Hírek


Négy település ünnepelte önkéntes tűzoltóit
2014. március 29. 22:44
Pilisszentivánon az eddiginél hét, Pilisvörösváron pedig hat perccel korábban kezdődhet meg a tűzoltói beavatkozás. Az a négy Pest megyei önkéntes tűzoltó egyesület, amely keddtől önállóan is beavatkozhat, szombaton délelőtt vehette át ünnepélyes keretek között az őket erre feljogosító dokumentumot. Az önkéntesek életében ez olyan, mint amikor az ember nagykorúvá válik, és ezzel a nagykorúsággal függetlenséget kap az életben. Az önállóság azonban felelősséggel is jár – hangsúlyozta Pfeiffer Ferenc, a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

A központi ünnepség családias hangulatban, a Pilisvörösvár főterén álló szertár udvarán zajlott a település polgárainak jelenlétében és a város hagyományőrző zenekarának kíséretében. Az ünnepi beszédek a pilisvörösvári történelmi zászlók alatt hangzottak el. Az itteni ünnepséggel egy időben Pilisszentivánon, Solymáron és Pilisborosjenőn is átvehették a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek azt a dokumentumot, amely feljogosítja őket az önálló beavatkozásra.

Pilisvörösváron Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő egy álom megvalósulásához hasonlította az önálló beavatkozási jogot. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben országosan száz önkéntes tűzoltó egyesület volt, míg mára már majdnem ötszáz olyan tűzoltó egyesület működik hazánkban, amely együttműködési szerződést kötött hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Közülük az év végéig tizenöten önálló beavatkozási jogot kapnak. Pilisvörösvár képletesen az első, amelyik önállóan tevékenykedhet – hangsúlyozta a dandártábornok. Mivel az egyesület a riasztást követő tíz percen belül megkezdi a vonulást, az elsődleges beavatkozás minimum hat perccel rövidül a város területén. 

Pilisvörösvár polgármestere, Gromon István emlékeztetett arra, hogy a most 106. születésnapját ünneplő egyesület hosszú, küzdelmes utat bejárva érkezett el a mai örömteli megállapodásig. Külön köszönetét fejezte ki annak a 15 pilisvörösvári tűzoltónak, akik vállalják a mindennapi munka mellett azt az önkéntes munkát is, amely biztosítja a városban a mentő-tűzvédelmet. Köszönetét fejezte ki a katasztrófavédelemnek azért, hogy megteremtette annak a lehetőségét: az önkéntesek bizonyítani tudják, önállóan is képesek megállni a helyüket.

Az ünnepségen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, míg a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, igazgató képviselte. A Pest Megyei Kormányhivatalt Szondyné Sárfy Zsuzsanna járási hivatalvezető képviselte, és továbbította a Pest Megyei Kormányhivatal üdvözlő szavait.

A megállapodás létrejöttét nagy munka előzte meg. Változott a tűzvédelmi törvény, a tűzoltásról és a műszaki mentésről szóló belügyminiszteri rendelet és katasztrófavédelmi főigazgatói utasítás született az önálló beavatkozás feltételeiről, részletes szabályairól. Az önálló beavatkozásokat az egyesületek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervezetének vezetőjével kötött együttműködési megállapodás alapján végezhetik. Szakmai belépőként rendszerbeállító gyakorlatot kell teljesíteniük. A tűzoltási és műszaki mentési feladatokból álló próba – amelyet az önkéntes egyesület székhelye szerinti katasztrófavédelmi kirendeltség szervez és irányít – célja megállapítani az egyesület állományának szakmai felkészültségét, eszközeinek, felszereléseinek bevethetőségét, valamint azt, hogy a beavatkozást irányító szakemberek alkalmasak-e tűzoltásvezetési feladatok ellátására. A gyakorlatot ellenőrző megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére.

 

Forrás: BM OKF

Foto: Kisdi Márk Máté tű. fhdgy. FKI

Foto: Weszelits András

Videó: Dudás Tamás FKI Videó


 

Kapcsolódó képek:

Négy település ünnepelte önkéntes tűzoltóit Négy település ünnepelte önkéntes tűzoltóit Négy település ünnepelte önkéntes tűzoltóit
>>> További képek a galériában <<<