Hírek


Újabb gázvezeték szakítás ezúttal Farmoson
2014. október 07. 13:26
Munkagép vágott át egy gázvezetéket Farmoson, a Jászberényi úton, hétfőn délelőtt. A nagykátai hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a gázművek szakemberei a sérült gázvezetéket elszorították, ezzel a gázömlést megszüntették.

A tűzoltóegységek biztosították a helyszínt, míg a szakemberek gondoskodtak a sérült vezeték kiszakaszolásáról. A javítási munkálatok ideje alatt közel ötszáz fogyasztónál szünetelt a gázszolgáltatás. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Ebben az évben a Pest Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóság tűzoltó egységeinek negyvenhat esetnél kellett beavatkozniuk gázvezeték sérüléséből adódó káreseményeknél. A többségében emberi mulasztás nyomán keletkező káresemények voltak, amik megelőzhetőek lehettek volna a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, például a földmunkát végzők nem kellő körültekintéssel járnak el. Leggyakrabban tehát géppel történő munkavégzés során sérül a gázvezeték, gyakori, hogy fűnyíróval vágják el a kiálló földgázcsonkot. Az ilyen balesetek mögött az előírások be nem tartása áll, hiszen a földmunkát végző cég vagy személy sokszor nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet.

Az ilyen hibák, mulasztások komoly következményekkel járnak, hiszen a sérült vezetékből kiáramló gáz rendkívül gyúlékony, robbanásveszélyes, gyakran szükség van a környéken élők kitelepítésére. Átlagosan 15-20 embernek kell ilyen eseteknél elhagynia otthonát, a beavatkozás 10-15 tűzoltót és három gépjárművet igényel. Vagyis a gázvezeték-sérülés miatt keletkező károk felszámolása akár 100 ezer forintos plusz kiadást is jelenthet a riasztott tűzoltóság számára. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás szankciója súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A káresetek megelőzhetőek azzal, ha a gázcsonk közelében körültekintőbb munkavégzés (pl. fűnyírás közben) zajlik, illetve azzal, ha a földmunkálatok (pl. ásás) megkezdése előtt mindenki beszerzi az adott területre vonatkozó közműtérképet, illetve egyeztet a területileg illetékes földgázszolgáltatóval. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a gázvezeték egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad dolgozni.

 

Forrás: BM OKF

Foto: PMKI Nagykáta HTP

Video: BM OKF (2013)


 

Kapcsolódó képek:

Újabb gázvezeték szakítás ezúttal Farmoson Újabb gázvezeték szakítás ezúttal Farmoson Újabb gázvezeték szakítás ezúttal Farmoson
>>> További képek a galériában <<<