnak beavatkozni olyan vízfelületek közvetlen közelében, amelyek a téli időjárás következtében veszélyessé válhatnak. A gyakorlat során a résztvevők kipróbálhatták az önmentés variációit egy jeges vízbe való beszakadást követően, valamint alapvető eszközös és eszköz nélküli társmentési szituációkkal bővíthették tudásukat. A felkészülés részét képezte beszakadt állatok mentése is, mivel ilyen eseményekkel is találkozhatnak az egységek.

Foto: Füredi Antal Budaörs ÖTE, Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat,

 


 

Kapcsolódó képek:

 Jégről mentési gyakorlat önkéntesek, mentőcsoportok, állatmentők részvételével  Jégről mentési gyakorlat önkéntesek, mentőcsoportok, állatmentők részvételével  Jégről mentési gyakorlat önkéntesek, mentőcsoportok, állatmentők részvételével
>>> További képek a galériában <<<